Live

Published on mei 4th, 2015 | by Frank

0

OnderstroomBreda presenteert The Underground Youth

486145_10151159899994403_1518542404_n

The Underground Youth

Manchesters verborgen parel, The Underground Youth, komt naar Breda. OnderstroomBreda is dan ook in zijn spreekwoordelijke nopjes dat deze bijzondere band Breda heeft gekozen voor hun enige optreden in Nederland. Vorig jaar stond The Underground Youth al op het Eindhovense Psych Lab. Subtiel en ingetogen mengt The Underground Youth shoegaze, post-punk en psychedelica en verbindt daarmee het mysterieuze van de jaren ’80 aan het heden.

Vanaf het begin in 2008 neemt oprichter en frontman Craig Dyer, dan nog in zijn slaapkamertje, alle songs zelf op. Opgenomen op brakke apparatuur, maar met de juiste DIY-attitude, zet hij het eindresultaat gratis op het internet. In de jaren erna verandert de sound van de songs, maar hij verandert niet veel aan zijn werkwijze. Door zo te werken krijgt hij de vrijheid om zijn eigen, zeer persoonlijke, muziek te maken. Pas nadat hij bij Fuzz Club Records (oa. Lola Colt, The Wands) tekent, bereikt hij een groter publiek, en blijft hij niet langer Manchesters best bewaarde geheim.

Het geluid van The Underground Youth is te omschrijven als minimalistisch en drijft op een rustgevende galm. De muziek doet filmisch aan, als voor een film die nog gemaakt moet worden. Filmsettings of –karakters zijn dan ook vaak de basis voor de nummers, waar hij de onderwerpen en sfeer aan ontleend. Veel van die voor TUY kenmerkende donkere en rauwe sound komt daar vandaan. Zelf verwijst hij naar invloeden uit psychedelische rock and post-punk. Daarbij is het geluid van Manchester nooit ver weg en dus ook Joy Division niet. Er zijn ook andere uitstekende rolmodelen. Zo hoor je naast Jesus and Mary Chain ook The Brian Jonestown Massacre (waarom hebben zij geen groter publiek?) terug. Al die invloeden komen met een originele draai weer terug op het album Sadovaya en de EP ‘Beautiful & Damned’ uit 2014. 

Olya

Drummen als JACM

The Underground Youth, met Craig en zijn vrouw Olya als de kern van de band, touren sinds 2012. Inmiddels uitgebreid tot een vijftal zijn ze begonnen aan de lange Europese tour die ze dus ook langs Breda voert. Live wisselt men de licht dromerige klanken af met een luidruchtige muur van geluid. De intimiteit van het vinyl schuift wat naar achter en de psychedelische lo-fi nummers worden rauwer en ruiger. Een meeslepende performance is het gevolg en Breda mag zich als enige in Nederland laten meevoeren.

Op 22 mei zijn ze te zien bij Pier 15 (Veilingkade 12, Breda). De zaal gaat om 20.30 open, The Underground Youth begint 21.30. Klein prijsje €5,-
Ben je d’r bij?

 

Comments

comments

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑