Museum

Published on augustus 2nd, 2012 | by Frank

2

Potje met vet, daar werd het mes ingezet.

Als ambtenaar kreeg ik nog wel eens een ondernemer aan de lijn die graag ‘Soepsidie” zou willen hebben voor zijn one-of-a-kind plannetje.  Natuurlijk vaak onuitvoerbaar en al zeker niet uniek. Die blinde bijdrages bestaan hier al een hele tijd niet meer. Mijn collega had vroeger nog wel een centje over voor de plaatselijke poppodia, maar ook dat is verleden tijd. Wat me daarbij wel opviel is dat sinds de geldkraan hier dicht ging, het aantal succesvolle lokale bandjes toenam.

Gisteren was het D-dag in de landelijke Kulturkamer. De subsidiemotor was aan revisie toe en dat leverde hier en daar wat tranen op. Het betekent voor veel podia en festivals de broekriem aanhalen en voor een aantal is dit het einde. Nou is het aanbod toch al ruim, dus mogelijk blijven de meest kansrijke over. Of dat ook The Ex zal zijn, is de vraag? Ook zij krijgen, als band (?),  jaarlijks een mooi bedragje overgemaakt. Voor 2013 en 2014 hadden ze graag nog €170.000 bijgeschreven willen zien, maar dat gaat ‘m niet worden. De Kift heeft meer geluk en zag zijn hele aanvraag van € 224.500 gehonoreerd.

Het Fonds van de Podiumkunsten doet zijn best te onderbouwen wie wel uit de ruif krijgt en wie niet. Na een opsomming van + en – punten eindigt bijna elke beoordeling met:  “de commissie adviseert de aanvraag van <…vul in …> te honoreren, voor zover het budget dat toelaat”. Het Fonds is dus positief over de ingediende plannen, maar laat het budget bepalen wie wat krijgt. Waarom je geld krijgt blijkt niet uit de beoordeling. Wie en hoe dat dan is bepaald,  is niet duidelijk.

Maar wat betekent dit voor ons Kettingzagers?

Dat we dus nog wel naar de Kift kunnen, maar dat er aardig wat subsidielurkende festivalletjes zullen gaan afvallen. Motel Mozaïque zal in het programma gaan snijden. Andere smaakvolle en prettige  festivals die de dupe zijn: 5 Days Off, Incubate, Amsterdam Dance Event en Metropolis. Ben benieuwd welke route ze gaan kiezen: minder dagen, minder programma, duurdere kaarten of dat ze de lier aan de wilgen hangen. 

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the Author2 Responses to Potje met vet, daar werd het mes ingezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑