Live

Published on november 19th, 2014 | by snoeischaar

0

Tien Gouden Tips voor Le Guess Who 2014

Nog één nachie slapen dan barst het los: Le Guess Who 2014. Wat een jaar of zeven geleden begon als een niksig festivalletje voor over het paard getilde Canadese prutsers die met veel exportsubsidie hun landsgrenzen uit gestimuleerd werden, is nu uitgegroeid tot een festival dat staat. Sterker nog: gezien de enorme veelheid aan podiummogelijkheden die Utrecht biedt zijn de grenzen van de groei nog lang niet in zicht (we denken gewoon even mee hoor). Kan er volgend jaar eigenlijk niet een openlucht-zomereditie uitgeprobeerd worden?  Liefst in het Moreelsepark want die eeuwige Parade zijn we spuugzat natuurlijk. Tijd voor iets nieuws!

Okay, tien gouden tips. Waar te beginnen ? Nou da’s simpel, waar we ooit de draad lieten liggen natuurlijk. Ofwel op de laatste dag van de vorige editie. Zondag 1 december 2013 was dat. Die regenachtige avond was de vierde opeenvolgende avond van het festival en slechts weinigen hadden toen trek om er nóg een keer op uit te trekken. Ongelofelijke watjes natuurlijk, want zo misten ze mooi THE MAD PROFESSOR in RASA.  Mijn bloedeigen broertje maakte er deze beelden van met zijn smartphone:

1) FUMAçA PRETA. Via meerdere kanten en vooral via onze Amsterdam-connectie werden we attent gemaakt op deze band. Het is een nogal multi-culti gezelschap met Portugees/Braziliaanse overtonen. Wat dachten we bijvoorbeeld van een psych-cover van The Witch van The Sonics in het Portugees? Geniale latin/garage/bongo crossover, meldt Mokum. Een ooggetuige voegt daar nog aan toe: Fumaça Preta speelden vanavond en ze waren thee shit. I tell you, THEE shit!!

2) Uit New Orleans afkomstig en kijken dus, zo simpel kan het leven soms zijn. BENJAMIN BOOKER. Stond gisteren al bij DWDD, maar daar kan hij toch niets aan doen? Het is een echte garage-guy maar afgaand op zijn stemgeluid en op de finesses in zijn muziek zou ik het toch eerder garage-soul willen noemen. Beetje hetzelfde stramien als Curtis Harding dus. Curtis wie?

3) CURTIS HARDING. Laatst schreef ik mijzelve hier al helemaal leeg op deze neo-soulbrother. Ook vroeg ik me af hoe Curtis het op het podium zou gaan doen & met wie. Welnu, toevallig kreeg ik van de week van mijn andere broer blaadje Oor in mijn handen gedrukt en het antwoord staat daar gewoon in!  Ik citeer: “Voor de zes shows in Nederland neem ik mijn vierkoppige band mee: gitaar, toetsen, bas en drums. Zelf speel ik de slaggitaar. De blazers en het dameskoortje blijven in de States. Te duur. Wellicht een volgende keer.” Welnu, vanavond zagen we Curtis reeds in DWDD (fuck, hij ook al!) en wie ontwaarden we daar op gitaar? Danny Lee Blackwell van The Night Beats natuurlijk! Hij speelt dus nu voor de 2e keer op LGW.

4) In diezelfde Oor zowaar ook een interview met SLEAFORD MODS. En dat, dames en heren, is de act waar ik persoonlijk het allermeest naar uitkijk! Twee knettergekke Britten in de traditie van Audio Bullies, The Streets, John Cooper Clarke….. De ene gast staat als een waanzinnige te declameren; de ander staat achter zijn laptop en doet…helemaal niks eigenlijk, behalve wat bier drinken en uit zijn neus vreten. Geniale anti-act. Zien is geloven, geloven is zien.

5) AMEN DUNES: voor rusteloze, tere zieltjes zoals ik is daar altijd nog AMEN DUNES. Hij maakte een prachtige prachtplaat dit jaar (“Love”) die het vooral goed doet in huiselijke sferen. Op het podium is het een lastiger verhaal, zo ondervond ik laatst in de Melkweg. Maar wie weet, komt het nu allemaal wel uit de verf.

6) 3VOOR12 SESSIES. Luister nou gvd eens naar mij en gaat hierheen! Gratis met je neus bovenop je aanstaande favoriete band, tussen een zeer klein publiek en ook nog eens op een bijzondere locatie. Laatste nieuws is dit schema:

VRIJDAG 21 NOV SWORDFISH AND FRIEND OUDKERKHOF 43, UTRECHT 
SESSIES: 14.00-14.15 King Gizzard & The Lizard Wizard 15.00-15.15 The Growlers 16.00-16.15 Dracula Legs 17.00-17.15 Nouveau Velo
INTERVIEWS: 15.25-15.40 Suuns 16.25-16.40 Perfume Genius

ZATERDAG 22 NOV MIRLITON (Boven Clarenburg 93-2 , Hoog Catharijne (verdieping K/L) 
SESSIES: 14.00-14.15 Cloud Nothings 15.00-15.15 Ought 16.00-16.15 (nog niet bekend) 17.00-17.15 Liquor Store
INTERVIEWS: 15.25-15.40 King Tuff 16.25-16.40 Wire

ZONDAG 23 NOV TIVOLI VREDENBURG PLEIN 5/6, Vredenburgkade, Utrecht. 
SESSIES: 12.00-12.15 She Keeps Bees 13.00-13.15 Steve Gunn 14.00-14.15 Sleaford Mods 15.00-15.15 (nog niet bekend)
INTERVIEWS: 12.25-12.40 The Miseries 14.25-14.40 Sleaford Mods

7) JUAN WAUTERS (niet te verwarren met Jantje Wauters) is een Uruguayaanse immigrant die ooit in NYC verzeild raakte. Hij maakt eerst een tijdje deel uit van een bandje genaamd The Beets, totdat hij besloot dat het groepsgebeuren niet echt zijn ding is. Het grappige aan Juan Wauters is dat hij grappig is. En authentiek. En een romantische inborst heeft, grenzend aan de naïviteit. En mooie liedjes schrijft hij ook, zichzelf begeleidend op de akoestieke gitaar. Dus kom, laten we eens gek doen en hem uitroepen tot de nieuwe Jonathan Richman! In ieder geval: echt iets om naar uit te kijken!

8) MOVIE STAR JUNKIES. Deze inwoners van Turijn hadden een jaar of acht terug al een single uit op het Utrechtese garage-label A Fistful of Records. Kort daarop speelden ze in Db’s, kijk hieronder, de poster daarvan is goed bewaard gebleven. Niet voor één gat te vangen, muzikaal is het één groot, heftig avontuur bij deze ragazzi. Zo switchten ze al (zoals te horen valt op een hele stoot LP’s en 45s) tussen garage-, Nick Cave- en trashinvloeden.  Alleen Onze Lieve Heer weet waar ze nou weer mee aan zullen komen.

movie star

9) Dan THE VASELINES, een heropgericht late 80s duo uit Glasgow. Toen we laatst bij The Undertones in Glasgow waren togen we de volgende dag naar Monorail Recordshop. Daar aangekomen bleek verdorie dat The Vaselines voor twee instores op rij geboekt te stonden. Maar ja, dat kolere vliegtuig moest gehaald worden….Hadden wij weer! Maar nu is er dus meteen een herkansing, hoera!. Deze gasten zijn van invloed geweest op Kurt Cobain, want Nirvana coverde hun ‘Molly’s Lips.”  Maar wat dacht je wat: op LGW spelen ze precies gelijktijdig met Curtis Harding. Hebben wij weer!

vaselines

10) WRECKLESS ERIC. Voor de punkgeneratie een icoon, de rest van de wereld heeft nog nooit van hem gehoord.  ‘Als prikkeldraad kon zingen dan klonk het als Wreckless Eric.’ Ja, dat ene zinnetje las ik ooit achteloos in een muziekblaadje en sindsdien spookt het nou al een paar decennia door mijn harses.. Yep, als ik ooit ten hemel vaar dan zal ik deze woorden in een rugzakje met me mee moeten slepen, vrees ik… En: van alle 1783 schreeuwlelijkerds die het komend weekend de Utrechtse podia onveilig maken is hij welbeschouwd de enige (okay, samen met Dr. John) met een evergreen op zijn naam. Whole Wide World geheten, niet toevallig geprodjoesd door Nick Lowe.

Eén van de grootste misstappen uit mijn leventje is het niet bijwonen van een winkeloptreden van ‘The Donovan of Trash” in Da Capo Records, toen dit nog in de Jacobijnenstaat gevestigd was. Diezelfde avond trad Eric op als voorprogramma (!) van Tröckener Kecks (!) in Tivoli. Een paar jaar later schijnt hij nogmaals in Da Capo, nu aan de Oude Gracht, een ‘instore’ gedaan te hebben.

O ja, op zondag, rond 12 uur ‘s ochtends (!), zal Eric tevens in de Jaarbeurs spelen, als onderdeel van de Internationale Platen en CD-beurs. Tijdens zijn shows zal hij vergezeld worden van zijn labelmate Sterling Roswell (ex-Spacemen 3)  Het is de bedoeling dat Sterling Roswell de optredens opent met een akoestisch setje, waarna hij mee zal drummen met Eric.

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑