Nu uit!

Published on maart 6th, 2013 | by snoeischaar

1

Destroy All Monsters verovert Nederland!

Al van meerdere kanten ben ik er door zeeer ter zake kundige vrienden op gewezen dat de expositie van MIKE KELLEY in het Stedelijk Museum echt TOP is.  En aangezien men dit soort tekenen nooit serieus genoeg kan nemen, is deze expo sluipenderwijs opgeklommen tot de bovenste plek van mijn to-do-lijstje van deze maand. Niet dat ik mezelf reken tot een hardcore Kelley-follower, integendeel zelfs. Maar als muziekliefhebber val ik voor zijn proto-punk-verleden, alsmede voor zijn meer actuele kunstwerken vol met verlopen, mismaakte knuffelbeestjes. Voor zover dat de hoes van Sonic Youth gehaald heeft dan…

sonic_yo

Je moet weten, die Mike Kelley maakte begin jaren 70 deel uit van DESTROY ALL MONSTERS. Deze ‘band’ uit Detroit / Ann Arbor, Michigan onttrok zich al meteen bij aanvang aan alle vormen van hokjesgeest met even extreme als bizarre muziek. Je zou het zwaar experimentele noise-avant-la-lettre kunnen noemen, of ‘performance art,’  of of…  Zelf hadden ze daar misschien de beste term voor: ‘anti-rock’. Gebruikmakend van o.a. primtieve elctronica, een stofzuiger, tape-loops, tape-collages, percussie en viool zeilden ze behendig om alle conventies heen.

Gedurende hun bestaan deed Destroy All Monsters ook nog eens nauwelijks aan optredens en ook (zoals dat tegenwoordig heet:) ‘fysieke producten’ waren niet aan hen besteed. Ja, één cassette, maar dat was het dan wel.  DAM zou het uithouden tot 1976, toen viel de band uiteen. Normaal gesproken zou het bestaan van een band met een dergelijke beperkte actieradius tot hooguit een voetnoot in de annalen van de popgeschiedeni leiden, ware het niet dat men Mike Kelley in de gelederen had. Hij zou zich inschrijven voor de kunstacademie in Los Angeles om later in de kunstwereld de nodige faam te verwerven.

1972-1974. Eén bandlid was speciaal voor de visuals aangesteld, Cary Loren maakte foto’s en filmpjes. Voordeel daarvan: er is toch nog iets tastbaars van DAM overgebleven is.

De naam Destroy All Monsters  komt van een Japanse b-film uit 1968. Levensgevaarlijk!

Maar, nu komt het: naast Mike Kelley was ook JIM SHAW oer-lid van DAM. Net als Mike Kelley stapte ook hij rond 1976 uit de band, en ook hij begon in LA aan een kunstopleiding. En – het kan niet op-  ook hij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een grote naam in het kunst-circuit en zo kan het gebeuren dat  -ik hoorde het onlangs uit de eerste hand-  nu ook Jim Shaw een expositie in Nederland krijgt! En wel deze zomer (8 juni t/m 29 september) in Rotterdam. Samen met vakbroeders Klaas Kloosterboer (Amsterdam) en Chris Martin (New York) zal Jim Shaw de Onderzeebootloods op de Heijplaat in een gigantisch kunstatelier omtoveren. Gezamenlijk richten de drie kunstenaars de 5.000 m2 grote loods in met schilderijen, installaties en objecten. De tentoonstelling gaat dan ook  ‘XXXL’ heten.

In de maanden en weken voorafgaand aan de opening zullen de kunstenaars in de loods aan de slag gaan en creëren zo ter plekke een gigantisch kunstatelier in bedrijf dus. Organisator Museum Boijmans Van Beuningen wil hiermee “de veerkracht en energie van de schilderkunst tonen” , ofwel “een ware titanenstrijd tussen de drie kunstenaars” bewerkstelligen. Jim Shaw tekent en schildert in een figuratieve, soms cartooneske stijl op gebruikte filmdecors. Hij maakt in de Onderzeebootloods gebruik van deze ‘backdrop’-schilderijen van soms 4 meter hoog en 15 meter lang. We zullen zien!

kelley3
Jim Shaw, Ron Asheton, Mike Kelley, 1974 (foto van Cary Loren)

dam rdam
Mooie poster/krantje ter ere van Destroy All Monsters-manifestatie (incl. optreden) op diverse plekken in Rotterdam, 1996.

Het verhaal van Destroy All Monsters zou overigens na 1976 nog een stevig vervolg krijgen. De band herrees namelijk uit zijn as, een tweede incarnatie was een feit. Zangeres Niagara bleef daarbij de enige constante factor. Ze had het voor elkaar gekregen om befaamde plaatsgenoten als RON ASHETON (ex-gitarist Iggy & The Stooges) en MICHAEL DAVIS (ex-bassist MC5) aan zich te binden. Daar kwam nog het gelukkie bij dat op dat moment de punkrock sterk in opkomst was, en zoals wij allen weten: binnen die beweging staan MC5 en Iggy & the Stooges in torenhoog aanzien. Dus plotseling viel Destroy All Monsters in goede, veel betere aarde bij de (vooral Engelse) media en publiek. Ook hun groepsnaam klonk plotseling helemaal en vogue, om nog maar te zwijgen van de songtitels van hun officiële debuutsingle uit 1978 die nog punker dan punk waren:  de 7-inch I’m Bored / You’re Gonna Die op het Engelse Cherry Red label.

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de muziek van DAM, editie 2 (ondanks wat kleine hitjes, ondanks de aanwezigheid van genoemde grote namen en ondanks een levensduur van zeker een jaar of zeven) niet oneindig wist te boeien. Daarvoor miste men toch de nodige doses puntigheid, sterke hooks, goeie liedjes en een goeie zanger(es). Als je het mij vraagt dan hè.

DAM 2 afgezakt tot kroegniveau in Ann Arbor, circa 1983. Die Ron Asheton kon geweldig gitaar spelen, maar zat in de verkeerde band joh!

Sinds het opdoeken van zowel  DAM 1 als DAM 2  volgde er een lange periode van cd-relaeses, reunion shows, tentoonstellingen en (her-)publicaties. Kelley en Shaw bleven al die tijd gewoon betrokken, ze hebben hun verleden nou niet bepaald de rug toegekeerd. Op de website van Mike Kelley staan bijvoorbeeld allerlei cd’s van Destroy all Monsters nog steeds vrolijk te koop aangeboden.

Maar mensen, laten we niet vergeten dat de mens sterfelijk is, ook al laat men soms onsterfelijk mooi werk na. De laatste paar jaar is het dan ook dringen geblazen bij de hemelpoort, want ze sterven bij bosjes, die ex-leden van Destroy All Monsters. Zowel Mike Kelley (zelfmoord) als Ron Asheton als Michael Davis hebben inmiddels het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.

asheton
Ron Asheton (rechts) nog net op tijd gerehabiliteerd. Iggy & The Stooges op Lowlands, 2006 (picture F. Peek)

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorOne Response to Destroy All Monsters verovert Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑