Klassieker

Published on februari 27th, 2016 | by snoeischaar

1

Een duet zing je niet in je eentje. Of toch wel?

Vandaag graag even je aandacht voor een praktisch muzikantenprobleempje. Want wat te doen als je partner, met wie je in de studio zo’n fraai duet zong, voor live-optredens niet beschikbaar is? Welke mogelijkheden heb je dan nog?

Elf jaar terug speelde NANCY SINATRA eens in de Rotterdamse Schouwburg tijdens Motel Mozaique, vermoedelijk haar laatste (haar enige?) optreden in Nederland. Hoewel een piekervaring, was het niet eens zo druk daar, je kon zo naar voren lopen. Maar ja, de meeste festivalgangers zaten natuurlijk weer -onnozel als altijd-   bij de een of andere hippe, allang weer vergeten Britse act (The Infadels ofzo, die speelden toen ook). En dan te bedenken dat Nancy waarschijnlijk niet eens was uitgenodigd voor dat festival als ze niet net toevallig net in de belangstelling stond destijds, want haar ‘Bang Bang’ stond prominent op de Kill Bill-soundtrack

nancyyn
Nancy in de Schouwburg. “Laten we vrienden zijn,” zei ze in het Nederlands.

Een evenzo bekend nummer van Nancy is natuurlijk ‘Something Stupid,’ een duet met papa Frank. Het werd een numero uno USA-smash-hit in 1967, en tevens het enige vader-dochter lied dat ooit die positie bereikte. Ondermeer vanwege de iets te lieve tekst staat het ook bekend als een incest song, maar daar bemoei ik me verder niet mee.

NANCY

Live in de Schouwburg zong ze dat nummer ook. Vader Frank overleed al in 1998 dus de vraag was gerechtvaardigd hoe ze dat dan live voor elkaar zou krijgen. Welnu, paps zong vrolijk mee, er liep gewoon een bandje mee! De geluidskwaliteit was top en het liedje ontroerde ook. Ja, het had wel iets religieus-achtigs, alsof Frank toch aanwezig was ergens, alsof zijn geest in de nok van die zaal hing ofzo. Maar een beetje Yomanda was het toch ook wel, bij nader inzien. Helaas kan ik er geen beelden bij vinden, behalve bovenstaande foto dan.

Al in 1967 stond Nancy tijdens een TV-optreden kennelijk voor het zelfde euvel. Toen loste ze het anders op, namelijk door haar eigen broertje Frank jr. erbij te halen:

Te gast in “The Smother Brothers Comedy Hour”

Kennen we nog meer samenzangsproblematiek? Nou, binnen de wetten van hiphop, een heel ander genre natuurlijk, geldt dat man-vrouw duetten eigenlijk bar weinig voorkomen (we herinneren ons nog Ice Cube en Yoyo). Een mooie uitzondering daarop was “I Got A Man’, een verbaal gevecht (1992), dat POSITIVE K uitvocht met een zekere dame. De tekst is ervan is werkelijk heel grappig (‘You got a WHAT ? How long do you have that problem?‘). En bleek nadien NOG grappiger nadat bekend werd dat het Positive K zelf was die de female vocals ingezongen had. Gewoon een kwestie van zo’n smurfen-apparaatje ertussen smurfen…

Ook duet-inventief was PEACHES. De Canadese Berlijnse (gloriously filthy als altijd, niet voor niets bekend van de tophit ‘Fuck The Pain Away’) had met ‘Kick It’ (2004) een ass-kicking chanson met IGGY POP opgenomen. Een leuke gezamenlijke clip was snel gemaakt maar jeetje, hoe moesten ze dit live waarmaken? In een uitgelaten Tivoli Oude Gracht liet Peaches zien hoe je zoiets aanpakt:

Niet echt in Tivoli, maar wel precies dezelfde show

Overigens: die avond (3 april 2004) in Tivoli vond plaats onder de noemer ‘Nu Heroes’ en had een killer bill. Naast Peaches speelden toen ook  Chicks on Speed, LCD Soundsystem en 2Many Dj’s! Was het druk? Welnee joh, je kon zo naar voren lopen….

PEACHES
‘Kick It’ op 45. Leve Photoshop!

Toch nog even terugkomen op de Sinatraatjes. Waarom zong vader Frank eigenlijk niet gewoon mee, daar in die TV-show? De reden daarvan was curieus: hij wilde de maar niet van de grond komende zangcarrière van junior een push geven! Een paar jaar daarvoor, in 1963 in Lake Tahoe, was junior zelfs een tijdje GEKIDNAPPED geweest. Het schijnt dat zijn bloedeigen vader daar ook achter zat, want die zag in dat het vooral veel publiciteit zou opleveren natuurlijk. En vergeet niet: ‘maffia-connectie’ was Frank Sinatra’s middle-name!

 

 

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the AuthorOne Response to Een duet zing je niet in je eentje. Of toch wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑