Nu uit!

Published on september 25th, 2015 | by snoeischaar

1

Doe je gordels om, de debuut-LP van Girl Band is uit!

Hoera! De de eerste langspeler van Girl Band is sinds vandaag eindelijk uit. Of die ook fysiek al leverbaar is in de platenwinkels weet ik nie maar God zij geprezen om Spotify, want daar staat een plaatje tegenwoordig al op de morgen van de releasedag te beluisteren. Dus ja, bij mij hier staat-ie al vanaf de allereerste ochtendurinespetters on repeat en ik zit me hier toch een partij bitch te chillen joh!

Deze single is net uit en staat ook de plaat (hm, je hoort mij niet zeggen dat dit een geweldig videootje is)

Yep, reikhalzend hebben we ernaar uitgekeken. ‘Holding Hands with Jamie’ is de titel van het zelf-geproduceerde kreng geworden, het komt uit via Rough Trade. Onze jonge, dappere Ieren zijn nu al een jaar of vier op een permanente missie om planeet Aarde te onderwerpen. Overal lopen we ze live tegen het lijf (Barcelona, Utrecht, Los Angeles) en steeds weer dat spervuur van allesvernietigende gitaarnoise. Geheel bedoeld of wellicht juist puur instinctief ingegeven staat de deconstructie van de rockgeschiedenis daarbij voorop. En vanzelfsprekend is het vervolgens de kunst om uit de ruines oprijzend van de brokstukken weer een geheel nieuw bouwwerk te maken. Wir bauen eine neue Stadt! Een triomfboog moet het worden, gebouwd volgens een geheel nieuwe set wetten en regels. Met de Girl Band-beginselen als een Dogma-manifest, gespijkerd op de deur van een studentenkot, ergens in Dublin…

Girl bandb

De vraag die we bij ‘Holding Hands with Jamie’ mogen stellen (het lukt me maar niet een verklaring te vinden voor die titel, komen ze uit de kast ofzo? ) is of Girl Band in staat is om goed met de zelf afgedwongen vrijheden om te gaan. Ofwel of ze het talent en de visie hebben om er een intrigerende, uitgebalanceerde en vooral revolutionaire plaat van te maken. De voorbeelden uit het verleden liggen nog vers in het geheugen natuurlijk, van al die andere hemelbestormers die de boel met veel succes op zijn kop kwamen zetten. Denken we even aan The Pop Group, aan Crass, aan The Fall, aan Public Enemy, aan The Sonic Youths, aan Public Image Ltd., aan The Residents… Lang niet altijd resulteerde dat in geslaagd plaatwerk (Einstrutzende Neubauten!) of in bands met een bestaansrecht dat langer duurde dan de sonische scheet die ze lieten (Atari Teenage Riot!). Maar opzienbarend, dat waren ze allemaal wel. Mag Girl Band zich aansluiten bij dat illustere rijtje?

Een antwoord daarop is zo kort na de release verdraaid moeilijk te geven natuurlijk. Meestal valt het eurokwartje pas later, ja valt er pas na verloop van jaren écht iets zinnigs over te zeggen. Maar als pluspunten kunnen we in ieder geval alvast noteren dat de sound nog immer compromisloos, hard en intens is. Een prachtig gejaagd grotestadsgeluid, geen druppel water bij de wijn. Van de mogelijkheden die de studio biedt is hier en daar goed gebruik gemaakt, zoals in ‘Texting an Alien.’ (goeie songtitel trouwens). Als logisch samenhangend geheel lijkt de plaat in elk geval te overtuigen.

girllll band
In Barcelona, mei 2014

Daar staat tegenover dat negen nummers in 37 minuten wellicht wat karig is om er volledig in op te gaan. Een goeie (debuut)plaat moet immers bulken van de goede ideeën, een epische plaat is what we want. Neem ‘Fear of a Black Planet’ van Public Enemy (weliswaar hun derde plaat) maar met 63 minuten is die 100% onontkoombaar en zowat twee keer zo lang. Al had Girl Band er natuurlijk met enig gemak wat oude single-tracks bij kunnen kwakken. Maar dat vonden ze te goedkoop waarschijnlijk. Nog wat twijfeltjes: tijdens Burgerama dacht ik Girl Band nog te betrappen op het inkapselen van dansbare ritmes in hun songs, maar daar valt nu niet veel van terug te horen, helaas. En revolutionair of niet, het instrumentarium blijft bij Girl Band paradoxaal genoeg ouderwets beperkt tot het aloude gitaar-drum-bas-gereedschap. En zo zijn er nog wel meer raadsels, precies zoals het hoort…

Anyway, een goeie heavy trip is ‘Holding Hands with Jamie’ zeker. Binnenkort is Girl Band opnieuw op bezoek in NL dus overtuig jezelf en mis ze niet! :

22 oktober, ACU Utrecht.
23 oktober in bootje V11, Rotterdam
24 oktober Let’s Get Lost festival, Zwolle (’s middags?)
24 oktober Vera Groningen
31 oktober London Calling festival, Paradiso

Een eerder gezaagd 2014-stukkie over Girl Band vind je hier

 

 

Comments

comments

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑