Podcast

Published on december 4th, 2015 | by Frank

1

Fast Forward – Voetbal en muziek

“I don’t know whether you are interested in football, certainly should be really….sometimes I think that football is the only thing that holds the fabric of society together.”
John Peel

wfp‘Wir Fressen Papegaai’ zo heette de CD-verzamelaar die vijftien jaar geleden, mede door gastredacteur Ries, voor NAC-supporters is samengesteld. Acht lokale bands zetten hun passie voor NAC om in lekker in het oor liggende nummers. Nu eens geen mee-lal-muziek als ‘oei oei oei (dat was me weer een loei) en geen snoeiharde hardcore met daarover wat hooligansgeschreeuw. Een goed mix van ska, rap en rock, waar weinig goede voorbeelden van gezien hebben bij andere Nederlandse clubs. Buiten de landsgrenzen is er ook geen overvloed van goede voetbalsongs. Daar ook veel schijtlolligheid, maar soms is er een mooie parel tussen te vinden. Voor de halfjaarlijkse mixtape heb ik es een rondje gemaakt langs de buitenlandse velden.

Fast Forward – Voetbal en Muziek by Frank Delhij on Mixcloud

    1e helft

St Etienne – This is RadioSt Etienne
Mickey 3D – Johnny Rep

Match_Day_cover_jpg_220x220_q95Dat St Etienne’s Bob Stanley van voetbal houdt blijkt al uit hun bandnaam. Daarbij schreef hij niet alleen het prachtige epos over 50 jaar popmuziek (Yeah Yeah Yeah), maar was eveneens de auteur van Match Day. Een overzichtsboek van programmaboekjes, waarbij zijn liefde betuigt voor de teams uit de lagere divisies.
Als je uit St Etienne komt dan ben je trots op je club (‘Support your local club’) en de lokale helden. In de jaren 80 was dat de blonde engel Johnny Rep. Mickey 3D schreef een hommage. Hij beschrijft hoe op een regenachtige avond gesteund door 45.000 man Rep het netje voor de zoveelste keer op wonderlijke wijze laat bollen.

 

Jorge Ben – Ponta de Lanca Africano
Rodrigo (El Potro) – Maradona

Brazilianen kunnen niet alleen aardig voetballen, maar ze zingen er lekker bij. Zo ook Jorge Ben, die meerdere voetbalnummers heeft. De bekendste over de spits Fio Maravilha. De spits was dan wel een toptalent, hij was wel een zeikerd. Jorge mocht zijn naam niet zomaar gebruiken. Daarom kennen we het als Filho Maravilha. Umbabaruama klinkt ook veel lekkerderder.
Op zo’n verzamelaar kan Pluisje niet ontbreken. Andrés Calamaro maakte een vermakelijk nummertje over Maradona, maar de echte Latijnse passie komt van Rodrigo (El Potro). Een totale liefdesverklaring aan de grootste voetballer aller tijden D10GO. Dat die passie niet altijd van pas komt bleek wel uit de agressieve inhaalmanoeuvre van een opgewonden Rodrigo. Het betekende in 2000 het einde van zijn leven.

Manwomanchild -Chili La Roja
indiecater1Op deze podcast is ruim geleend van de verzamelaar “Fast Forward: The World Cup Goes Indie”. In 2010 stelde het kleine Ierse platenlabel Indiecater een verzamelaar samen voor het WK2010 in Zuid-Afrika. Het label vroeg 32 indiepopbands voor een deelnemend land een song op te nemen met de enige voorwaarden dat het iets met het land en met voetbal te maken moest hebben. Het leverde een fantastisch verzamelaar op met 32 prettige indiepopsongs. Vooral even gaan luisteren en als je daar toch ben, trek dan de poeplap en koop die plaat voor maar vijf (!) euro

 

Dept Charge – Goal (first half)
Jeep Beat Collective – George Best Superhero
La Lucha Libre – Saint Bruno Grougi
La Luche Libre is een synthpop-duo uit Brest dat zichzelf niet al te serieus neemt. Tegelijkertijd zijn ze supporter van tweede divisieclub Stade Brestois. Populair bij de fans daar is middenvelder Bruno Grougi, die makkelijk scoort. Dus een mooi icoon om een eerbetoon voor te maken.

The Fall – The theme of Sparta FC
Dat ManCity-supporter Mark E Smith een voetbalhart bleek wel uit dat hij zich achter de microfoon zette om de einduitslagen bij BBCGrandstand voor te lezen. Het levert een hilarisch filmpje op waarbij hij zich geheel foutloos door alle divisies heen slingert. Even daarvoor is al the Theme of Sparta FC te horen, dat eigenlijk over het Griekse Sparta gaat.

Helen Love – Cardiff City Superstars
De meeste nummers van South Wales’ finest glitterpunkpop girl Helen Love hebben de snelheid en eenvoud van een Ramonessong. Ook deze ode aan Cardiff City gaat op volle vaart. Later kreeg dit nummer nog een nare remake toen Cardiff City in 2008 de FA-cup finale haalden. Voor mij is deze zin dit seizoen zeer herkenbaar ”It’s the end of the summer / So it’s going to be / Another long season in Division Three.”

   Tweede Helft

The Hitchers – Gordon Strachan
The Hitchers snappen het. Terwijl hij net een wedstrijd van Schotland met zijn favoriet Gordon Strahan wil kijken, begint zijn vrouw weer eens ruzie te maken. Ze bijt hem toe “What’s that you’re watching?” Hij kan niet anders antwoorden in rauw schotsaccent ” It’s a programme about Art.” The Hitchers hebben een punt!

Die Walter Elf – Hansi Müller’s Schniedelwutz Punkband
Die Walter Elf hebben zich vernoemd naar het legendarische elftal van 1. FC Kaiserslautern uit de jaren ’50 onder leiding van broers Fritz en Ottmar Walter. En als je uit K’lautern komt heb je natuurlijk een pokke-hekel aan Vfb Stuttgart. Wat is dan beter om hun held even in de pis te nemen en zijn piemel de maat te nemen.

The Skabadivers – Yellow
Half Man Half Biscuit – Dead man don’t need season tickets

Transmere Rovers supporters Half Man Half Biscuit hebben wel een ontspannen kijk op dingen. Veel van hun liedjes hebben een knipoog waarbij indie en surrealisme samengaan. In All I Want For Christmas Is A Dukla Prague Away Kit worden nog even herinneringen opgehaald over het jaren ‘80 voetbalspel Subutteo. Waar The Undertones keer op keer klop kreeg van ‘Cousin Kevin’, kan HMHB na het zoveelste verlies er ook niet meer tegen. Het spel wordt gesloopt en hij wordt het huis van zijn vriendje uitgezet.
HMHB snapt dat voetballen in de middenmoot maar saai is en de spanning stijgt als ergens om gaat. Toch ervaar je de andere dingen in het leven prettiger als je weet dat je dit seizoen degradatie gaat ontlopen en je ‘Mathematically Safe’ bent. Volgens mij kennen ajacieden dat gevoel niet?

Lonely Tourist – The Ballad of Paul Tierney
Lonely touristLonely Tourist = Paul Tierney. Hij kan nog eens zeggen dat hij trainee was bij Manchester Utd. Hij mocht het proberen als rechtsback, maar deze Salford lad redde het niet. Hij werd daarna uitgeleend en kwam bij clubs als Crewe Alexandra, Colchester United, Bradford City, Livingstone en Blackpool. Wel mocht hij eenmalig meedoen met Man Utd voor de beker, in één team met Ronaldo. Mooi dat hij nog een talent heeft. Hij heeft zijn moeizame carrière in een prachtig lied gevangen.

Standard Fare – Vaya Vaya México!
Club 8 – Football Kids
The Very Most – Irlande
Cruyff in my Bedroom – Ukiyogunjou

Nog meer lezen? Kijk dan op  Football and Music & 45football
Fast Forward

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the AuthorOne Response to Fast Forward – Voetbal en muziek

  1. Frank says:

    Was ik toch Dickie Smabers vergeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑