Klassieker

Published on december 10th, 2015 | by Frank

0

Bier drinken en kut roepen!

Derat 5De spanning stijgt in Breda. Vrijdag is de semi-topper in de troosteloze bodemcompetitie van het Nederlandse betaalde voetbal. NAC neemt het op tegen de gevleugelde go-away-eikels uit Deventer. Voor de buitenstaander een wedstrijd voor de kat zijn kut, maar in Breda begint het langzaam te koken. In het Rat Verleghstadion kan NAC periodekampioen worden én in- & uitlopen op de concurrentie. Maar komen daarvoor meer dan 18.000 NAC-ers naar een eerste-divisiewedstrijd? Dat hiermee het record voor het aantal ‘toeschouwers’ bij een jupilerliek-wedstrijd wordt scherp gesteld, is een grappig feitje, maar ook niet de reden. Ze komen eigenlijk altijd. Want wat is nou een betere plek om bier te drinken en kut te roepen.

Deden ze dat voor mijn tijd nog in het daglicht op zondag, sinds 1975 doen we dat bij NAC op zaterdagavond half acht. Op 27 december van dat jaar speelde NAC voor het eerst een wedstrijd met de lichtmasten aan. Dat kwam toen nog niet zoveel voor, een klein stationnetje met lichtmasten. Door die magische sfeer liep NAC-uit voor veel clubs uit op een deceptie. Het ‘avondje NAC’ was geboren. Belangrijker was dat de stapavond nog eens was verlengd. Dat gaan we dus vrijdag vieren en nu komen de verhalen uit de ouwe doos op tafel. Op de sites van derat.nl en de bsiderats.nl, volgende week bij een avond georganiseerd door het NAC-museum en natuurlijk in de lokale sufferd. Over de relletjes en over Cruijff die een vergelijking trok over de sfeer bij barcelona – real madrid en een Avondje NAC.

Er was vooral een intimiderende sfeer bij de avondwedstrijden en er belandden nog wel eens iets op het veld. Nu had ik al van veel gehoord; Gsm’s, golfballen, stenen, eieren, mayonaise en zelfs een kip. Nieuw was voor mij dat NAC-supporters hun platencollectie ook deelden met de spelers op het veld. Tijdens NAC – vvv zeilden er ineens die drie LP’s voorbij. Nederland sprak er schande van. Maar wat kwam er nou eigenlijk voorbij. Het Vrije Volk zocht het uit. Het antwoord: ‘Een huis vol herrie’, ‘Bor de Wolf geeft een feest’ en ‘Maak je niet dik’. De stadionspeaker had de boel onder controle en keurt het gooien met platen op geheel eigen wijze af: ‘Beste mensen, u hoeft ons geen platen te schenken. Wij hebben daarvan een voldoende voorraad’

Zie ook derat

Derat 3 Derat 1 Derat 2 Derat 4

Comments

comments

Tags: ,


About the Author



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑