Nu uit!

Published on oktober 7th, 2016 | by snoeischaar

0

Ultieme en intieme muziek van Ultimate Painting

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik smul van de liedjes van Ultimate Painting als een allochtoon van kipnuggets. Brave burgermensen zeggen wel eens gekscherend dat “the Beatles” de beste band ooit waren, maar dat is een geintje natuurlijk. Ik bedoel: zelfs een manke eend kan horen dat The Fap Four niet kunnen tippen aan het bouquet van muzikale duizendschonen dat Ultimate Painting ons zo onbaatzuchtig toestopt.

En weet je wat het is? De tijd schrijdt onverbiddelijk voort en we zijn nu 50 jaar verder. Dat hele Beatles-concept is hopeloze ouwe sjit natuurlijk en wie anno nu de best denkbare popmuziek wil horen die klikke gewoon Spotify aan en tikke daar (2 x 8 =) 16 tekens in: ULTIMATE (spatie) PAINTING. Aldaar zie je drie albums oppoppen, alle drie even sterk. Speel ze af en instant-geluk zal je deel zijn! Uit 2014, 2015 en 2016 zijn die platen, heel rhytmisch elk jaar eentje dus. Om jou meteen voor mijn kamp te winnen, check eerst effe deze opname:

Opgenomen vorig jaar ’s middags in The Village Wolvenplein te U. Heel toevallig sloot deze tent afgelopen zondag (2 oktober 2016) zijn deuren, en dat is precies dezelfde dag waarop de nieuwe LP van Ultimate Painting verscheen!

‘Dusk’ heet die nieuwe LP. Zoals gebruikelijk hebben de gevestigde media een exemplaartje vooruit gestuurd gekregen, zodat wij domme consumenten al enkele weken niet anders kunnen dan meesmullen met allerlei juichrecensies zonder ook maar een noot van het kreng gehoord hebben. Oui oui, welbeschouwd zijn wij een soort arme Franse ganzen die dit soort krachtvoer gedwongen via een trechter toegediend krijgen. Maar slik, ik moet zeggen: het persgespuis heeft hun werk dit keer naar behoren gedaan, want ‘Dusk’ mag er wezen inderdaad.

ultima-dusk ultimaree

Wie Ultimate Painting’s drie platen achter elkaar draait (op Spotify van onder naar boven), die hoort een duidelijke ontwikkeling voorbij scheren. Van jangly, bijna rammelende Velvet Underground-achtige-pop-in-hun-Pale-Blue-Eyes-periode (Lp 1) naar iets meer aangeklede en meer ingetogen, Beatles vs. Teenage Fanclub neigende pop (Lp 2, “Green Lanes”)  En van daar naar deze plaat (Lp 3, ‘Dusk’), die vooral erg on-Brits intiem klinkt. Gouden melodieën van gouden gozers die zich aaneenrijgen tot een ketting van louter pracht & praal. En zeker weten, om in 2016 met dit soort lome liefdevolle piano/gitaarliedjes te komen kan opgevat worden als een regelrechte provocatie. En daarin schuilt nou net de kracht van Ultimate Painting natuurlijk: want wie durft er nou nog te fluisteren in deze brallerige tijden?

Beatlefans zullen het ermee eens zijn, een liedje speciaal voor Brian Jones moet kunnen (staat ook op ‘Dusk’). Al is het alleen maar omdat B. Jones ooit meeklooide met twee zeer middelmatige Beatlesnummers (saxophoon op “You know my name” en hobo op ‘Baby, You’re a rich man”).

 ultmatenn
Vorig jaar op diezelfde avond in De Helling

Afijn, stilaan is Ultimate Painting voortgewoekerd van een voorzichtig uitprobeersel naar een van Brittannië’s sterkste troeven. Wij slimmerds zagen dat al aankomen natuurllijk want hun eerdere NL-optredens overtuigden als een tierelier.

Even kort nog, wie zijn Ultmate Painting ook alweer? Speciaal voor jou in handige bulletpoints:
* Engels duo, de een (Jack Cooper) afkomstig uit het bandje Mazes, de ander (James Hoare) uit Veronica Falls;
* Live wordt het duo steevast uitgebreid tot een kwartet, met een drummer en bassist dus
* Platen komen uit op USA-label Trouble in Mind;
* “Green Lanes” is de naam van een straat in Londen alwaar in James’ huiskamer de platen grotendeels zijn opgenomen
* Op de hoes van “Green Lanes” zie je die slaapkamer  van James, met links in beeld zijn mooiste bezit: de taperecorder waarmee ooit Nirvana’s “Bleach” is opgenomen,
* De term “Ultimate Painting” komt rechtstreeks van de titel van een gewaagde 60s USA-schildering. Check hieronder
* Er is ook nog een UP-live-plaat uit op Jack White’s Third Man Records;
* Aanstaande maandag 10 oktober speelt Ultimate Painting in het Tolhuistuintje te Mokum; hun enige NL-optreden dit keer
* Tot dan!

Een reproductie van het originele kunstwerk ‘The Ultimate Painting.’ Het ontstond in 1966 in de kunstenaarscommune Drop City, in het plaatsje Trinidad, Colorado. Zoals je ziet, het bewuste werk was manshoog, balvormig, kon snel rondspinnen en werd dan beschenen door stroboscopen enzo. Niet geschikt voor epileptici!

Over Drop City en hun intenties verscheen een heuse docu. Check deze trailer eens. Over hippies, bikers, innovaties, freak-art, woestijnen, autodaken en geometrie.

 

 

 

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑