Nu uit!

Published on januari 24th, 2017 | by snoeischaar

0

Gratis muziekfilmpies kijken in Rotterdam

Net zoals ieder jaar rond deze tijd zijn alle cinefiele ogen verwachtingsvol gericht op het Rotterdamse Filmfestival dat morgen van start gaat. Okay, natuurlijk, die tickets zijn niet te betalen voor de gemiddelde bijstandsmoeder (laat staan voor de gemiddelde Zwakzinnige Zonder Personeel) en natuurlijk is de gemiddelde leeftijd van het elitepubliek daar nu ernstig over de grens van 55+++ aan het gaan. Om maar niet te spreken over het grote risico dat je loopt om in een waanzinnige kutfilm verzeild te raken. Maar, superpositief als we zijn hier op de Zaag, er vallen altijd wel een paar pluspuntjes te benoemen!

Zo draaien er acht avonden aaneen acht gratis toegankelijke muziekfilms, wat dacht je daarvan? Steeds in de Kleine Zaal van de Schouwburg, steeds aanvangend om 20.00 uur en steeds betreft het documentaires. Vrijkaarten afhalen of dat soort gedoe zijn niet nodig, je kan zo naar binnen lopen. Het volgende is te zien:

Vrijdag 27 januari
Blackhearts
Black metal in Noorwegen is het reisdoel van drie jonge metal-acts uit Griekenland, Iran en Columbia.

Zaterdag 28 januari
War of Words
Over hiphoppers die er lol in hebben om elkaar verbaal helemaal af te maken.

Zondag 29 januari
Cairo Jazzman
Staat stil bij een bevlogen Egyptisch heerschap dat ieder jaar weer pogingen in het werk stelt om het Cairo Jazz Festival op poten te zetten. Uiteraard werken de autoriteiten tegen, en dat is maar goed ook anders zouden we geen goeie film hebben hè?

Maandag 30 januari
New Voices in an old flower
Over de enorme rijkheid en rijkgeschakeerdheid van de Ethiopische muziekcultuur. De filmmakers trekken rond door nachtelijk Addis Abeba en vallen van de ene verbazing in de andere. Maar hey, dat wisten we toch allemaal al van The Ex?

Dinsdag 31 januari
Two Trains Runnin’
Docu over een paar ouwe, blanke bluesfreaks die terugkijken op een roadtrip die ze in 1964 ondernamen richting het diepe zuiden van de USA. Ze waren daar op zoek naar hun helden Skip James en Son House. Onbedoeld kwamen ze middenin allerlei raciale spanningen en geweld terecht. Oef, gelukkig bleek de muziek die ze vonden helende krachten te bezitten.

Woensdag 1 februari
Cassette: a documentary mixtape
Nederland mag dan in de internationale popmuziek een zeer marginale rol innemen, op het vlak van de geluidsdragers is dat andere koek. Want niet alleen de cd was een oer-Hollandse uitvinding, ook het bandje was dat! Wel eens van LOU OTTENS gehoord? Deze Nederlandse Philips-man staat algemeen bekend als de uitvinder van de cassette. En dat is zwaar verouderd nostalgiespul natuurlijk, maar net zoals zoveel ander afgeschreven moderne zooi (denk polaroid, vinyl, vintage videospelletjes) zijn er altijd weer hippe types te vinden die hierop kicken. De liefde zit vaak ook diep, geen hiphop zonder mixtapes bijvoorbeeld, en welke ouwe knakker heeft er nou niet ooit een amoureus bedoeld bandje samengesteld voor zijn/haar beoogde geliefde? In deze docu mogen, naast een glansrol voor de thans 90-jarige Ottens, ook enkele bekende zelfverklaarde C30-C60-C90-fans hun voorliefde voor het ding verklaren, men denke hierbij met name aan Henri Rollins en Thurston Moore. Tjonge, deze twee jaren 80-iconen worden tegenwoordig om de haverklap van stal gehaald, een soort reserve-Bono’s zijn het. Hadden zij toen geen discmans dan?


Lou Ottens afgelopen juli in Londen bij de première van de docu. Die lange met die bril op is Thurston Moore van Sonic Youth.

Donderdag 2 februari
Placebo: Alt. Russia
Het Engelse bandje Placebo gaat op tournee door Rusland en ontmoet onderweg allerlei geestverwante alternativo’s. Het contrast kan niet groter waarschijnlijk want Britse popartiesten weten een overheid achter zich die muziekexport van harte ondersteunt, iets wat die Russen hen niet kunnen nazeggen. Niet verrassend gelardeerd met livebeelden van Placebo.

Vrijdag 3 februari
The wonderful kingdom of papa Alaev
Over een succesvol familieorkest uit Tadsjikistan. Ze hebben Rusland verlaten en zijn in Israel neergestreken. Daar heeft vaderlief alle touwtjes in handen, hij heerst en verdeelt. Shame and scandal in the family dus.

Okay, verder is er NIET GRATIS nog meer te genieten daar in Rotjeknor. Ik doel dan met name op ‘Gimme Danger,’ de lang verwachte biopic over Iggy & The Stooges. Iggy Pop benaderde al zo’n acht jaar geleden regisseur Jim Jarmusch met het idee hiervoor. De twee kennen elkaar al langer. Als mid-west guys onder elkaar had de ene Jim de andere Jim al eens gevraagd een rol te spelen in ‘Dead Man’ (1995) en ‘Coffee & Cigarettes’ (2003). Maar nu zijn de rollen omgedraaid en heeft Jim dus aan Jim om zijn medewerking gevraagd.

Coffee & Cigarettes: Iggy en Tom Waits zoeken de grens op tussen acteren en slap ouwehoeren

Gimme Danger’ is verplichte kost natuurlijk. Toch ben ik kritisch hoor hee. Want gezien Jarmusch’ reputatie en het lange voortraject zou het me vies tegenvallen als dit alweer zo’n in chronologische volgorde verteld interviewtje-muziekje-interviewtje-muziekje-stramien heeft, compleet met een overdaad aan gevat pratende hoofden en met flitsende animaties erbij en digitaal opgekrikte film- en geluidsfragmenten. En aan de trailer te zien krijgen we precies dat! God forbid, met een beetje pech komen Rollins en Moore ook weer opdraven…

Ik vind, van Jim Jarmusch mogen we meer verwachten. Herinner je je dan die geweldige openingsscène uit ‘Down by Law’ niet meer? De simpele, broeierige beelden van de zonovergoten straten van New Orleans, vastgelegd door een loom langsrijdende camera, terwijl op de soundtrack ‘Shore Leaf’ van Tom Waits voorbij knalt… het staat in menigeens geheugen gegrift.

Over Jim Jarmusch gesproken: anno 2017 is hij ‘weer helemaal terug,’ zoals dat heet. Want in Rotterdam draait tevens zijn nieuwe speelfilm ‘Paterson.’ En in de betere filmtheaters kunnen we vanaf februari een heus retrospectief over hem verwachten (getiteld ‘The Way of Jim Jarmusch’), bestaande uit zes gedigitaliseerde klassiekers van zijn hand. Te weten: ‘Dead Man,’’Down by Law,’ ‘Stranger than Paradise,’ ‘Permanent Vacation,’ ‘Night on Earth’ en ‘Mystery Train.’ Het is maar dat je het weet.

Gimme Danger’ draait in Rotterdam op 26, 27, 31 januari, en op 4 februari.

 

 

 

Comments

comments

Tags: , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑