Museum no image

Published on december 10th, 2013 | by Der Wolfshund

3

Jaarlijstje, deel 1

Geïnspireerd door collega debramster een soort van jaarlijstje, verdeeld in een aantal hapklare brokken.

Niet helemaal zeker van mezelf dook ik de platenkast in om te zien of er überhaupt, welhaast per ongeluk, platen uit 2013 bijgekomen waren. Dat viel gelukkig alleszins mee, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat veel langs me heengaat, of dat ik het voor kennisgeving aanneem. Ieder jaar een beetje meer. Wat niet wegneemt dat ik achterlijk veel ‘nieuwe’ muziek ontdek en tot mij neem, opgeduikeld uit de immer uitdijende schatkamers van het verleden. Wekelijks nestelt zich wel een klassieke deun van één of ander no-hit wonder in mijn kleine hersentjes, dankzij labels/mailorders als Norton, Sundazed, Soundflat en Crypt, het blad Ugly Things en tips van gelijkgestemde muziekliefhebbers, waarvoor dank!

Reissue waar ik dit jaar het gelukkigst van werd en die al heel lang op mijn verlanglijstje stond is Some People Are On The Pitch They Think It’s All Over Now van The Dentists, op Trouble In Mind. De plaat stamt oorspronkelijk uit 1985 en is één van de vele pareltjes die de Medway scene (Prisoners, Milkshakes, Goodchilde, Mighty Caesars, Armitage Shanks, Dan Melchior, Holly Golightly, et cetera) heeft voortgebracht.

Voorproefje:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Uk3rtGNa1qg&w=560&h=315]

Wollt ihr die totale Platte?
Een elpee die ik dan toch maar kocht, nadat het me aanvankelijk een maand dun door de broek had gelopen, is Desperation van Oblivians; ooit in 1993 op Lowlands aangekondigd als: “Dames en heren, de Bolivians!”

De heren spelen een stukje beter en Greg Cartwright heeft zich hoorbaar ontwikkeld als songwriter, maar dit is nog steeds bluespunk/trash rock ‘n’ roll zoals het bedoeld is. Smerig als een dooie, eindeloos platgereden hond met joppiesaus, scherp als de scherven van een kapotgeslagen bierfles en met een overdosis boogie. Kortom: Desperation… Prachtig dat het zo’n goeie plaat is geworden, maar het gaf mij ook te denken over vele jonge bands. Die zouden qua sturm und drang en leeftijd deze punkrock-opaatjes toch naar huis moeten spelen, maar verzanden vaker dan me lief is in een zouteloze herhalingsoefening die tegenwoordig voor psychedelic garage moet doorgaan. Zelfs in 2013 is image niet everything… Rocken kreng!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=D5i06BiEkMI&w=560&h=315]

En de hele plaat… Greg, Jack en Eric bedankt!

En nu een plaat uit Nederland. Waar de meeste bands tegenwoordig van de een of andere rockacademie komen, met bijbehorende schoolse, grootoudervriendelijke, in-een-reclame-wegzetbare-muziek, komen deze jongens gewoon uit de slaapkamer. Dames en heren, ik presenteer: Disco In The Disco met Hitjes Voor De Bitches. Uitgekomen op Grey Past Records.

Ken u hiero luistere…

Filmpje!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kwnTKXPGTbM&w=560&h=315]

Laatste in dit blokje is de titelloze plaat van de Griekse band Bazooka. Niets is beter voor de kunsten dan dat de boel eens goed naar de kloten gaat. Armoede maakt creatief en zo’n sociaaleconomische Holocaust scheidt het kaf zo lekker van het koren. Dan draait het ineens nog maar om één ding: de muziek – en niet om awards, grote prijzen en waardeloze kutprogramma’s met traantjes wegpinkende waardeloze kut-deejays in de jury. Optiefen met je navelstaarderige jankbehang, kom maar op met de ineenstorting!

Verschenen op het uit Amsterdam, NL/Reno, USA opererende label Slovenly Recordings.

Hier luisteren…

En hieronder kijken, live at Shea Stadium…
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=IDScHCVXuXc&w=420&h=315]

Tot de volgende, met meer muziek uit 2013 en omstreken…

Comments

comments


About the Author

Der Wolfshund - a.k.a. Barry Hofstede - is an independent writer. His work includes: theatre plays, short stories and song lyrics. He's also a columnist and story teller. Besides that, he's an avid record collector, part time rock star and deejay.3 Responses to Jaarlijstje, deel 1

  1. Pingback: KETTINGZAAG BIJDRAGE 10 DECEMBER 2013 | der wolfshund

  2. Frank says:

    Dit weekend hoorde ik ineens ‘He Meester, kan ik even bellen, telefoon lenen, bellen’. Was het Johnny (hierboven schitterend in de clip van Disco in the Disco). Hij zei verder niets over de vissen in het water, maar het was wel een enorm onduidelijk gesprek wat hij met de andere kant van de lijn voerde. 🙂

    Checkte net welk nummer hij nou gebeld heeft, staat er helemaal niks in op dat tijdstip….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑