Nu uit!

Published on juli 1st, 2017 | by debramster

1

Alle musea ter wereld hangen vol met Factory-shizzle!

Deze zomer is er in Manchester weer het tweejaarlijkse Manchester International Festival (MIF). Alle musea hebben dan speciale thematische exposities en er is, hoe kan het ook anders in ’s werelds meest bekende muziekstad, veel aandacht voor muziek. De afgelopen jaren waren er tijdens het MIF bijvoorbeeld speciale voorstellingen en heuse opera’s van onder andere Damon Albarn (drie keer zelfs), Björk, Kraftwerk, Rufus Wainwright, Massive Attack en The xx.

Dit jaar kiest de festivaldirectie voor aandacht voor lokale helden. Zo speelt New Order samen met een twaalf man sterk synthesizerorkest de voorstelling ∑(No,12k,Lg,17Mif) in de voormalige Granada-studio’s. Dat was niet alleen de plek waar Coronation Street werd opgenomen, het was ook de plek waar het TV-debuut van Joy Division plaatsvond. Dat was dan weer in het programma So It Goes van latere Factory-baas Anthony H. Wilson. De gebouwen van de studio staan er trouwens niet lang meer, want op die plek verrijst in 2020 de door Rem Koolhaas ontworpen megacultuurtempel The Factory. En nee, die is niet vernoemd naar de ateliers van Andy Warhol.

Rechtstreeks uit de Granada Studio’s: eerste keer Joy Division op de televee. Introductie door Tony “twat” Wilson.

Verder zijn er in het kader van het MIF begeleide thematische Jo-Divisiowandelingen in de stad en in de Manchester Art Gallery kun je terecht voor de expositie True Faith.

Op de site van het museum kun je daarover het volgende lezen:

True Faith explores the ongoing significance and legacy of New Order and Joy Division through the wealth of visual art their music has inspired.”

En verrek: je kunt er inderdaad kijken naar kunst van verschillende hedendaagse artiesten die geïnspireerd is op het werk van de huisontwerper van Factory: Peter Saville. Van Julian Schnabel bijvoorbeeld en van de Vlaamse kledingontwerper Raf Simons. Omgekeerd kun je ook originele werken zien die Saville inspireerde bij zijn hoesontwerpen. Peter Hook wilde dat ook wel eens met eigen ogen zien.

Peter Hook komt even kijken hoe de Fantin-Latour erbij hangt

Om de hoek van de Manchester Art Gallery kun je in het Museum Of Science And Industry terecht voor een heus Factory-archief. Het museum verzamelt alles wat los en vast zit en met Factory te maken heeft. Daar is een kleine expositie van, maar je kunt ook op afspraak het archief bekijken. Dan zie je bijvoorbeeld het kruisje dat in de het kantoor van Factory (een uitgesproken Katholiek label) aan de muur hing.

Factory-schatten in het Museum Of Science And Industry

Leuk om heen te gaan toch? Als je deze zomer in de buurt bent zou ik zeker een kijkje gaan nemen. Verwacht echter niet dat je New Order aan het werk kunt zien, want de vijf voorstellingen van de band zijn al maanden dik uitverkocht. Kaartjes gaan voor het tienvoudige van de prijs over de digitale toonbank.

Een Factory-fan in ‘s-Hertogenbosch

Gelukkig hoef je helemaal niet zo ver van huis om Factory in een museum aan te treffen. Sinds eind mei heeft het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een deel van het museum geweid aan de op het Situationisme geïnspireerde hoesontwerpen van Peter Saville. Je treft er een smaakvol geëxposeerde greep uit de Factorycatalogus, variërend van de “schuurpapierhoes” van The Return Of The Durutti Column van The Durutti Column (Fact 14) tot de softpornohoes van One True Passion van Peter Hook’s hobbybandje Revenge (Fact 230). Verder hangt het eerste EP-tje dat op Factory verscheen aan de muur, evenals de “kippenveersingle” van komiek John Dowie (we schreven er hier eerder over).

Zoals Saville het bedoeld heeft: niet alleen een plaat, maar tegelijk een kunstwerkje voor aan de muur

Het is een kleine maar fijne tentoonstelling die heel leuk te combineren is met een meer nostalgische expositie over “De jaren 80” in het naastgelegen Noord-Brabants Museum. Een mooie gelegenheid om weer eens een dagje naar ’s-Hertogenbosch te gaan! Of niet, want het lijkt erop dat het slechts een kwestie van geduld is voordat gewoon ieder museum ter wereld volhangt met kunst uit Manchester.

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the Author



One Response to Alle musea ter wereld hangen vol met Factory-shizzle!

  1. Pingback: Nederlandse deden goede zaken op het Factory-label - DeKettingzaag

Back to Top ↑