Live no image

Published on augustus 16th, 2012 | by snoeischaar

4

Dief in de nacht: Jonathan Richman

Gisteren speelde in De Unie in Rotterdam het (volgens De Unie) “legendarische cultfiguur” Jonathan Richman. Hm ja, dat hij een legendarisch cultfiguur is staat wel vast, maar de vraag is natuurlijk of hij anno 2012 nog steeds weet te boeien.

Welnu, helaas moet het antwoord daarop ‘nee’ luiden. Want daarvoor was het optreden te weinig meeslepend, te plichtmatig en eh… gewoon te saai. Jonathan is inmiddels de 61 gepasseerd en het is alweer een eeuwigheid geleden dat hij met klassieke hits als Roadrunner en Egyptian Reggae aan de weg timmerde. Liefhebbers koesterden destijds zijn ontwapenende stijl waarbij het makkelijk aan zijn lip hangen was. Muisstil kon het dan zijn, zoals die keer in de Vrije Vloer eind jaren 80. Op onze tenen liepen we naar de bar om daar fluisterend een biertje te bestellen, want Jonathan speelde geheel onversterkt en wist met gemak de hele zaal om zijn vingers te winden.

Maar nu: zijn kolossale charmes zijn verdwenen evenals de puntige rijms die ooit ontroering en pret wisten te brengen. De vonken in zijn pretoogjes lijken wat verwaterd, ja af en toe kreeg ik het idee dat hij wellicht een ziekte onder de leden heeft (???). Het optreden miste vaart en cadans, daarvoor was het teveel doorspekt met gitaargepiel en zangcapriolen. Jonathan had als begeleider Tommy Larkins meegenomen, een prima drummer natuurlijk maar om nou al na drie nummers met een drumsolo te komen….

Houdt de dief!

Het concert begon stipt om 21.30 uur en eindigde exact om 22.30 uur, een toegift kon er niet van af. Omdat het zo warm was liepen we meteen naar buiten en daar – ongelofelijk eigenlijk-  zagen we Jonathan al met zijn gitaarkoffer weg stiefelen, als een dief in de nacht. Gelukkig kiekte onze Adolf Corbijn nog snel een laatste kiekje, Jonathan bleef even staan, gaf een professionele smile, als een konijn in het flitslicht. Daarna vluchtte hij weg de Rotterdamse avond in; de drummer was toen al nergens meer te bekennen.

Nou, dan geef ik maar een toegift: de Camel-rokers onder ons kunnen onderstaand clipje natuurlijk dromen. In Nederland hadden we het ballet van Penney de Jager klaarstaan als een act niet naar de studio kon komen, maar in Engeland hadden ze …. Legs & Co!  De introductie is van Sir Elton John.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3ciH8D82ppQ]

Comments

comments

Tags: ,


About the Author4 Responses to Dief in de nacht: Jonathan Richman

 1. debramster says:

  Wel sneu hoor. Waarom heeft hij dan ook die Modern Lovers laten gaan? Die eerste plaat is te gek en te vaak ten onrechte weggezet als VU-pastiche.

  Maar belangrijker: meer Legs & Co hiero a.u.b.

  Of Pans People:
  http://www.youtube.com/watch?v=lDIzTL8XuCM&w=420&h=315%5D

 2. w. es says:

  egyptian reggae: fantastisch nummer! staat nog steeds in mijn beroemde danslijst!

 3. Mike says:

  Hallo W. Es, ik stel voor dat je je drie favorietste dansclipjes uit je beroemde danslijst naar me voorwaart, liefst plus motiefverhaaltje erbij, dan maken we er een gastrubriekje van. We hebben dan 1 klap vier primeuren: a) een dans-item b) een gastrubriekje c) een lezer die participeert d) eindelijk een charmante dame tussen al die lelijke hondenkoppen die normaal gesproken bijdragen.
  Okay?

 4. koenraadpss says:

  eek, lezen ook vrouwen mee? Achtung, der Feind hört mit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑