Museum no image

Published on juni 25th, 2013 | by snoeischaar

1

CLM: Hè hè, eindelijk verlost van Sonic Youth!

Hey hallo, overmorgen staat ons weer een bijzonder concert te wachten, en wel van CHELSEA LIGHT MOVING, de nieuwe band van Thurston Moore. Op donderdag 27 juni is dat, in De Helling.

chelsea3

Maar ga je eerst even mee, zzzzzzzzzwwp terug in de tijd naar 1976? Toen kwam de single Hot Wire My Heart / Baby You’re So Repulsive van de uit Frisco afkomstige punkband CRIME uit. Een opwindend werkje, hoewel destijds nauwelijks opgemerkt, niet in Amerika, al helemaal niet in Europa, laat staan in Nederland. Maar de tand des tijds kan ook in je voordeel werken en zo is dit plaatje in de loop der jaren steeds meer opgewaardeerd & erkend als zijnde een ware klassieker.  Daarnaast was het ook nog eens het allereerste 70s punkplaatje dat vanuit de West Coast gedropt werd, dus welbeschouwd on a par met The Blitzkrieg Bop. Crime kreeg er een stevige cult-status door die tot op de dag van vandaag voortduurt. Lemmy Caution van Black Time bijvoorbeeld is een fervent aanhanger, do I need to say more?  
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hBBh7cvxK9w]

Nou is die debuutsingle van Crime al meerdere malen geëerd met een re-issue. Maar de echte erkenning kwam in 1987, toen het nummer gecoverd werd door Sonic Youth op hun 1987 LP Sister. In die zelfde periode speulde Sonic Youth het nummer tijdens live-shows steevast als toegift, in combinatie met Now I Wanna Be Your Dog natuurlijk. Nou joh, een heksenketel was altijd verzekerd.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kJ5Px213bTs]
Maar hey dat is leuk, toen er in 1990 opnieuw een re-issue van de single op de markt kwam, toen was de hoes voorzien van liner notes van Thurston Moore, onze boomlange Sonic Youth-gitarist /zanger dus. Even kijken wat boompje toen schreef:

hot wire

Aha, een beginselverklaring dus!  Confessin’ the blues. En veel passie vooral. Je weet wel: liefde! genegenheid!  En nu zijn we meteen waar wezen moeten want het is die diezelfde passie voor punckrok dames en heren, die we weer helemaal terug horen op Thurston’s nieuwste project Chelsea Light Moving. Thurston is weer back bij zijn punkroots en dat doet een mens goed. Op 54-jarige leeftijd (hopla !) gaan alle remmen los. Lekker ongedwongen punken en glammen met je ouwe maten uit Williamsburg, net als vroeger, heerlijk!

chelsea1

En ja, nu Sonic Youth zo´n beetje definitief uiteen is, zal vanuit Thurston’s inborst een zucht van verlichting weerklonken hebben. Die band was immers flink uitgekakt, hun laatste platen waren zóó saaaaaaaiiii zzzz.

chelsea2

Daar komt bij dat hij na 27 jaar huwelijk eindelijk verlost is van zijn eega Kim Gordon. Wij snappen dat wel hoor, dat quasi-intellectuele geleuter van dat mens gaat je op den duur natuurlijk flink de strot uithangen. En dan die zogenaamde modellencarrière van haar, bla bla bla…spataderen…ballonkuiten…overwoekeren…bla bla blah.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hkt6jTwzvJo]
 Nieuwe single ‘Lip’ is net een maandje uit, too fucking bad!

Toch hinkt die debuutplaat van Chelsea Light Moving ook een beetje op twee gedachten. Enerzijds verfrissend punken dus (er staat ook een cover van Communist Eyes van The Germs op), maar ouwezijds net zo makkelijk terugvallen op het uitgebeende Sonic Youth idioom & op een referentiekader waar de gemiddelde 20-er of 30-er geen enkele boodschap aan zal hebben. Dus gaat het weer over types als Steve Reich, Philip Glass, Frank O’Hara, William Burroughs… William wie?? Zat die niet in Trainspotting?

 

Comments

comments

Tags: , ,


About the AuthorOne Response to CLM: Hè hè, eindelijk verlost van Sonic Youth!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑