Museum no image

Published on juni 27th, 2012 | by snoeischaar

3

Metropolis festival, toen en nu

Mijn favo NL festivalletje is al sinds jaar en dag het Metropolis festival in Rotterdam. A.s. zondag is het wéér raak met o.a. Rats on Rafts, Mikal Cronin (goeoeod!!), Nick Waterhouse (de mannelijke Caro Emerald), Other Lives, Connan Mockasin (ik ken iemand die daar wild van is), Kraantje Pappie (vader is loodgieter?) en (daar heb je ze weer) Thee Oh Sees.

De charme van Metropolis ligt wat mij betreft besloten in de unieke combinatie van a) een uitstekende, vernieuwende programmering b) de gratis entree en c) de directe nabijheid van een stel R’damse volkswijken. Zodoende is het er altijd druk, is er altijd wat moois te zien en kijk je altijd je ogen uit. Haha ja, want altijd weer is er die bizarre mix van mensen: mafkezen met pitbulls, Antilliaanse gezinnetjes, getatoeëerde moedertjes achter de kinderwagen, alternativo’s; alles banjert gemoedelijk door mekaar heen.

Dit jaar ben ik dan toevallig verhinderd, maar dat deert me niks hoor. Want als ik me even uitstrek op de sofa en ik schakel my mind’s eye in, dan komen er direct allerlei knalherinneringen opborrelen. Ik heb het dan niet alleen over hedendaagse succesnummers als the Killers, Wu Tang Clan, the Prodigy, Offspring, the Ponys, Interpol, Supergrass, TV On The Radio, Vaccines, Reigning Sound, Kurt Vile, the XX,  etc.  Neen, dan word ik ook verder teruggevoerd in de tijd. Naar de tijd dat Metropolis nog een voorloper had in de vorm van het New Pop Festival, destijds ook gehouden in het Zuiderpark. Kermend van plezier denk ik dan terug aan bands als Boomtown Rats, the Only Ones (the Only Ones!!!), the Ramones, the Specials, the Cure. En bijna allemaal debuutoptredens in Nederland hè!

Kurt Vile denkt er het zijne van, backstage 2011 (pic: Adolf Corbijn)

Het jammere van al die legendarische gigs is dat er nauwelijks iets tastbaars van overblijft. De liefhebber zal het dus met zijn herinneringen moeten doen, waar een geheugen al niet goed voor is…  Gedreven door nieuwsgierigheid ging ik vannacht eens eventjes You Tube afstruinen op zoek naar uitzonderingen, want er zou  toch wel iets van over gebleven zijn? Tot mijn grote vreugde kwam ik een opname van The Cure tegen, opgenomen op zondag 9 september 1979.  Dit was dus hun debuutoptreden in NL:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=nAmi-aFhbUA]

Elders op internet vond ik zowaar hun setlist van die dag:

1)    10.15 Saturday Night

2)    Accuracy

3)    Grinding Halt

4)    Another Day

5)    Object

6)    Subway Song

7)    Foxy Lady (J. Hendrix cover)

8)    Plastic Passion

9)    Boys don’t Cry

10) Fire in Cairo

11) Killing an Arab

Toegift:

12) Do the Hansa

13) 10.15 Saturday Night (2 x gespeeld dus)

Uit eigen herinnering kan ik daar nog aan toevoegen dat het concert bij daglicht plaatsvond (de beelden lijken te wijzen op een avondconcert). De punktijd was toen op zijn hoogtepunt, vandaar de springerige typetjes vooraan bij het podium. Killing an Arab en Three Imaginary Boys waren toen al uit, en volledig geaccepteerd in punkkringen.

Zomaar een mini-anekdote: in Israëlische discotheken was Killing an Arab nog jaren nadien het meest aangevraagde nummer!

Zie hier een opsomming van veel Metropolis acts van de laatste 25 jaar
Hieronder voor de gein nog een polygoontje van editie 1980
Ok, veel plezier iedereen a.s. zondag!!!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gl8WWyIFQY8]

Comments

comments

Tags: ,


About the Author3 Responses to Metropolis festival, toen en nu

 1. electricboellie says:

  niet alleen donkere getatoeëerde mamma’s met roze leggings en zwarte topjes achter de kinderwagens, maar ook die turkse papa, getatoeëerd en achter de kinderwagen of met drager is op dit familiefeest. We zullen je missen Snoeischaar.

 2. Frank says:

  Nu pas even de tijd genomen om de aangeboden clipjes te bekijken. Strakke versie van 10:15. Misschien vonden ze dat zelf ook en wilden ze ‘m nog graag oefenen voor de uitzinnige menigte.

  En is dat nou Willem Holleeder 🙂 <

 3. Mike says:

  Haha, ja De Neus lag te snurken… de zaakjes gingen toen nog goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑