Klassieker

Published on mei 25th, 2016 | by koenraadpss

0

Over eilanden en popmuziek

Toen ik onlangs in de Albert Heijn het nummer La Isla Bonita van Madonna hoorde, bedacht ik me plotsklaps dat er eigenlijk verdomd weinig over eilanden is gezongen. En ik bedacht ook dat dat eigenlijk best gek is. We hebben tal van boeken over eilanden (alleen Boudewijn Buch schreef er al een dozijn schat ik zo), er zijn kunstwerken (Gauguin, toch?), films (Tom Hanks!) en als muziekfestival ben je heden ten dage pas hip als je op een eiland zit. En wie kent niet een diepzinnig medemensch die zich eigen ongevraagd als een eiland betitelt, omringd door verraderlijk water.. blabla?
Waarom dan zijn er zo weinig liedjes over eilanden? Of valt het toch wel mee?

Het aardige van Spotify is dat ik deze hypothese direct empirisch kon toetsen. En inderdaad het fenomeen eiland blijkt ook in comparatief perspectief stiefmoederlijk bedeeld met muzikale belangstelling. Waar serieuze singers-songwriter wel raad weten met natuurverschijnselen als bergen, rivieren en zelfs aardbevingen, moeten eilanden het doen met Kenny Rogers (Islands in the stream), Kinderen voor Kinderen (Op een onbewoond eiland…), een minder Weezer-nummertje (Island in the Sun), een opvullertje van de Pixies (Isla del Encanta) en een handjevol flauwe liedjes over kitsch-eilanden als Jamaica, Ibiza en Tahiti.
Ik werd er moedeloos van en begon me eigen een eiland te voelen, omringd door matige muziek.
Tot dat ik stuitte op een nummer dat ik had verdrongen, niet omdat ik het niet mooi vond, maar omdat ik het in die tijd niet mooi mocht vinden. Want Duits, want schlager, want TROS.
Maar gelukkig mag je in deze meer ironische tijden eindelijk weer zeggen wat je echt vindt. En ik vind dit dus echt een mooi nummer. Wat oorspronkelijk een italopop-liedje was over de sloep van Columbus werd door Roland Kaiser omgeschreven tot een meeslepende ode aan verlangen en vergankelijkheid. Met de aan Rainer Maria Rilke refererende openingszin:

Santa Maria, / Insel die aus Träumen geboren. / Ich habe meine Sinne verloren, / in dem Fieber, das wie Feuer brennt

Kortom, wie durft, kan ook over het fenomeen eiland een mooie liedje maken. Der Kaiser heeft ons de weg getoond.

Kaiser

Comments

comments


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑