Klassieker

Published on mei 4th, 2017 | by koenraadpss

1

De folkzanger en de huisjesmelker: een verhaal uit het Amerika van Papa Trump.

Al weer een dikke honderd dagen lang leven we tussen weinig hoop en veel vrees, wandelend langs de afgrond , starend in peilloze dieptes en denkend aan de rivieren van bloed die ons te wachten staan. Want het is me er eentje, die Donald… Rechtertjes pesten, journalistjes treiteren, islamietjes discrimineren en de Assadjes en Noord-Koreaantjes de schrik van hun leven bezorgen. En tussen de bedrijven door ook nog even vrede stichten in Israël.
Menigeen heeft voor minder een vliegveld naar zich vernoemd gekregen…

Maar goed, laten we niet op de zaken vooruitlopen en ons concentreren op ’s mans verdiensten voor datgene wat ons bij DeKettingzaag toch het meeste interesseert, dwz de beat en de rock van het meer onafhankelijke soort. En dat valt mij toch best wel vies tegen. Bij de laatste editie van LeGuessWho leek het welhaast dat iedere Amerikaanse artiest zich tot protestzanger zou gaan bekeren, maar vooralsnog is het resultaat zes maanden later toch behoorlijk mager. Waar blijven nu al die geniale anti-Trump-liederen van, pak m beet, de heren Tweedy, Adams, Oberst en (vooruit) Springsteen?

En dus blijft het beste Trump liedje vooralsnog Old Man Trump, geschreven in 1950 door Woody Guthrie. Een simpel folkliedje dat niet eens over de Donald gaat maar over diens vader, de Fred. Deze Fred vergaarde zijn fortuin onder meer als een veredelde huisjesmelker die er geen been in zag om zijn appartementen alleen aan blanken te verhuren en wel tegen woekerprijzen. De even geëangageerde als gekwelde Woody Guthrie huurde vanaf 1950 een appartement van de Fred in ‘Beach Haven’ , maar ontdekte al snel dat zijn zwarte vrienden er niet welkom waren. Woody pakte zijn gitaar, met daarop de bekende spreuk This Machine Kills Fascists, en schreef vervolgens Old Man Trump met daarin de befaamde regels: I suppose/Old Man Trump knows/Just how much/Racial Hate/he stirred up/In the bloodpot of human hearts/When he drawed/That color line/Here at his/Eighteen hundred family project …”

Ruim twintig jaar na dit liedje kreeg de Fred de Fed op zijn dak vanwege Beach Haven. Deze constateerde inderdaad dat de oude man Trump en zijn zoontje Donald er een racistisch verhuurbeleid erop nahielden. In een persconferentie beschuldigde de Donald het Openbaar Ministerie vervolgens ervan een hetze tegen hem en zijn vader te voeren en hij eiste maar liefst honderd miljoen dollar smartegeld. Het was de eerste keer dat de Donald gebruik maakte van een tactiek die we zo goed hebben leren kennen; keihard terugslaan als iemand je ergens van beschuldigt.
Woody Guthrie heeft dit allemaal niet meer hoeven meemaken. Deze tragische held stierf in 1967 volledig berooid en vrijwel vergeten aan de gevolgen van de slopende ziekte van Huntington.

Comments

comments

Tags: ,


About the AuthorOne Response to De folkzanger en de huisjesmelker: een verhaal uit het Amerika van Papa Trump.

  1. Pingback: Trump Made a Tramp Out of Me - Let's Groef Muziekblog

Back to Top ↑