Live

Published on december 3rd, 2018 | by snoeischaar

0

DUDS in Kapitaal: More Cowbell!

Vandaag wederom een anti-blog van daasmaaktmee, met dit keer ook anti-foto’s van haar hand:

Terwijl de eerste band afslaat, voel ik een por in mijn rug. Snoeischaar: “ik heb morgen geen tijd, wil jij een stukkie schrijven?”. Lekker dan! Alsof ik mijn dagen al niet spendeer met stukkies schrijven en kekke captions bedenken voor opdrachtgevers. Maar goed, hij heeft zijn charmes die Snoei, dus je zegt ‘m dat stukkie toe terwijl je bedingt dat je het dan wel in jouw eigen stijl doet. Akkoord.

 

Waar waren we en waarom moet de wereld dat weten? Leuk dat je het vraagt, ga ik vertellen. Met een clubje van vijf en allemaal ruim 40-up zijn we zondag bij Creeps. Daar heb je al een contrast te pakken, want wij vermoeden dat de kern van Creeps bestaat uit vooral 20-up met misschien een verdwaalde 30-upper ertussen. Verdomd interessant als je ziet dat de hele kluit zich vermaakt, ongeacht de mogelijke mate van meer of minder überhip zijn. Want dat Creeps een überhip gebeuren is, dat staat buiten kijf. Creeps is, zoals ze het überhip in het Engels zeggen, two underground initiatives from Utrecht join forces. Creeps = Kapitaal (printfreaks) + Mondays (gitaarfreaks). Ja ik leg het even kort uit, want we vermoeden de lezers van de Kettingzaag ook als 40-upper, en de rest google je gewoon lekker zelf. Klink ik nu übercynisch? Nee hoor, want misschien waren wij wel überhip, dat we Creeps wisten te vinden. En eerlijk: we zijn eigenlijk best wel fan van Creeps. Ja echt. Dat begon al bij de meiden van Mondays, die we zo’n twee jaar geleden leerden kennen in ACU, niet de meiden dan, maar hun initiatief, dat vonden we meteen innemend en interessant. En het zijn meiden hè, vind ik dan weer leuk. Intussen timmeren ze druk aan de weg met een eigen avond in EKKO, stonden ze achter de draaitafels bij het Hangar Festival op de Yard (al weer gesloten), bij het Rotterdamse Left of the Dial en ga zo maar door. Lekker bezig dus die meiden met  een prima neus voor frisse geluiden, en dat herkennen er dus meer.

Kapitaal dan, de verre voortzetting van wat ooit het Grafisch Atelier Utrecht was (Snoeischaar heeft er nog gewerkt, of mogen de mensen dat niet weten?). Daar heb je ff een tijdlijn vanaf de jaren tachtig te pakken. Maar ook de plek waar Kapitaal nu zit, waar de verhalen van het SJU en de Vrije Vloer nog in de lucht hangen, heeft dat. Epische tijden die onmiskenbaar afstralen op de geest van Kapitaal. Een tijdgeest waarin DIY centraal stond en die nu weer (zal ik het zeggen?) überhip is. En daar ergens vinden we mekaar misschien. Hoewel ik de laatste ben om DIY en underground heilig te verklaren, zo lollig is het niet altijd, zit daar wel een soort ondernemingsgeest waar ik gevoelig voor ben en die in de jaren eind zeventig/tachtig enorm aan de hand was. Zo’n spirit die je in Rotterdam proeft bij WORM en in Eindhoven in het Stoomhuis. Daar kan Utrecht wel wat meer van gebruiken. Creeps springt in dat gat en wat mij betreft blijven ze dat nog even en zo vaak als mogelijk doen. Met Kapitale Kudos voor Ramon en Carlien die de invulling van gastvrijheid hebben begrepen en dat is mooi meegenomen.

Maar de bands… De Bands? De Bands! Ja die zijn er ook. Rijk de Gooijer speelde in zijn jeugdjaren korfbal met de meisjes en dat deed hij niet zonder reden. “Lekker tegen die tieten opspringen” verklaarde hij zich ooit nader. Vandaar dus dat opener Real Farmer leden van Korfbal omvat en met dames op bas en drums is dat dus een vorm van gemengd zwemmen. Springerige frontman voor en door het publiek, niks mis mee en verder vooral kilometers maken, of niet en door naar het volgende project, wat zij willen. Dan Duds. DIY-punkfunk met trompetten en koebellen. Dat weten we inmiddels, is muzikaal een soort The Ex meets Pigbag met het accent op het eerste en een gemis aan gelaagdheid in swing bij het laatste, waardoor er toch een beperkte houdbaarheid op komt te staan. Bij de uniformiteit van de podium-outfits tenslotte, blijft bij mij het beeld van de Rotterdamse Rondos opdoemen. En dat is mogelijk een opsteker voor de sectie 20-up. Anyway: I could have used a little more cowbell!

Rondos of DUDS?

 

 

Comments

comments


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑