Nu uit!

Published on augustus 22nd, 2015 | by debramster

0

Anthony H. Wilson scoort eindelijk weer eens een nr. 1 hit

De Britten vergeten hun helden niet snel en Mancunians al helemaal niet. Acht jaar na het voortijdig overlijden (kanker) van Factory-platenbaas, journalist en 24 hour Mancunian Tony Wilson behaalt een kippenvelopwekkend eerbetoon aan de man deze week de eerste plaats van de Britse hitlijsten. Terecht natuurlijk.

St Anthony heet het nummer en dat geeft meteen aan welke status Wilson inmiddels bereikt heeft. Wil je meer over leven en werk van Tony Wilson weten, lees dan vooral zijn biografie 24 Hour Party People, of (als je ff geen tijd hebt) bekijk de film die Michael Winterbottom ervan gemaakt heeft. Conclusie: zonder Wilson geen moderne popmuziek en Manchester zou zijn blijven steken in de negentiende eeuw.

Tekstschrijver van St Antony is Manchesters stadsdichter Mike Garry – zeg maar de Ingmar Heytze van daaro. Garry somt in ruim zes minuten zo’n beetje alles op waar Wilson voor stond. Zijn conclusie: er is geen gespreksonderwerp waarbij de kop van Wilson je niet voor ogen komt. Een echte ode dus, met – zoals dat hoort – hier en daar ook plek van de onhebbelijkheden van Tony.

De muziek van het nummer is van componist Joe Duddell, ook uit Manchester. Duddell arrangeerde eerder muziek voor Elbow en James en helpt ook New Order een handje op hun nieuwe plaat die volgende maand uitkomt. Duddell gebruikt voor de muziek van St Anthony trouwens een synthmotiefje dat kenners onmiddellijk herkennen als afkomstig uit Your Silent Face van datzelfde New Order.

Voor de bijbehorende video hebben Garry en Duddell zo’n beetje alle ikonen van de moderne popcultuur uit Manchester en daarbuiten opgetrommeld. Acteur Steve Coogan (die de rol van Wilson speelde in 24 Hour Party People) trapt af en daarna herkennen we onder meer Iggy Pop, heel New Order (behalve Peter Hook, die dan weer wel in de tekst genoemd wordt), Rowetta, Shaun Ryder, John Cooper, Clarke, Vinny Reilly, Miranda Sawyer, Peter Saville en je spot er zelf vast veel meer.

Ere wie ere toekomt dus en je raadt nooit welk nummer vanmiddag als eerste over de terraces van Old Trafford schalt…

11873398_439880922850559_5600534688181469029_n

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑