Overig no image

Published on mei 9th, 2012 | by snoeischaar

10

Phil Spector en de Onnozele Kinderen van Bartlehiem

Van de week was het weer eens Dodenherdenking, en je weet hoe dat dan gaat: de media staan dan bol van de verhalen die verteld MOETEN worden. In de popmuziek is het niet anders, ook daar volop verhalen die verteld moeten worden. Alleen dan niet omdat ze zo verschrikkelijk zijn, maar omdat ze zo mooi zijn!

Neem nou dat verhaal over Phil Spector. Het is één van de meest schrijnende maar ook één van de meest aangrijpende anekdotes uit de prehistorie van de rock n roll: de ontstaansgeschiedenis van het liedje To Know Him Is To Love Him van tienergroep the Teddy Bears.

Want wat was er aan de hand? Op een mooie lentedag in april 1949 besluit Ben Spector, een metaalbewerker uit de Bronx, New York een einde aan zijn leven te maken. Hij zet zijn auto aan de kant van de weg bij een verlaten bouwterrein, sluit een slang aan op de uitlaat van zijn auto en stopt het andere eind van die slang door het portierraampje. Vergassing door koolmonoxidevergiftiging luidt de doodsoorzaak. Een simpel briefje nalaten voor zijn familie is er niet bij.

Het gezin Spector blijft verslagen achter en moet noodgedwongen naar LA verhuizen. Ook bij zoonlief Phil, dan nog in korte broek, stort zijn wereld in. Hij werpt zich volledig op zijn grote passie muziek, want – een beetje amateur-psycholoog kan dat met gemak invullen-    daarin vindt hij zijn troost. Hij maakt snel vorderingen en vanuit het niets scoort hij in 1958 met zijn eerste groep the Teddy Bears een mega USA nummer 1-hit met To Know Him Is To Love Him. Als 18-jarig pikkie heeft Phil Spector het best verkopende plaatje van de hele USA geschreven, gearrangeerd, gespeeld, gezongen en geproduceerd! En het huiveringwekkende is: de titel van het liefdesliedje heeft hij rechtstreeks geleend van de gebeitelde tekst op de grafsteen van zijn vader.


[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DCnUsInBQws]
Op de clip is Phil het jongentje rechts, skinny, spotty and insanely shy.  In iedere vezel van zijn Joodse lijf  woekert de schreeuw om erkenning, de wil om te slagen En dan is hij ook nog astmatisch, en behept met een dominante moeder en een minderwaardigheidscomplex, zo las ik in de puike Spector-biografie He’s A Rebel (Mark Ribowsky, 1989). To Know Him Is To Love Him  is en blijft een van de meest PURE liedjes uit de popgeschiedenis, Breekbaar kinderverdriet omgevormd tot tophit. Veel gecoverd ook, door de Beatles, Lennon, Pink Floyd, Amy Winehouse, Steeleye Dan, Nancy Sinatra, T-Rex enzovoorts.

Ok, mooi verhaal dus. Maar is To Know Him Is To Love Him in al zijn onthutsende puurheid dan echt zo uniek en onovertroffen, is de vervolgvraag. Is het dan helermaal nooit geëvenaard? Het simpele antwoord daarop luidt: jazeker wel, right here, tussen de koeienstront, op het Friese platteland, in 1992, door het Friese duo Twarres natuurlijk!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=GNtznGY-ySU]
Mirjam Timmer schreef Wer Bisto als 18-jarige. Haar wereldje lag compleet in gruzelementen want kort ervoor had haar vader de hand aan zichzelf geslagen, hij was voor een trein gesprongen. Dat brute feit leverde een hartverscheurend mooi liedje op, vanzelfsprekend in het Fries gezongen, want dichterbij de eigen ziel kon Twarres niet komen. Mirjam Timmer en Johan van der Veen, in al hun verbluffende naïviteit zijn het de Onnozele Kinderen van Bartlehiem. Allebei aan de Friese klei onttrokken en allebei nog volledig onbespoten. Zij met haar aandoenlijke dorpspiercing en hij met zijn Bambi-ogen en veels te grote bakkenbaarden voor zijn leeftijd. Een nummer 1 hit op 18-jarige leeftijd, over de dood van je eigen vader, de hele wereld aan je voeten…

Ik sjoch dy,
Ik hear dy,
Ik fiel dy, eltse kear opnij {x2}

En hoe moet dat nou verder in 2012?

–  Op dit moment zit Phil Spector voor 20 jaar in de bak, veroordeeld wegens het doodschieten van Lana Clarkson, een B-actrice. Hij ontkende alles en droeg voor de rechter als mogelijke verklaring aan: “she kissed the gun.”

–  Met de samenwerking met Teddy Bears was het overigens destijds al heel snel afgelopen. Zangeres Annette Kleinbard zal nooit vergeten dat Phil haar maar niet kwam opzoeken in het ziekenhuis, na een ernstig auto-ongeluk dat ze had, ergens in 1959. Wel hoorde ze van een vriendin wat hij erover te zeggen had: “too bad she didn’t die…”. Phil Spector ten voeten uit.

–  Voor Mirjam Timmer zit er weinig perspectief meer in de showbiz, ze zal genoegen moeten nemen met een mooi maar anoniem leven tussen de weilanden.

–  Johan van der Veen is zwaar ziek, hij heeft een zeldzame zenuwaandoening, maar zijn man Vincent zorgt nu goed voor hem.

De tragiek, mensen…

Kop op Phil, nog maar 18 jaartjes te gaan

Comments

comments

Tags: , ,


About the Author10 Responses to Phil Spector en de Onnozele Kinderen van Bartlehiem

 1. debramster says:

  Dat verhaal van Phil kende ik, dat van Twarres niet. Moet toch eens een keer iets aan mijn Fries gaan doen. Of nee, toch maar niet…

  Zag laatst wel een docudingetje met die EO-man over dat olijke tweetal. In de categorie “hoe is het eigenlijk met…” Dat vrouwtje blijkt een nieuwe muziekvriend gevonden te hebben met wie ze wat aanhobbyt. Maar je zag zo: dat wordt niet wat.

 2. electricboellie says:

  ik leer hier steeds meer bij, Snoeischaar.

  Waren het voorheen vooral recensies van bijgewoonde concerten en tips, word nu mijn historisch muziek besef steeds meer opgekrikt. Mooi.

 3. Frank says:

  “een hartverscheurend mooi liedje”. Je wordt sentimenteler met de jaren 🙂

 4. Frank says:

  Daar is ‘t ie dan. Het blokkenschema

  Op het eerste gezicht vallen de dubbelaars mee voor mij.

  • debramster says:

   Voor mij ook. M83 en The Drums op vrijdag, Hanni El Khatib en Chromatics op zaterdag (wordt natuurlijk de laatste). Zie ik nu goed dat Saint Etienne zaterdag invalt voor Björk?

   • Frank says:

    The Walkmen spelen op woensdag en St Etienne moeten Björk doen vergeten op de zaterdag.

 5. debramster says:

  Nu we toch off topic zijn: leuke site dit, maar nu ze ook al over Extince beginnen lijkt het einde van het aanbod “vergeten Nederlanders” in zicht.

  http://lichtuitspotuit.nl/

 6. KPSS says:

  Mooi stuk van de snoeischaar. Kan zo in het binnenkort op te stellen jubileum-bloemlezingsboek samengesteld door K. Gomrij over 10 jaar kettingzaag

 7. Frank says:

  He KPSS, wanneer weer eens een stukkie van jou?

 8. debramster says:

  Wat lees ik nu in de avondcourant: David Mamet maakt een biopic over Phil, met Al Pacino als de hooggehakte met haarstukje. Die gaat natuurlijk vol op het orgel. Phil’s vrouwtje is dan ook bang is dat haar man vooral als megalomane gek naar voren zal komen. Maar daar is natuurlijk heel die film niet eens voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑