Klassieker

Published on november 16th, 2016 | by Der Wolfshund

1

Dood…

billy-card-medium

billy

Soms weet je pas wat je mist als het er niet meer is. Dat zinnetje klinkt na in mijn hoofd sinds ik drie dagen geleden las dat Billy Miller is overleden.

Niet dat ik Billy persoonlijk kende, ik kende hem alleen via de platen die hij en zijn vrouw Miriam Linna uitbrachten op het onvolprezen Norton Records. En ik heb hem een keer een hand gegeven na een optreden in dB’s, that’s it… Maar toch, soms laat muziek zo’n diepe indruk achter dat er daarna sprake is van een zekere band die ik alleen maar kan omschrijven als intimiteit.

Ik kende de man niet en toch mis ik hem. Of beter gezegd, ik besef en voel dat zijn overlijden een groot verlies voor de muziekwereld is. Als de ene helft van Norton Records heeft hij enerzijds talloze bands en artiesten aan de vergetelheid onttrokken, om daarmee aan de andere kant ons kritische consumenten te voorzien van de broodnodige rock ‘n’ roll, zo primitief en vol leven dat het de gemiddelde shock jock dun door de broek zou lopen als ie dat zou moeten draaien.

Het is moeilijk om zijn werk los te zien van dat van zijn vrouw Miriam, aangezien ze alles samen deden. Dus als ik het over Billy Miller en Norton heb dan heb ik het ook over haar.

Norton releases, met name de reissues, zijn altijd meer dan het product zelf. Ze zijn een combinatie van de muziek en de liefdevolle obsessie van twee mensen om het verhaal achter de muziek te vertellen. Daardoor is een Norton-plaat naast een schokkende, rockende en opruiende ervaring ook altijd een geschiedenisles van de coolste meester en juf die je kan hebben, en als geheel een ode aan dat waar veel mensen in dit übercoole hipstertijdperk hun neus voor ophalen: fan zijn. In hart en nieren, door dik en dun. Uit liefde voor en in naam van.

Billy Miller was leadzanger van The Zantees en party band supreme The A-Bones, in beide bands bijgestaan op drums door… je raadt het al, zijn vrouw Miriam.

Billy Miller en Norton Records hebben mijn kijk op muziek, en dan vooral op wat ‘goede’ muziek is, blijvend veranderd. Een trauma waarvan ik nooit hoop te genezen.

Tot slot een willekeurige top tien van Norton favorieten en tot allerslotst daaronder nog een link naar een interview voor Dust And Grooves.

Luister en huiver en vergeet niet om Billy te bedanken in je avondgebed…

 

Het toffe interview met foto’s en muziek voor Dust And Grooves.

Comments

comments

Tags: , , , , , , ,


About the Author

Der Wolfshund - a.k.a. Barry Hofstede - is an independent writer. His work includes: theatre plays, short stories and song lyrics. He's also a columnist and story teller. Besides that, he's an avid record collector, part time rock star and deejay.One Response to Dood…

  1. Pingback: die sendung mit... der wolfshund # 113 - DeKettingzaag

Back to Top ↑