Klassieker

Published on januari 21st, 2013 | by debramster

1

Italië, zo kan het dus ook

Italië staat door de Fyra even op niet zo’n positieve manier in de belangstelling. Iedereen die ooit in een Fiat heeft gereden weet dat het met die trein nooit meer goed komt. Laten we ons dus richten op iets dat ze in Italië wel kunnen: muziek maken. En dan weet de goede verstaander natuurlijk dat ik doel op de zgn. Italodisco.

Ik zal maar even snel bekennen dat die horrortrein niet de directe aanleiding was om daarover te beginnen. Dat was namelijk de aanschaf van het meesterwerkje  Another Life van het Milanese gezelschap Kano. Die plaat wilde ik vooral hebben vanwege het nummer Ikeya-Seki dat ik kende van de onvolprezen Italoverzamelaar I-Robots. Maar wat blijkt nu: die hele plaat is een juweeltje. Het geheel swingt gewoon zeg maar als een trein zonder bodemplaat op vierkante wielen. Het begint al met meestamper I Need Love en daarna houdt het niet meer op. Alle zes de nummers zijn op hun geheel eigen wijze kneiters in het genre.

Clip opgenomen in de badkamer van zanger Glen White

Another Life was in 1983 de derde en laatste langspeler van Kano (okee, op een Best Of na). Net als de twee eerdere platen kwam het werkje uit op het Amerikaanse Emergency-label, waarop ook de platen van Shannon verschenen. Dertig jaar na dato klinkt de plaat nog fris en fruitig als een goede Montepulciano. Dat ligt misschien aan de geavanceerde Direct Metal Mastering techniek waarmee de plaat is opgenomen (“No annoying echoes and surface noise”). De platenperser verwijst daar nadrukkelijk naar met een speciaal daartoe op de voorzijde geplakte sticker. Waarschijnlijker is dat producers Luciano Ninzatti, Stefano Pulga and Matteo Bonsanto hun tijd gewoon ver vooruit waren.

Planet Of The Apes is er niks bij

Die conclusie wordt onderstreept door het feit dat het trio er nog een act op na hield: Pink Project. En daarmee waren ze zo mogelijk nog baanbrekenderder. Zij legden namelijk niet alleen het fundament voor mash-ups (hallo 2Many DJ’s), maar ook voor het incognito optreden (hallo Gwar, hallo Slipknot, hallo Daft Punk).  Kijk hierboven maar eens naar hun numerrrrr een hit in Italie B Project.

The KKK took our school class away

De naam Pink Project was trouwens niet zomaar gekozen. Het project begon namelijk met een mash-up van Mammagamma van The Alan Parsons Project  en… dat nare nummer van die vreselijke Pink Floyd. Da’s nou weer jammer…

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the AuthorOne Response to Italië, zo kan het dus ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑