Nu uit!

Published on januari 24th, 2017 | by debramster

1

The Molochs: moderne beatmuziek voor minimaal drie generaties

En dan verschijnt er in de derde week van het nieuwe jaar zomaar een plaat die veel zgn. jaarlijstjes zal gaan halen: America’s Velvet Glory van The Molochs.

The Molochs bestaan uit de in Argentinië geboren Lucas Fitzsimons en zijn homie Ryan Foster. Lucas groeide op in Buenos Aires en Los Angeles en is het spreekwoordelijke brein van de groep. Ryan is een jeugdvriend die lekker gitaar, bas en orgel kan spelen. Op het podium is het een vijfmansformatie die even vet klinkt als hun naam. In 2013 verscheen er al een plaat van de band, maar die wilde destijds niemand horen. Dat wordt nu echt anders, hoor.

Bij eerste beluistering van America’s Velvet Glory vermoed je dat er per ongeluk een Nuggets verzamelplaat in de verkeerde hoes terecht is gekomen, zo onversneden 1965 garage klinkt het allemaal. Zelfs de teksten zetten je op het verkeerde been. Charlie’s Lips , bijvoorbeeld, is geen gay anthem (niet dat daar iets mis mee zou zijn), maar een ode aan Charles Manson vanuit het perspectief een sektelid. Creepy en lekker tegelijkertijd.

Grappig genoeg hoor je op de plaat niet alleen echo’s van 60s helden als de vroege Rolling Stones, de Rubber Soul Beatles, de elektries versterkte Bob Dylan, The Kinks en de Velvets, maar ook die van latere “retro” Amerikaanse bands als The Modern Lovers, Big Star en The Dream Syndicate, met daarover een sausje van nog latere Britse navolgers als The Inspiral Carpets, The La’s en The Stone Roses.

Zit er maar eens stil bij

Zo is de plaat één groot Drosteblik van stijlen en invloeden. De lijn gaat overigens rechtstreeks door naar onze moderne tijden. The Molochs zijn namelijk vriendjes met LA-favorieten als The Allah-Las en Hanni El Khatib (die ook nog eens de hoes ontwierp). En dat is te horen ook.

Genoeg namen gedropt nu: je begrijp intussen wel dat America’s Velvet Glory een lekker zoekplaatje is. Goed voor uren lang puzzelplezier. En reken maar dat je ze dit jaar ergens tegen het lijf loopt op een festival of in een zaaltje. En in die jaarlijstje dus.

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , ,


About the AuthorOne Response to The Molochs: moderne beatmuziek voor minimaal drie generaties

  1. Pingback: The Molochs ontdekken Nederland - DeKettingzaag

Back to Top ↑