Overig

Published on mei 11th, 2014 | by snoeischaar

1

Alle Toppop-filmpjes van YouTube gehaald

Hele volksstammen ontleenden er hun pleziertjes aan, maar dat is nu mooi afgelopen. Geheel onopvallend was er vanaf vorige week plotsklaps geen officieel Toppop-filmpje meer te vinden op YouTube. De hele schatkamer pleite!

Hier op de Zaag bijvoorbeeld hebben we in het verleden tal van dat soort clips ‘embedded.’ Maar klik je nu zo’n filmpje aan dan krijg je een pikzwarte rechthoek met daarin de droge mededeling: “Het YouTube-account dat aan deze video is gekoppeld is beëindigd wegens meerdere meldingen van derden over auteursrechtschendingen. Het spijt ons”

toppop

Even precies zijn: met Toppop-filmpjes bedoelen we de circa 1800 haarscherpe HD-clips uit de 70s en 80s, zoals die op YouTube te zien waren onder de aanbieder “AVRO-Portaal.”

Er staat nu op YouTube weliswaar nog steeds flink wat TopPop materiaal, maar dat is ooit gekopieerd en er door anderen opgezet. In veel gevallen betreft dat het overbekende  materiaal, al blijft het mooi spul natuurlijk. Pijnlijker wordt het als het gaat om de destijds niet of nauwelijks vertoonde juweeltjes: van B 52’s, Jonathan Richman, Brian Eno, Ian Dury, Dana Gillespie, Nick Lowe, Thin Lizzy, enzovoorts, enzovoorts: allemaal uniek, allemaal verdwenen!

Nog wel te vinden via andere kanalen: het bekendere spul

Wel cru en vooral ook opmerkelijk want de AVRO heeft er de laatste jaren juist veel energie ingestopt om dit materiaal op You Tube (eindelijk) toegankelijk te maken.

Omdat ik nooit zomaar wat lul ging ik van de week eerst de feiten even checken bij de AVRO. Want misschien is het slechts een tijdelijke zaak in verband met technisch onderhoud ofzo? Gelukkig is de website van de AVRO nog steeds ‘interactief’ (ooit een hippe term in internetland, totdat men erachter kwam dat dat veel werk betekende). Ik vroeg netjes wat er aan de hand is en of dit een hopelijk een tijdelijk oponthoud is? De heer Ferry Branger van de Webredactie AVROTROS mailde terug met een even kort als duidelijk antwoord: ‘Beste heer, helaas is dit YouTube-account definitief beëindigd.’

Op de TopPop facebook-pagina wist iemand eergisteren nog dit te melden: René Kroon (de man achter het digitaliseren en zo perfect maken van de TopPop videos) schreef mij: “De mensen binnen de AVRO die hier verantwoordelijk voor waren zijn na de fusie met de TROS uitgerangeerd. Het kanaal is door YouTube op zwart gezet i.v.m. rechtenkwestie. Er is nu volgens mij niemand meer binnen de AVRO/TROS die dit oppakt.”

Nou daar kunnen we het mee doen dan. Alweer een tijdperk voorbij! Amen.

toppop7
Zij kunnen er ook niks aan doen

BZN
Jan Keizer zal er ook van balen, al doet zijn lichaamstaal anders vermoeden

Comments

comments

Tags: , , ,


About the AuthorOne Response to Alle Toppop-filmpjes van YouTube gehaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑