Live

Published on januari 20th, 2016 | by snoeischaar

0

Tering, je zou maar in Utrecht wonen!

Jezus, je zou maar in Utrecht wonen! Of de mazzel hebben om daar in een ring van pakweg 100 kilometer omheen te bivakkeren. In dat geval kun je een werkelijk fantastisch popmuzikaal half jaar tegemoet zien. Het is gewoon niet normaal meer wat er de komende maanden allemaal op de planken staat! Dus pak je agenda erbij en krabbel mee. We beperken ons hier nu even tot de maanden januari en februari, de rest volgt snel want er komt nog veel meer aan! In chronologische volgorde kunnen we verwelkomen:

CHEATAHS
21 januari – ACU
‘Zwijg me van de laatste kutband uit Engeland’ zong Raymond van het Groenewoud al, en dit keer heten ze Cheatahs. Hier en daar geframed als ‘shoegaze’ (My Bloody Valentine ligt inderdaad op de loer, zonder de female touch weliswaar) vinden wij dat deze band niet voor één gat te vangen is en houden het heel origineel bij Cheatahs-rock, goed van ons hè? ‘Spreek me liever van Tina Turner haar onderkant,’ zou Raymond eraan toevoegen. Maar ja, dat was 30 jaar geleden, Tina is inmiddels uitgezakt tot Joop van den Ende-niveau en wij zijn op zoek naar nieuwe idolen. Even afwachten dus hoe dit uitpakt.

BORDELLO A PARIGI met o.a. SKATEBåRD
22 januari – De Helling
Het Rotterdamse Bordello A Parigi kennen we sinds dit bericht als het beste dans- en italolabel van het universum. In De Helling komt platenbaas Otto Kraanen plaatjes draaien voor de mensen. Hij neemt ook nog eens de vrolijke Noorse nu-discobaardaap Skatebård mee om live wat met zijn apparaat te spelen. Lekker avondje uit voor hen die slecht willen gaan.

yellow c

BARONG FAMILY NIGHT met o.a. YELLOW CLAW
23 januari – Tivoli Ronda
Nedertrap van de opperste plank. Het mag dan nog niet overal doorgedrongen zijn, het DJ-collectief Yellow Claw is al vanaf 2010 bezig de wereld te veroveren. Met hun leipe drops en dikke bassen blazen ze overal ter wereld iedereen binnen gehoorsafstand van hun sokken. In de Ronda nemen ze de allergoeiste DJ’s van hun eigen Barong Family label mee. Dikke pret gegarandeerd en na afloop tandjes zoeken.

TOGETHER PANGEA
2 februari – Ekko
Deze band was al een paar keer eerder in het land en lokale koffieleuten herinneren zich vooral het prachtig intieme akoestische optredentje op een verloren zaterdagmiddag, in The Village op de Voorstraat nog geen jaar geleden. Qua platendistributie blijft het echter behelpen met hen, gvd hoe moeilijk kan zoiets zijn? Zo is hun nieuwe EP The Phage alweer een paar maanden uit, maar nog steeds lastig aan te komen + duur bovendien. Zes nummers staan er op, op ondergepieste neger-kleurig vinyl. Pangea’s reputatie als het nieuwe Nirvana wordt hierop moeiteloos bestendigd. Bedenk je ook dat deze band makkelijk had kunnen volstaan met de obligate one-off Paradiso-gig. In plaats daarvan trekken ze, três sympathique, het land in voor een clubtour en verkiezen zo een innig contact met de fans boven snelle cash. The right to paaartyyy!!!

Together Pangea intiem en akoustisch op de Voorstraat

THE BLIND SHAKE
9 februari – Db’s
Zeer strak gekapt Minneapolis-trio dat tamelijk jachtig spelend toch een gevoelige snaar weet te raken. Een soort subtiele versie van Shellac misschien wel. Strak, energiek en gedreven is het in ieder geval. Even kijken wat er zoal over hen geschreven wordt: “a kind of backyard extra-terrestrial minimal surf-punk party. One guitar, one baritone guitar, a fuckload of reverb, and a drummer who deserves an Olympic medal. Fronted by brothers Jim and Mike Blaha, with friend Dave Roper on drums, the trio have been tunneling through the underground since before telephones could talk. Having six full length albums to their credit, three collaborations with psych legend Michael Yonkers and another with downstroke warrior John Reis,…” Enzovoorts.
blind shake
The Blind Shake

THE RESIDENTS
13 februari – TivoliVredenburg Grote Zaal
Niet vergeten, unieke gelegenheid: The Residents, al sinds de jaren ‘70 San Fransciso meest weirde weirdo’s, bekend van minimaal 60 albums. Verwacht het onverwachte, een multi-mediaal gemaskerd bal van een tot trio gereduceerde band. Dit concert is volledig geplaceerd,’ kondigt Tivoli aan en we moesten toch even het woordenboek erbij halen om de betekenis daarvan te achterhalen: ‘zelf je zitplaats uitkiezen,’ betekent het. Nog meer Tivoli-humor:Zo staan er op The Commercial Album (1980) veertig liedjes van één minuut – en dat 25 jaar voor DWDD’
Girls Names
Girls Names

GIRLS NAMES
16 februari – Ekko
Uiteengaan, dat het is vaak het treurige lot dat veel bands wacht wanneer het hipsterpubliek de neus voor ze gaat ophalen terwijl het grote(re) publiek het maar niet wil oppikken. Girls Names uit Belfast (niet te verwarren met Girl Band uit Dublin die geheel toevallig ook op 16 februari speelt, in Bitterzoet!) valt ook in deze categorie. Ze leken rijp voor de slacht, maar zie, Ieren geven nooit op en met een verbazingwekkende volharding slepen ze zichzelf uit de put. Wat een eisprong! Het begon ooit als Ierse surf en is nu doorgegroeid tot een eigenzinnige en grootse post-punk melange inclusief synthesizers. Ze hebben inmiddels vier LP’s uit en dit wordt ook alweer hun vierde (!) Utrecht-gig (voorheen in ACU, Ekko, dB’s). Dit keer betreft het hun enigste NL-optreden dus geef ze een hand! Voorprogramma is solo-ding van Girls Names-gitarist Philip Quinn, onder de naam Gross Net

pangea

DE LIKT
woe 17 februari – Stukafest (locatie nog onbekend, verhuur in Ekko?)
Het STUdentenKAmerfestival vindt in diverse studentenkamers in de stad plaats, en wel met medewerking van diverse, makkelijk te negeren acts. Maar zie daar de grote uitzondering: De Likt, de triomfantelijke uiting van het nieuwe Rotterdamse zelfbewustzijn, het Rotterdamse antwoord op Die Antwoord en De Jeugd van Tegenwoordig! We hebben hier al vaker over deze stoere, pompende Nederlandstalige elektro-hiphop-act gehad, dus basta nu. Het komp erop neer: Nederland heeft nieuwe helden nodig en Jordy Dijkshoorn is de geilneef die ons komt redden, beginnend buikje boven strak glimmend boksersbroekje of niet. Hun debuut-LP is overigens alleen in een paar Rotterdamse platenzaken te krijgen, vette aanrader!

NIGHT BEATS
21 februari – Ekko
Gotsjezus, weet je nog die ene nacht tijdens LGW 2013? The Fall speelde een memorabele set in het oude Tivoli. Alleen calculerende gladjakkers hadden in de smiezen dat ze snel bij die band weg moesten wezen als we het ACU nog in wilden. Daar speelde die nacht namelijk een fenomenale trojka aan garage-bands: Cheap Time, The Pharmacy en Night Beats… Nou dat hebben we geweten. Terwijl binnen de temperatuur tot het kookpunt opliep zwol buiten voor de deur de rij met wachtenden alleen maar aan. Wat is het dan fijn om erbij te zijn, het summum van concertbezoekersgeluk… Night Beats komen uit Seattle en maakten reeds twee top-albums vol subtiel swingende, bijna onthaastende galmgitaarpsychgarage. Volgende week volgt de derde “Who sold my generation” en die gaat vergezeld van een kersvers Euro-tourtje. Zijn Night Beats opnieuw in staat de magie op te poken? Dat wordt de grote vraag.

night-beats-lgw
Night Beats toen in ACU (foto gepikt van Kicking the Habit)

MARCHING CHURCH
23 februari – Ekko
De Kopenhaagse band Ice Age kennen we zowel van de alom juichende recensies als van de desondanks nog niet helemaal overtuigende shows in dB’s en op LGW. De zangert Ellias Bender Rønnenfelt doet ook solo-stuff onder de naam Marching Church, daarbij wederom begeleid door jub’lende recensies. Hopelijk is zijn show nu wel overtuigend. Waarschuwing: zware eighties vibe! Eclectisch en doomy, de nieuwe Nick Cave?

GRIMES
29 februari – Tivoli Pandora (al uitverkocht)
Grimes is Claire Boucher. Deze Canadese twen is nogal een modepopje, maar maakte met Art Angel een van de interessantste plaatjes van 2015. Dat verraste ons niets, want voorgangers Visions en Halfaxa klonken ook verdomd mieters. Wel houden we een beetje ons hart vast bij die show van Grimes. Het ziet er vast heel tof uit, maar Claire heeft op het podium nogal moeite om toon te houden.

Wordt vervolgd

Met dank aan Herr Bramster voor input hier en daar

 

 

 

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑