Klassieker no image

Published on januari 15th, 2014 | by koenraadpss

4

Kettingzaag onthult: Hele oeuvre Bruce Springsteen bol van zelfplagiaat

Boss
Bruce Springsteen weigert commentaar

Het zal u niet zijn ontgaan dat de op 23 september 1949 te Long Branch New Jersey geboren Bruce Springsteen al decennialang als een van de grootste rocksterren ter wereld wordt beschouwd. Nummers als The River, Born to Run, Streets of Philadelphia en, meer recent,  Working on a Dream gelden als hoogtepunten in de geschiedenis van de popmuziek, getuige ook hun hoge notering in de top 2000. The Boss, zoals Springsteen dikwijls wordt genoemd, schijnt bovendien inspiratiebron te zijn van belangrijke hedendaagse politici als Barack Obama, David Cameron, Hafid al Assad en Frans Timmermans. Geen kleine jongen dus, deze Springsteen.

Toch zou 2014 wel eens een keerpunt kunnen worden in de carrière van ‘the Boss’. Uit een onderzoek van de Kettingzaag blijkt namelijk dat het gehele oeuvre van de heer Springsteen bol staat van het zelfplagiaat. Uit kritisch onderzoek blijkt dat de naar schatting 567 door hem uitgebrachte ‘songs’ gebaseerd zijn op slechts drie liedjes, waarvan er twee bovendien niet door hem alleen zijn geschreven. Na de politiek, de wielrennerij, de kidnapperij en de wetenschap lijkt kortom ook de rockmuziek ten prooi gevallen aan bedrog en verzinsels.

Aanleiding voor dit onderzoek was het uitbrengen van zijn nieuwe CD, die hij met de hem kenmerkende hubris ‘High Hopes’ had genoemd. Zelfs de normaal altijd zo status-en gezagsgetrouwe Volkskrant viel al op dat deze CD wel erg bekend in de oren klonk. Sommige nummers bleken opgewarmde kliekjes, anderen stonden al jarenlang op het liverepertoire.

Nieuwsgierig geworden heb ik de CD van de heer Springsteen eens kritisch beluisterd met behulp van een nieuw zelfplagiaat-detectiesysteem dat op de Vrije Universiteit is ontwikkeld. Wat blijkt? De basloopjes op Heaven’s wall en This is the Sword zijn gekopieerd van respectievelijk Radio Nowhere en Human Touch; de intro’s van Frankie Fell in Love en Harry’s Place zijn schaamteloze kopieen van Adam Raised a Cain en Gipsy Biker. Komt het refrein van titelsong High Hopes u bekend voor? Klopt, het is een exacte kopie van het nummer It’s Hard to be a Saint in the City.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. En in een meer uitgebreide versie die ik heb aangeboden aan de Rolling Stone zal ik dat ook doen. Onder meer zal ik daarin laten zien dat uiteindelijk alle nummers terugwijzen op drie nummers, namelijk de nummers The Angel en Lost in the Flood van Greetings from Asbury Park (1973) en Bruces korte luidruchtige bijdrage aan We are the World. Dat dit laatste nummer niet door Bruce maar door Quincy Jones is geschreven mag als algemeen bekend worden beschouwd. Dat The Angel echter samen met Trent Crouch is geschreven is minder bekend. Crouch wordt echter nergens genoemd op de hoes en blijkt sowieso op het hele internet niet te vinden te zijn. Vreemd…

Er is nog meer. Bruce blijkt hele stukken tekst uit eerdere nummers te hebben gecopy-past. En ook in zijn thematiek is het fenomeen uit New Jersey niet erg origineel: in maar liefs 445 liedjes detecteerde het zelfplagiaatprogramma de thema’s Promise, America, Tramps en Endless Road.

Kan het nog erger? Jazeker. The Boss blijkt sommige teksten zelfs geheel uit zijn duim te hebben gezogen. Wie heeft nooit een traan gelaten bij de prachtige zinsnede uit The River:  ‘And then I got Mary pregnant. And, man, that was all she wrote. And for my 19th birthday I got a Union-Card and a Wedding-Coat.’ ?

Blijkt allemaal gelogen. Bruce is nooit getrouwd geweest met ene Mary en is bovendien voor zover bekend geen lid van de vakbond. In het door hem zo fraai bezongen Nebraska is hij waarschijnlijk nooit geweest en alle stoere autoliedjes zijn gebaseerd op leugens want onze All American Hero heeft niet eens een rijbewijs. Moet ik nog doorgaan?

Het fenomeen Bruce Springsteen blijkt kortom een onvervalste oplichter die miljoenen euro’s heeft verdiend met leugens. The Boss was hoog gestegen. Zijn val zal hard zijn.

Comments

comments

Tags: , , ,


About the Author4 Responses to Kettingzaag onthult: Hele oeuvre Bruce Springsteen bol van zelfplagiaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑