Film

Published on juni 14th, 2012 | by debramster

3

Kettingzaag filmtip: Jûsan-nin no shikaku

 

Nu Oranje er zo’n beetje uit ligt, kan er weer eens een filmpje op. En dan heb ik een tip voor je. Hij draait niet meer in de bioscoop, dus je moet ervoor naar videotheek of VOD-aanbieder, maar geloof me, het is de moeite waard. Ik heb het over Jûsan-nin no shikaku (of 13 Assassins) van Takashi Miike uit 2011. Miike is een soort van de Japanse David Cronenberg, David Lynch en James Cameron ineen. Je kent hem wellicht van Ichi The Killer uit 2001. Voor die film ben ik wat te fijngevoelig, maar over 13 Assassins ben ik erg enthousiast.

Het verhaal in het kort: we zijn in het Japan van de late negentiende eeuw. Een wrede jonge heerser tiranniseert het land en dreigt aan de macht te komen. Een soort van dappere ambtenaar kan het niet meer aanzien en stelt een legertje van twaalf samurai en een bosgeest samen om de heerser te stoppen.

De eerste helft van de film laat de totstandkoming zien van deze groep en de strategieen die ze uitdenken om de heerser en zijn leger uit te schakelen. De tweede helft van de film bestaat uit een showdown in een Japans dorpje. De martial-artsscenes uit het tweede deel van de film zijn lang, complex en overweldigend. Op het einde loopt het bloed in beekjes door de straten van het dorp. Desondanks heeft de film een luchtigheid die ervoor zorgt dat het niet grimmig of echt gruwelijk wordt.

Het laatste halfuur van de film bevat menig wtf-momentje en ik voorspel dat je met open mond naar je scherm staart. De film eindigt uiteraard in een confrontatie van de heerser met zijn opponent (de ambtenaar), waarbij de laatste nog even een lesje democratie geeft.

De film is een remake van een Japanse klassieker uit de jaren 60. Toch doet hij vooral denken aan recentere films als Inglorious Bastards, Apocalypse Now, Gladiator en The A Team. Maar dan in Japan natuurlijk, dus met beter eten, onbegrijpelijke ceremonies en hara kiri. Als ik moest kiezen tussen deze film of nog een avondje zelfkastijding aanstaande zondagavond, dan wist ik het wel…

Comments

comments

Tags: ,


About the Author3 Responses to Kettingzaag filmtip: Jûsan-nin no shikaku

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑