Overig

Published on december 25th, 2013 | by snoeischaar

0

Punkkauwgomplaatjes

Het leuke van de begintijd van de punk was dat niemand precies wist waar het genre begon of waar het ophield. Muzikaal gesproken zaten er geen grenzen aan de gekkigheid, ook liefhebbers van bizarre experimenten konden hun lol op, al werden er natuurlijk al snel – oerbehoefte van de mens- voor elke uitwas veilige labeltjes bedacht. Ook qua uiterlijk golden er nauwelijks regels, iedereen kon aantrekken wat ie leuk vond, en dat ging van hakenkruizen-om-te-shockeren tot en met dooie kuikentjes aan je haar hangen, zoals boerenzonen dat wel deden in de buurt van Woerden!

Ook de media hadden het er aanvankelijk maar moeilijk mee: want wat hoort er nou wel en wat hoort er nou niet onder? Waren de Dire Straits nou punk ten tijde van Sultans of Swing? Volgens de Oor wel! Pagina’s vol werden erover geschreven en ook radio en TV (‘kauwgom voor het oog’) hadden er maar druk mee.

punklp

punkl0

Het zakje

Kauwgomfabrikant Monty bv uit Leiden was wat dat betreft geen uitzondering. Men dacht handig in te spelen op een nieuwe trend en deed dat met verve. Van begin 1978 (mijn inschatting) stamt deze serie plaatjes, ze werden destijds bijgesloten bij pakjes kauwgom. Of er ook een inplakalbum bij hoort is mij niet bekend. En of Monty er financieel beter van is geworden is me ook al niet bekend, maar het lijkt me sterk… In ieder geval, kijk even mee:

punka1

Kampioen gekke bekken trekken: Johnny Rotten

punka2

punkaaa

punka4

Mooi spul en de new wavers mogen ook meedoen (Generation X wordt bedoeld waar Generation staat).

punka

Maar hier gaat het fout:  Normaal, Gruppo Sportivo, Kiss, Thin Lizzy, Dead End Kids, Split Enz., AC/DC.  Verzachtende omstandigheid: de afstand tussen Leiden en London/New York was gigantisch in die tijd natuurlijk..

Tja punk… achteraf gezien was het ook al niet echt punk om dit soort plaatjes te gaan verzamelen. Laat staan om je halve (jongere) familie op een kauwgomdieet te zetten… Maar ja, het doel heiligt de middelen, is dat geen punk dan?

De hier afgebeelde serie is overigens verre van compleet. Helaas ontbreekt hier een topstuk uit de serie, namelijk een plaatje van The Vibrators, maar dan per ongeluk met een foto van Judas Priest erbij afgedrukt!

punk2

En dan nog een ereplaats voor deze: The Baby’s! Hadden in 1977 een hit met Isn’t it You. Schoongewassen, gladde, brave, clean-cut symfo-boys, in alles het tegenovergestelde van waar punk voor stond. En dan toch in deze serie terechtkomen…voorwaar geen geringe prestatie! Welke kauwgomballenbakker daar nou verantwoordelijk voor was? De grap wil dat één van de leukste bands van dit moment ook weer The Babies heet. Laten we daar maar een beetje eigentijds mee besluiten dan, met hun optreden in Ekko van afgelopen 15 juni bedoel ik. Ook wel best wel punky trouwens.

Comments

comments


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑