Museum no image

Published on januari 11th, 2013 | by snoeischaar

9

Angel eruit, angel erin: Girls Names en Holograms

Volgende maand komt hun nieuwe plaat uit, dus met het lijf strak van de spanning stonden we gisteravond te wachten op GIRLS NAMES in Ekko. Nou die spanning vloeide snel weg toen Girls Names eenmaal begon te spelen. Ik weet niet wat die lui mankeert, maar ze lijken de weg een beetje kwijt te zijn. Op zich natuurlijk prima als een band weigert zichzelf te herhalen en zich voorwaarts wenst te evalueren. Petje af wat dat betreft, ze hebben er duidelijk hard aan gewerkt de laatste maanden. Van de springerige en puntige popliedjes van voor de zomer (ACU en Barcelona) is dan ook hoegenaamd niets overgebleven.

Daarvoor in de plaats komen ze nu met een nieuwe sound, met een extra gitarist, een lager tempo en meer uitgesponnen nummers. De bassiste blijft weliswaar dezelfde simpele en aanstekelijke loopjes spelen, begeleid door dezelfde funky drummer. Maar het zijn de heren gitaristen die nu veel meer de ruimte krijgen. En daar knelt de puntschoen, ze weten er niet goed invulling aan te geven. De onzekerheid daarover is bijna tastbaar en uit zich in vlakke zang, anoniem gepruts met effectpedaalgitaar en onhandige pauzes tussen de nummers door. Ik zal je vertellen, in een stad als Utrecht liepen er in de new wave-periode meerdere bandjes van dit kaliber rond.

girls names2

Ik had mooi geen zin om helemaal naar voren te lopen voor een fotootje. Vandaar deze uit het Beffelona-archief. By the way, wat is ook alweer de naam van dit meiske ? (Girls Names, vat je ‘m?)

Overigens, dat kan nog leuk worden vanavond in Groningen. Daar zijn ze immers tot één der hoogtepunten gebombardeerd, terwijl deze Noorderslag van de hype-pers ook nog eens de editie van de garazierock en de “psych-pop” moet worden. Nee, als Girls Names slim zijn spelen ze vanavond gewoon die eerste plaat nog een keertje, anders gaan ze nog met bier gooien daaro.

Andere koek was het met de HOLOGRAMS uit Stokkie Holm. Dirty old punk met centraal een jachtige Korg-sintezeiker. Gewoon met één hand bespelen dat ding en in je andere hand een blikje bier, cool! Ja, fucked up waren ze, onze Zweden. Op zijn best een beetje Cabaret Voltaire ten tijde van Nag Nag Nag. Een beetje met van die kouwe Killing Joke-madness.  Beetje Jay Reatard in zijn gouden en hyperurgente Reatards / Lost Sounds jaren (dus de periode voordat hij omhelsd werd door het snelle volk van de VPRO-Jugend).  Wel jammer dat het geluid zo beroerd was, hoewel… de zang van Andreas Lagerström stond zo knetterhard dat het wel de bedoeling leek om het matte publiek wat te ontregelen. Al met al tip ik: buy, beg, steal or borrow hun debuutplaat en ga ze daarna eens live zien. Vanavond in Grunnen kan dit wel eens dé verassing worden!

Holograms

Ach, ik stond toch vooraan…

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nVwO5_ldB_s&w=560&h=315]
 

Comments

comments

Tags: , ,


About the Author9 Responses to Angel eruit, angel erin: Girls Names en Holograms

 1. debramster says:

  Was dat gister? Damn, heulemaal vergeten. Die slappe hap van Girls Names sluit aan bij het beeld dat ik overhield aan hun optreden in Barca. Plaat was leuk, op het podium was het allemaal wat lafjes. Holograms klinken interesting. Was Gerry er ook bij(http://kettingzaag.wordpress.com/2012/01/11/new-orders-mosterd/)?

  Ben je zelf morgen in Grun, of ga je naar Agent Side Grinder in de lokale hangout?

 2. den_Turk says:

  Snoei schrijft sneller dan ik kan lezen.

 3. Frank says:

  Spijtig dat Girls Names alweer uitgespeeld is. Lijkt veel beginnende bandjes te overkomen. Zou die eerste plaat door iemand anders gemaakt zijn, want het klonk voor mij in Barca ook al niet echt fris meer. Toch jammer dat ik er gisteren niet bij kon zijn.

  En moeten we Grunn niet even waarschuwen dat Holograms de boel gaat verassen? 🙂

 4. Mike says:

  Ja, ze vielen knap tegen die Girls Names, hoewel er best wel een paar leuke nieuwe nummers tussen zaten hoor. Maar ik heb de Scandinavische smaak nu goed te pakken, mörgen eerst naar de IKEA en vervölgens wil ik in Zweedse sferen blijven door de Helling af te glijden naar de agent. Dan kan ik meteen hören wǣt de Brǣmster nou precies bedoelt met die Gerry-referentie.

 5. Frank says:

  De nieuwe Girls Names is hier te beluisteren. Klinkt niet onprettig, maar een volledig andere sound dan Dead to Me.

 6. debramster says:

  Ik moet bij de titel van dit stukje iedere keer weer onbewust denken aan die megahit van De Slijpers.
  http://www.youtube.com/watch?v=yyXt-3yH618

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑