Museum no image

Published on oktober 10th, 2012 | by snoeischaar

4

Een Antwoord met Ballen

Een jaar of 10 terug (of waren het er 15?) zag ik eens een expositie in het Stedelijk (of was het nou in het Boijmans?) van de Zuid-Afrikaanse fotograaf ROGER BALLEN. Hij, Amerikaan van geboorte en tevens geograaf, is goed bekend met het platteland van Zuid-Afrika en met de Afrikaners die het bewonen. Zijn foto’s geven een onthutsend beeld van een door armoede, zon en slecht zaad getekende blanke onderklasse, door God en iedereen verlaten, overlopend van angst voor wat komen gaat. Na het afschaffen van de apartheid was en is deze groep immers volledig op zichzelf aangewezen, de zwarte regering geeft prioriteit aan het verheffen van de zwarte bevolking, het zijn dan ook de zwarten die nu hun baantjes inpikken. Onderwijl trekken de blanken die het zich kunnen veroorloven weg,  voor zover ze dat nog niet gedaan hebben dan.

Daar komt nog bij dat alle foto’s genomen zijn in kleine binnenruimtes, alsof de fotograaf het beklemmende gevoel nog verder wilde aandikken. Er zat één foto bij, nou jongen… die hoef je maar één keer te zien en het staat voor de rest van je leven in je geheugen gekerfd. Er staat een tweeling op, Driessie en Kassie (West-Transvaal, 1993), zo gruwelijk… 500 jaar inteelt laat nou eenmaal zijn sporen na.

Of deze, van een abattoirmedewerkster:

Nu, jaren later, is Roger Ballen een collaboratie aangegaan met Zuid-Afrika’s meest beruchte exportproduct: DIE ANTWOORD. Dat ze elkaar gevonden hebben ligt voor de hand natuurlijk, ze hebben veel gemeen: de obsessie voor de verpauperde Afrikaner cultuur, voor de white trash, voor smakeloos getatoeëerde zonnesteekfreaks…  Ook blijkt dat Jolandi Visser en Ninja al langer bewonderaars van Ballen zijn, ze hadden hem al eerder gevraagd om een video te regisseren en uiteindelijk hapte hij toe. Begin dit jaar verscheen de clip voor I Fink You Freeky:. Vijftien miljoen views heeft dit filmpje inmiddels getrokken. Stukken meer dus dan heer Ballen ooit in de diverse musea bijeen kan sprokkelen dunkt mij, maar dat terzijde.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=8Uee_mcxvrw]

Qua muziek stuitert  Die Antwoord ondertussen vrolijk verder richting een soort big-beat flipperkasttechno, getuige ook hun laatste hit Baby’s on Fire. De stap naar onversneden gabber lijkt nu gevaarlijk dichtbij…. Muzikaal wellicht niet allemaal even zef en interessant, maar als cultureel fenomeen des te meer. En bovendien: fok jou poes, fok julle naaiers!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=RT-J8rIo5zE]

Mijn heldin, mijn straatkat, mijn snol, mijn surrogaatmoeder: Jolandi Visser

Comments

comments


About the Author4 Responses to Een Antwoord met Ballen

 1. Frank says:

  Snoei, daarvoor hoef je toch niet helemaal naar Kaapstad. Volgens mij kan jij daar een paar straten verder op ook nog wel een paar voorbeelden van vinden, isnie?

 2. electricboellie says:

  ik vraag me af of snoei een neus heeft voor alles waar wij een vraag voor hebben?

 3. debramster says:

  Toen ik bij het snel doorscrollen die tweede foto zag, dacht ik dat het een artikel zou zijn over die gast die zich op bevel van Judas Priest in zijn gezicht heeft geschoten. Na de plastische chirurgie zag zijn smoel er net zo uit als die rechter broer.

 4. kpss says:

  waren die gasten niet ook bij dat concert van de Stone Roses?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑