Overig

Published on januari 21st, 2013 | by snoeischaar

8

De jeugdzonde van Traumahelikopter

Van de week dronk ik een biertje met de twee schuchtere krullenbollen van het Utrechtse garagerock-label A FISTFUL OF RECORDS . Hoewel hun spreekstijl soms gekenmerkt wordt door veel onsamenhangend gemompel (sorry guys, no offence!), kon ik er toch mooi het navolgende, curieuze verhaal uit destilleren.

Ze hadden ergens in 2007 opnames binnen gekregen van een Duitse band die zich de GARBAGE WHORES noemden. Deze maakten een soort over–the-top lofi garagepunk met overstuurde drumcomputer. Niet voor tere zieltjes bedoeld, zo begreep ik, dit soort muziek is er meer voor de punkrock-elite die over een zgn acquired taste beschikt. Toevallig had Fistful op dat moment ook opnames binnen van Anomalys uit Mokum. Qua sound enigszins vergelijkbaar met de Garbage Whores, dus het idee voor een split 7 inch was snel geboren.

 garbag

De voor- of de achterkant van het hoesje, ‘t is maar hoe je het bekijkt

Zo gezegd, zo ge-digidaan. Het plaatje kwam snel uit, ook al verliep de communicatie met Crailsheim, Duitsland uiterst moeizaam. De enige mogelijkheid tot contact bestond uit een Yahoo e-mail-adresje dat slechts eenmaal per twee weken gecheckt werd, zo leek het wel. Veel vragen werden half beantwoord, of in slecht Engels afgedaan. Beetje mysterieus clubje dus, die Garbage Whores, op zich wel leuk…

 festt

De poster van ontwerpster Joan mocht er wezen…

Toen in 2009 Fistful 5 jaar bestond werd dat uitbundig gevierd met het nu al legendarische Five years of fukkin’ A Fistful of Records Fest in Db’s. De Garbage Whores waren ook uitgenodigd om te komen spelen, maar reageerden simpelweg niet op de uitnodiging. Eikels…   Een half jaartje later speelden ze echter wel in Pacific Parc in Amsterdam, samen met o.a. Anomalys. De Fistful boys weten het nog goed (en beginnen een beetje te gniffelen als ze eraan terugdenken): ze stonden de Garbage Whores daarbuiten gastvrij op te wachten. Pas een half uur voor het optreden begon kwam er eindelijk een oud VW Polootje aanrijden. Twee zwijgzame Germanen stapten uit, ze waren grappig gemaskerd, plukten wat ongemakkelijk aan hun Bon Jovi T-Shirtjes….  Maar het optreden was goed en luidruchtig, al gingen hun Freddy Krueger-maskers de hele avond niet af! Weirdos…

 garbagee

Helemaal uit Duitsland: Garbage Whores, Pacific Park Amsterdam, 2009

Pas een jaartje geleden kwam de aap uit de mouw, je voelt m al aankomen… De Garbage Whores hadden Fistful gefopt! Ze kwamen helemaal niet uit Duitsland, maar uit Groningen! De bandnaam was slechts ontsproten aan hun rijke fantasie. Enigszins besmuikt gaven ze het toe, ze wilden alleen maar een goeie grap uithalen. Maar met die heuse single-release was die grap een beetje uit de hand gelopen… Eén van die twee gasten heet Mark, dezelfde Mark Lada dus die nu de ‘frontman’ is van Traumahelikopter.

Zo, alweer een brokje nederpopgeschiedenis voor het nageslacht vastgelegd!

Ps: ook het NL-nummerbord wekte geen argwaan in A’dam, want – zoals ze zeiden–  “we stay with friends,”  haha.

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the Author8 Responses to De jeugdzonde van Traumahelikopter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑