Museum no image

Published on juni 20th, 2012 | by Frank

11

Twee as Fuck

Zoals beloofd nog een lijstje met de goeiste Tweepopplaatjes. Een subsubgenre dat zich niet laat pakken in een algemeen aanvaarde definitie, maar noem een genre dat dat wel doet.  Als het voor mij enigszins amateuristisch klinkt met een flink dosis ‘doe het zelf’, de (vrouwelijke) zang zo vals is als de overtreding van Willems op Mouthino en/of ze hebben ooit op Indietracks gestaan dan maken ze een goede kans om Twee te zijn. De rammelpop wordt ook vergezeld door een typische kledingstijl die een kruising is tussen sixties en mod afgekleed met een wijd zittende Anorak. Zo, heb je een beeld.

Camera Obscura – If Looks Could Kill
Deze Schotten hebben een vaste plek in mijn jaarlijstje en dat zal dit jaar niet anders zijn. In het begin nog opkijkend naar grote zus Belle, maar nu een duidelijk eigen geluid.

 

 

The Lucksmiths – Were were We
Australisch trio dat melodrama afwisselt met springerige deuntjes. De teksten blijven persoonlijk en dichtbij huis en zijn vaak zeer grappig en spitsvondig. Drummer en zanger Tali White stond gezellig midden op het podium en rammelde er op los.

 

Zipper – 11
Over vals zingen gesproken, maar wel met passie. Rafelige liedjes met vaart en dan ook nog eens in het Spaans .

 

 

Annemarie – ABC on TV
Tweepop is van alle (ei)landen en zo ook van Java. Het zal ook door de stemmen komen, maar het klinkt allemaal kinderlijk eenvoudig. En daarmee zitten ze volledig op koers. Op ‘ABC’ is Apple-Suicide on Your Stereo Set een van mijn tweepop-favorieten.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=_oLuOULOL-o]

 

Belle & Sebastian – Tigermilk 
Spelen eigenlijk veel te goed om Twee te zijn en zijn ook nog eens te muzikaal. Ze zijn de eerste, en enige, die een grote fanschare achter zich krijgen.

 

 

Klaus & Kinski – Tu Hoguera Esta Ardiendo
Zij zouden wel eens buiten de Twee-definitie kunnen vallen. Waren hun Spaanse afkomst niet vergeten en mixten shoegaze, twee en flamenco tot een prachtig plaatje.

 

 

The Cardigans – Life
De scandinavische golf moest nog komen, maar The Cardigans legde met deze plaat het fundament. Waar zijn ze gebleven?

 

 

Ultrasport – Nothing can go Wrong
Deze Finnen blijven op hun enige plaat dicht bij het kenmerkende geluid van The Lucksmiths. Hebben in ieder geval geen last van ‘de moeilijke tweede’.

 

 

Black Tambourine – Complete Recordings
Dit plaatje stamt al uit 1990 toen het nog gewoon indie genoemd werd. Het geluid zit dicht tegen wat andere, meer bekendere, bands als Flatmates, Talulah Gosh en Shop Assistants kenmerkt. Deze verzamelaar biedt een overzicht van hun korte bestaan.

 

Language of Flowers – Songs about You
Vijftal uit Belfast maakt in 2004 een heerlijk plaatje. Dansbaar en klinkt als Heavenly en een vleugje Johnny Marr.

 

 

Doe natuurlijk veel bands tekort, maar om nu weer met een top 41 te komen.

[gigya src=”http://grooveshark.com/widget.swf” type=”application/x-shockwave-flash” width=”250″ height=”250″ flashvars=”hostname=cowbell.grooveshark.com&playlistID=74690760&bbg=000000&bth=000000&pfg=000000&lfg=000000&bt=FFFFFF&pbg=FFFFFF&pfgh=FFFFFF&si=FFFFFF&lbg=FFFFFF&lfgh=FFFFFF&sb=FFFFFF&bfg=666666&pbgh=666666&lbgh=666666&sbh=666666&p=0 http://grooveshark.com/playlist/Twee+10/74690760″ title=”Twee 10 by frank delhij on Grooveshark” allowScriptAccess=”always” wmode=”window”]

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , ,


About the Author11 Responses to Twee as Fuck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑