Overig

Published on september 29th, 2013 | by snoeischaar

4

Geheim NL-optreden van Black Lips!

Vroeger jongen, toen trokken ze als een bende rock ‘n’ roll gypsies de wereld over, overal een verpletterende indruk achterlatend, alsmede een sleur aan 7-inch releases op menig lokaal labeltje. Op het podium kon het er nog wild aan toegaan. Ze stonden bijvoorbeeld doodleuk te tongzoenen met elkaar, of ze speelden penis-guitar. Of ze haalden vrolijk hun jodokus tevoorschijn om vervolgens ELKAAR EENS GOED IN DE BEK TE PISSEN. En dat alles (volgens henzelf) in de geest van GG Allin en de Weense Situationisten.

black cole
Gezelligheid kent geen tijd

Het was ook in die periode dat THE BLACK LIPS (want daar hebben we het over) weer eens in Db’s speelden en gek genoeg staat me daarvan vooral één beeld sterk voor ogen: dat ze daar in het halfdonker op het podium stonden terwijl de grill in de bek van Jared vervaarlijk flikkerde, als een stiletto in een donker steegje. Dat moet ergens begin september 2005 geweest zijn, want ik weet ook nog goed: op de avond van het optreden waren ze niet bij de TV weg te slaan. Ze keken verslagen naar beelden op CNN over de verwoestingen die orkaan Katrina in hun New Orleans aan het aanrichten was. Diezelfde dag componeerden ze Oh Katrina in de kleedkamer van Db’s. Later zou dat nummer uitgroeien tot zo’n beetje hun bekendste nummer. Zo zie je maar weer: History is what’s happening. 

 

Rock ‘n’ roll party! Bij iemand thuis in Spanje, 2006

Sindsdien hebben de Black Lips het in de ogen van menig garage-purist een beetje verbruid. Het begon al in 2007 toen ze tekenden voor VICE Records. Het woord “sell-out” valt dan al snel & de argwaan werd er alleen maar groter op toen ze ook nog eens met Mark Ronson (succesproducer van o.a. Amy Winehouse) in zee gingen. Tegenwoordig staan de Black Lips ook gewoon op de grote festivals (Best Kept Secret, en vorig jaar nog op de ‘Red Bull-tourbus’ tijdens Primavera), maar lijkt niemand meer te malen om hun nieuwe status.

Afijn, ik zou het als volgt willen stellen: die jongens hebben nooit veel normbesef gehad. Want of het nou om bekpissen gaat of om optreden voor een multinational, het kan ze gewoon in beide gevallen geen ene reet schelen! (damn, die theorieën van mij worden met de dag scherpzinniger….).

black jared

Bovendien zijn er nieuwe tijden aangebroken en ook bands moeten nieuwe business-modellen zien te vinden om het hoofd boven water te houden. De deal die Black Lips vorig jaar met Converse-footwear afsloot ging dan ook vrij geruisloos voorbij. Rebellie en multinationals gaan hand-in-hand tegenwoordig, wen er maar aan.

 

Het nummer ‘Modern art” ingezet voor Converse-commercial

In Nederland (Amsterdam?) doet Black Lips binnenkort een secret-location-gig. Zie de flyer hieronder. Op www.converse.nl staat wat soortgelijke info. Meer weet ik niet, dus zoek het lekker verder zelf maar uit joh.

 blaccc

blacc

BTW, the Black Lips hebben er de laatste tijd een nieuwe missie bij: ook de rest van de wereld confronteren met hun kunsten. Dus dat betekent nieuwe avonturen en toerneetjes door landen als Egypte, Irak, Tunesie, Dubai, India, etc. Laatst haalden ze in India toch weer een leuter uit hun broek en prompt moesten ze rennen voor de politie, haha! Maar waar blijft toch die nieuwe plaat van Black Lips? De vorige (Arabian Mountain) is alweer dik twee jaar oud.

Weer eens wat anders: ‘Oh Katrina’ spelen in Egypte, 2012

Comments

comments

Tags: , , ,


About the Author



4 Responses to Geheim NL-optreden van Black Lips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑