Live

Published on mei 1st, 2016 | by snoeischaar

0

Holly Golightly: pop-diva houdt het low profile

Jaaarenlang verkeerde ik in de veronderstelling dat zij zichzelf vernoemd had naar die coole call-girl uit ‘Breakfast at Tiffany’s’ (boek + film). Maar dat blijkt niet helemaal het geval. De waarheid is: haar bloedeigen moeder heeft haar echt zo genoemd! Bij de burgerlijke stand staat ze ingeschreven als Holly Golightly Smith, kortweg HOLLY GOLIGHTLY, spreek uit als Holly Go Lightly, aangenaam om kennis te maken!

hollymnmm
Audrey Hepburn als Holly Golightly in Breakfast at Tiffany’s (1965)

holly go

Om kennis te maken? Je moet gatverderrie wel onder zes stoeptegels tegelijk gekampeerd hebben wil haar naam je niks zeggen. Immers, al sinds de jaren ’90 timmert zij aan de weg (nee, een dame vraag je niet naar haar leeftijd). Behalve dat ze ooit opgeleid was tot paardentrainer (!) en ooit fanatiek bootbewoonster was (in een Dutch barge om precies te zijn), was ze ook ooit het vriendinnetje van drummer Bruce Brand. En zo kwam ze terecht in de entourage van BILLY CHILDISH en bijbehorende bands. We bevinden ons dan in het Engelse graafschap Kent en horen daar over de landerijen reeds de primitieve klanken schallen van bands als The Delmonas, Thee Headcoats, THEE HEADCOATEES…

Vanuit die scene begon Holly voorzichtigjes voor zichzelf. Ze vuurde eerst een paar niet onaardige solo-7 inches af, waarna ze gaandeweg aan een meer eigen geluid begon te beitelen. Inmiddels zijn we een LP-tje of 25 verder, en kunnen we stellen dat Holly een dame van statuur is, dusdanig stijlvol & stijlvast dat niemand met enig goed fatsoen nog om haar heen kan.

Holly’s naam werd definitief gevestigd toen THE WHITE STRIPES  -in 2002 op het hoogtepunt van hun roem-   een nieuw album opnamen in Hackney, Londen. Ze kwamen af op Liam Watson’s befaamde Toe Rag studio, voor de verandering eens niet bekend van de geavanceerde apparatuur, maar van de warme analoge sound en eenvoud (‘There are no leisure facilities at the studio other than a kettle and a sofa’). De studio had naam gemaakt juist vanwege het werk van Holly en Billy en co. Afijn, van het een kwam het ander, een mooie vriendschap bloeide op en Holly werd gevraagd een special guest vocal te doen met Jack en Meg. Het resultaat is het kleine liedje ‘It’s True That We Love One Another,’ dat terug te vinden is als afsluiter op de White Stripes dubbel-LP ‘Elephant’.

Gevestigde naam of niet, ondertussen is Holly wel zo snugger om de menselijke maat niet uit het oog verliezen. Zo woont ze alweer een jaartje of acht in het land van Ome Sam, alwaar ze in Georgia een boerderijtje draaiende houdt en alwaar ze rondtoert wanneer het haar behaagt. Dat toeren doet ze tegenwoordig als duo samen met het haar partner Lawyer Dave, en wel als HOLLY GOLIGHTLY & THE BROKE-OFFS. Onder die naam nam ze een paar country-getinte solo-albums op. Maar let op: het is niet dit duo dat nu door Europa toert.

holly7
Samen met Billy Childish, oftewel Thee Headcoatees samen met Thee Headcoats. Kelder Nighttown, West-Kruiskade, Rotterdam, maart 1995.
 holly bruce
Toen ook al van de partij: Bruce Brand!

Het volgende is wel actueel: eind vorig jaar verraste Holly vriend (vijand heeft ze niet) met haar nieuwe plaat “Slowtown Now!” Deze werd ouderwets opgenomen met een Engelse band en verscheen als vanouds op Damaged Goods Records. Het is met deze band waarmee we haar nu in Nederland kunnen verwelkomen. In de gelederen komen we onder meer haar ex tegen, de legendarisch pettendrager, oftewel de man die en passant ook nog even het art-work voor ‘Elephant’ verzorgde, oftewel de vleesgeworden kwaliteitsgarantie op trommels: mister Bruce Brand, yeah!

Qua muzikale inhoud hoeven we ons geen zorgen te maken: dit is Holly zoals we haar het liefste horen en zoals we haar een jaar of tien terug ook al in o.a. Ekko in de armen sloten: pure, frisse, smaakvolle, onthaastende twang-pop, beurtelings tappend uit vaatjes als sixties folk, bluesy rock ‘n’ roll, rockabilly en swing, zonder dat het ook maar in de verste verte naar Caro Emerald begint te rieken. Kortom: krachtvoer voor fijnproevers!

Lekker ordinaire jeugdzonde met Holly als lid van Thee Headcoatees. Onlangs nog was de Duitse ‘schandaalfilm’ Feuchtgebiete op TV te zien en dit nummer weerklonk tijdens de aftiteling.

PS:  nu we het toch over Billy Childish en zijn female entourage hebben, ook TRACEY EMIN behoorde daartoe. Zij wist zich knap op te werken tot een vooraanstaand kunstenares, ook niet mis. Check svp dit stukkie eens uit joh, getiteld Het Meisje met de Roze Haarband.

 

Holly Golightly
Maandag 25 april, Patronaat Haarlem
Zondag 8 mei, dB’s Utrecht

 

 

 

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑