Live

Published on mei 5th, 2012 | by debramster

8

Madchester in Glasgow deel 1, Unhappy Fridays

Knap. De 02 Arena is erin geslaagd om voor de concerten van gisteravond de enige toondove geluidsman van Schotland in te huren. Zowel Inspiral Carpets als Happy Mondays klonken daardoor alsof ze in een hulle grote badkamer stonden.

De Inspirals deden hun naam eer aan. Door de slechte zaalgeluid heen hoorde je een (komptie) geinspireerde band spelen. Het spelplezier droop ervan af en die nummers blijken niet verpest te kunnen worden door een knoppenprutser. De band had er zichbaar plezier in. Misschien ook omdat ze vooraf samen gewinkeld hadden in de lokale modwinkel en fijn hun poloshirtjes afgestemd hadden. Al met al een lekker voorprogramma.

Image

Dan de headliners. Rowetta kwam al shinend op met zweepjes en al. De rest van de band slenterde en nogal ongeïnteresseerd achteraan. Maar dat hoort bij die band. Ik herrinner me een concert in Paradiso in 1990 waar Shaun de volle 40 (!) minuten van het concert met zijn rug naar de zaal zong. Maar toen had het nog wat bravoure. Gisteravond stond er een stel uitgebluste oude kerels gewoon een trucje te doen. En nog een slecht trucje ook. Kenners konden uit de geluidsbrei de bekende nummers ontcijferen, maar met moeite. Het was in een woord een aanfluiting. Deze band speelde niet uit het hart, maar uit de portemonnee. Zelfs met een lekker bakkie op was het niet te pruimen. Ik loop niet vaak weg bij concerten, maar gister dus wel.

Het goede nieuws: een slechte generale belooft een goede premiere of zoiets. Vanavond kan in ieder geval alleen maar beter. Morgen meer, reken ook op een uitgebreide recensie van de sanitaire faciliteiten in Schotse clubs.

Comments

comments


About the Author8 Responses to Madchester in Glasgow deel 1, Unhappy Fridays

 1. Mike says:

  Aha, dus de conlusie lijkt mij nu al gerechtvaardigd dat we ons in de handen mogen knijpen dat die Nederlandse HM-concerten onlangs afgelast werden.
  Toch nog twee vragen:
  – is het filmpje van gisterenavond?
  – deed Bez niet mee?

  ps: vergeet niet voor je hele Nederlandse familie van die gevulde schapenmaag mee te brengen, ‘haggis’ heet dat spul dacht ik.

  groetjes, Mike

 2. KPSS says:

  Shaun Ryder is de Paul Gascoigne van de muziek.
  Heb meelij. Je zult maar halverwege je twenties toevallig even beroemd zijn geweest om de rest van je leven als één lange treurige blessuretijd zonder doelpunten te mogen doorbrengen. Die drugsverslaving die in je twenties nog wel cool was is nu een tikkeltje zielig, evenals je hooligan-act.

 3. b. says:

  schapenmagen kun je ook krijgen in Twente. Een lekkernij overigens.

  En, is deel 2 de reis dubbel en dwars waard?

 4. debramster says:

  Ja, filmpie is van vrijdag in Glasgee. Geluid klink daarop beter dan in de zaal. Zal wel met iPhone opgenomen zijn. Apple maakt alles mooier. Bez was er wel bij, maar meer als MC die af en toe de boel kwam opzwepen door met zijn armen te zwaaien dan als dansert.

  De Gacoigne-vergelijking snijdt wel hout. Inclusief een doelloze aantal comebacks bij verkeerde clubs.

  Deel twee komt wat later wegens dolle pret gister en vandaag.

 5. Mike says:

  Even een gewaagde stelling: de rave/house-generatie wordt veel sneller oud (dan bv de punk-generatie) vanwege al die pillen die ze gevroten hebben

 6. debramster says:

  Is het lijstje vroege punkdoden ook niet flink wat langer dan de housedoden? Er zijn weinig punkbands die twintig jaar na de beste dagen nog in de originele samenstelling konden optreden.

  Het publiek bij Happy Mondays bestond trouwens uit flink wat arbeideristisch uitziende twintigers die hun weekeinde kwamen inluiden met de nodige pints en wat loos gebral. Dat was dan weer wel gezellig.

 7. Frank says:

  Jammer dat HP niet meer kan leveren. Wel weer goed te horen dat de inspirerende tapijtjes dat nog wel kunnen. Zeker benieuwd naar je verhaal over NO. Verder is natuurlijk niks met wat hooliganmuziek..

  Op naar het volgende festival. Waar het wel heel lang wachten is op de horario. Vandaag zou er wat moeten verschijnen op de Twitters. Wel licht de hoofdsponsor al sluiertipje op http://primaverasound.sanmiguel.es/

 8. Pingback: Tuesday Night Party People | KETTINGZAAG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑