Nu uit!

Published on december 21st, 2017 | by snoeischaar

0

Hiep hiep hoera voor de Punkpizza!

Ooit, diep in de jaren ’80, zat ik eens aan de Portugese kust te kanen in een of ander weinig opzienbarend strandtentje. Het eten was okay maar woaw… de muziek die daar op stond….. ze draaiden gewoon de eerste LP van Joy Division, helemaal integraal van a tot z! En hard! Dus vraagt men mij: waar was jij toen die vliegtuig vloog in de Twin Towers, en ik moet je het antwoord schuldig blijven (in Nederland denk ik?). Maar vraagt men mij waar ik was toen ik me in augustus 1986 te buiten ging aan een halve kip met rijst en piri-piri terwijl ‘She’s Lost Control’ opstond, dan zal ik zonder dralen en naar waarheid antwoorden: in Carrapateira, Portugal!

Ik wil maar zeggen, memorabele muziek doet memorabel eten. Culinaire en muzikale geneugtes gaan niet alleen goed samen maar versterken elkaar ook! Neem nou Punkpizza, een nieuw tentje aan de Laan van Nieuw Guinea. Het is in de eerste plaats een pizzarestaurant maar ik kan je verzekeren, de afgespeelde muziek daar is een feest op zich. We hoorden La Tigre, Alan Vega, The Kills, Lee Hazlewood, The Clash…. Eigenaar Miel vertelde trots dat hij werkt met playlists die hij krijgt van mensen als Joost van Bellen, St. Paul en zelfs binnenkort ook van Atze de Vries. Kijk, zo hoort het!

En dan de geserveerde pizza’s, die zijn niet te versmaden en ook nog eens behoorlijk punk. Niet dat er veiligheidsspelden doorheen gestoken zijn, maar veel van de gerechten zijn geïnspireerd op hartige punkbands. De Pizza Ramones bijvoorbeeld is vernoemd naar het beroemde kwartet en de vier eigenwijze kaasjes (quatro fromaggio) die erin verwerkt zitten zijn ook nog eens van je gabba gabba hey! De Pizza Blondie is een echte ‘pizza bionda’ natuurlijk, en zo ken ik nog wel even doorgaan.


Op de voorgrond een Pizza Ramones (pas op, hoe langer je erin tuurt hoe meer je het gezicht van Joey Ramone erin gaat herkenen ) en op de achtergrond tussen de punkvingertjes een pittige Pizza Slits.


Opruiende graffiti op de plee

Het achtergrondverhaal bij het ontstaan van Punkpizza is tamelijk bizar. Vroeger zat er in het hoekpand jarenlang een slager en daarna een Chinees die er een snackbar uitbaatte. Het verhaal gaat dat deze bamischijvenbakker naarmate de tijd verstreek steeds meer in de knel kwam te zitten met de huurprijs, zijn omgeving en vooral met zijn eigen vrouw. Op een zekere dag in juli draaide de arme man compleet door, dusdanig dat hij het volledige snackbarinterieur aan gort sloeg. Hij nam daar twee dagen en (volgens de studenten die erboven wonen) ook een nacht lang de tijd voor en daarbij tikte hij de zwaar betegelde, oude slagerijmuur voor een flink deel kapot. Een ravage was het gevolg natuurlijk. De eigenaren konden weinig anders doen dan een tijdlang flink op hun achterhoofd krabben, want tja, wat mot je daar nou mee?


Alle begin is moeilijk…

Maar goed, bekende uitspraak van Cruijff, en ze besloten van de nood een deugd te maken. Gewoon alles laten zoals het is en er een punkpizzeria van maken! Een ambachtelijke houtoven werd geïnstalleerd en een heuse, ervaren kok aangetrokken. Miel zelf liet er ook geen ruccola over groeien en onder het motto ‘eerst Napels zien en dan een pizzaatje bakken’ trok hij deze zomer naar de Zuid-Italiaanse hoofdstad om daar de fijne kneedjes van het pizzabodemvak onder de knie te krijgen. Hij trof er een strenge leermeester en werd flink onder handen genomen. Maar zie hem daar nu toch eens staan terwijl hij het deeg zijn wil oplegt. Als een ware acrobaat laat hij het goedje gedwee en soepel rond zijn opgestoken wijsvinger tollen. Puur vakmanschap!

Tel daarbij op de knusse, smaakvolle ambiance (zij van de Belgische electropunk band Nid & Sancy nam de onderhelft van de toonbank onder handen, hij van Freeksells artworkte wanden, gang en wc’s ) en de extreem charmante bediening van twee punkchickies en je bent een bijzondere eetervaring rijker. De Kettingzaag Pluim van de Week gaat deze maand dan ook niet naar deze of gene muzikaal genie maar wordt als gulle fooi achtergelaten bij een keigaaf buurtrestaurantje waar de menselijke maat zegeviert.

Kwaliteit:                                           8
Muziek:                                              9
Muziek/kwaliteitverhouding
(telt dubbel)                                      8,5
Prijs:                                                   8
Bediening:                                         10
Voorspelbaarheid:                           3
Sfeertje                                              7,5
Toetje                                                 9
Totaal gemiddeld                             ehhh…

Op Facebook zag ik gisteren nog dat jongste serveerster Flo een enthousiasmerend promopraatje heeft gekrabbeld: ‘Dad recently opened his first restaurant called PUNK PIZZA. So proud of him and the pizzas are fucking good. Come visit us from TUE-SAT: Laan van Nieuw Guinea 141, Utrecht. If not, fuck you!

Reserveren kan niet, maar je mag wel een DIY-mailtje schrijven naar: fuckyou@punkpizza.nl  Of check gewoon www.punkpizza.nl

 

 

 

 

Comments

comments

Tags:


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑