Museum no image

Published on november 22nd, 2013 | by snoeischaar

1

Is er nog wat te doen dit weekend?

In Utrecht Rock City (smiley) is ook zoveel te doen de laatste tijd, dat je zomaar dingen over het hoofd zou zien. Want behalve dat de spanning stijgt voor LGW volgende week, is er ook DIT weekend aardig wat leuks te beleven.

Growlerss

Aanstaande zondag bijvoorbeeld in Ekko. Dan keren THE GROWLERS uit Long Beach, Californie terug naar onze contreien met hun versie van doorleefde en doorgedraaide desert-blues. Een half jaartje terug leverden ze al een gaaf en memorabel NL-debuut af, ‘s middags in een tent op het Schouwburgplein in Rotterdam (zie fillumpie). Diezelfde avond (nacht eigenlijk) in Rotown verliep wat onstuimiger, met gegooi met een komkommer enzo. Volgens mij meer uit frustratie met het slecht-luisterende kroegpubliek daar, dan dat ze er een gewoonte van maken met ‘losbandige optredens’ te komen, zoals de Ekko website meldt.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UnGyW6VS2ow&w=560&h=315]

Toen meteen maar die zeer puike 2013-Growlers LP Hung at Heart aangeschaft, wat mij betreft zeker behorend tot de 10 beste van dit jaar. Verslavend de stem van die zanger…. Inmiddels staat hun 2013-teller al op drie platen. Alle gedrenkt in veel hobo trance en boom boom. Het woord ‘psych’ vermijden we hier maar liever gezien de titel van hun voorlaatste plaat “Not. Psych!”

Vanavond in DB’s speelt de levende legende KID CONGO POWERS (and The Pink Monkey Birds). Zoals bekend heeft deze man gespeeld met 80s iconen als Cramps, Gun Club en Nick Cave. Maar gvd mensen, ook al zag ik dit soort bands volop in die tijd,  ik krijg die bands WEL maar HEM maar niet voor mijn geestesoog getoverd, hoezeer ik mijn hersens ook pijnig! Gek genoeg herinner ik me de Kid nog wel goed van twee andere, mindere acts waar hij ook in speelde: Fur Bible en de begeleidingsband van The Legendary Stardust Cowboy.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IHhrvJTCEG0&w=420&h=315]

FUR BIBLE was het weinig succesvolle vervolg op de Gun Club na het uiteen klappen van die band na The Las Vegas Story. Zonder Jeffrey Lee Pierce maar met Kid Congo en met DE vamp van dat tijdperk: Patricia Morrisson (later weer van haar voetstuk gevallen toen het kreng deel ging uitmaken van Sisters of Mercy. En weer later van The Damned, ze trouwde zelfs met zanger Dave Vanian, met wie ze ook een kindjie heeft gemaokt).

In 1984 kwam de LP Rockabilly Psychosis and the Garage Disease uit. Op Kant A stonden een aantal zeer obscure 60s songs die alle reeds door the Cramps gecoverd waren (en op Kant B wat minder bekende Cramps tijdgenoten c.q. epigonen). Die Kant A zou een eye-opener zijn voor een hele generatie onwetenden zoals ik, het startschot voor een nieuwe meute bands onder de noemer ‘psychobilly.’ Eén nummer van die kant bleek qua krankzinnigheid the Cramps ruimschoots te overtreffen. Luister svp zelf even naar Paralyzed van The Legendary Stardust Cowboy.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9EEZAivzl1Q&w=420&h=315]
De VPRO-radio sprong destijds bovenop dit nummer uit 1969, als een geit op een haverkist. Ze wisten de drummer-trompetist-zanger uit Lubbock, Texas zelfs te lokaliseren en hem voor een uitgebreid telefonisch live-interview te strikken. De man bleek zo gek als een deur en zie, een hype was geboren. Snel werd er een NL-tourtje in elkaar geflanst en werd Fur Bible als begeleidingsband gerekruteerd. En zo kon het gebeuren dat The Legendary Stardust Cowboy voor een volle Vrije Vloer een striptease-act weggaf en Fur Bible zichzelf terugvond als circus-act, waarbij ongewild de geweldige naam van Kid Congo Powers effe flink werd besmeurd.

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorOne Response to Is er nog wat te doen dit weekend?

  1. Kpss says:

    Helaas ziekjes.. Ik wacht de recensies wel af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑