Overig no image

Published on mei 27th, 2012 | by snoeischaar

10

Willis Earl Beal gearresteerd

Poeh, het ging er gisteren ruig aan toe op het Neude; ambulance, politie, bloed, een arrestatie…

De dag ervoor hing er nog zo’n uitgelaten sfeer bij The Hackensaw Boys, het publiek viel nog zo welwillend voor deze Amerikanen. Rechts vooraan bij het podium had zich weer het vrolijke schorriemorrie van Utrecht verzameld, ofwel enkele tientallen daklozen, mafkezen, junks, alcoholisten, scootmobielen-gajes.. Kortom het leek wel een boek van Bukowski wat daar rondliep. Zoals gebruikelijk waren deze mensen vooral druk bezig met zichzelf, druk bezig gratis rondgedeelde zakken chips op te vreten, aangelengd met veel blikken Bavariabier natuurlijk. Tezamen met de opbeurende blue-grass van de Hackensaws ging het er allemaal in als de spreekwoordelijke lul in een ouwe weduwe, geen centje pijn.

Gisterenavond kom ik aanlopen, vooral even om geld te trekken. Op het podium stond Willis Earl Beal de longen uit zijn lijf te schreeuwen. Ik dacht nog even, is dit nou die bedeesde jongen die onlangs bij Jools Holland tot op het bot gestripte blues ten gehore bracht? Is dit nou het mannelijke antwoord op Cold Specks, zoals hier en daar aangekondigd? Dichterbij gekomen lijkt hij meer op Schoolly D in zijn hoogtijdagen: zonnebril op, opgeschoren kapsel, een ghetto-look. Verbaasd zie ik hoe hij als een idioot met een leren riem de planken van het podium afranselt, het ondertussen uitschreeuwend terwijl het spuug uit zijn mond loopt, beetje angstaanjagend… Vervolgens is het afgelopen! Napuffend en ietwat verdwaasd mompelt hij dat hij ermee kapt, en hij stapt meteen het podium af. Hooguit twee minuten ervan gezien.

http://www.youtube.com/watch?v=r9IbU1LM6B8&feature=related
Mijn maat C. staat ook vooraan en doet verslag. Die Willis Earl Beal had zojuist één van die zwervers recht in zijn gezicht getrapt. En niet zo’n beetje ook maar met kracht, waarschijnlijk is het gebroken neuzenwerk. Zijn optreden was nog zo mellow begonnen, en misschien was dat ook wel het probleem. Het uitgaanspubliek op de Neude ging er niet in mee, en in plaats van toegejuicht te worden (in veel recensies werd hij de laatste tijd de hemel in geprezen) werd er boeh geroepen. Wellicht dat dat verkeerd viel bij hem…. Hij had een willekeurig slachtoffer uitgekozen, eentje die een beetje laveloos aan de rand van het podium hing. En het gekke was dat dat Beal voor geen millimeter leek te deren, hij zong gewoon en tekstvast door alsof het allemaal routine was.

Nu ja, op het moment van dit schrijven zit hij waarschijnlijk op het Paardenveld zijn zonden te overdenken. Als zoiets op straat gebeurt kom je er normaal gesproken niet zo makkelijk vanaf, we zullen zien. Nababbelend met C. bedenken we ons dat er in de jeugd van Beal wellicht iets misgegaan is. Even googelen en ja hoor: In his early twenties Beal joined the US Army / medically discharged from the army  / in Albuquerque, New Mexico he spent some time homeless and working low-level jobs / enzovoorts.

Nagekomen bericht:

Ok. En viel er verders nog wat te genieten op het Le Guess Who May Day festivalletje? Ja hoor, in het ACU speelden Girls Names uit Belfast. Zoals zo vaak het geval is met hedendaagse Britse groepen speelden ze met van die superdure gitaren (Rickenbackers geloof ik), en dan ingeplugd in van die antieke Vox-versterkertjes. Meestal komt dat neer op doorzichtig imponeergedrag, maar deze jongen (Cathal Cully) wist er goed gebruik van te maken. Tijd geleden eigenlijk dat ik een aansprekende zanger/gitarist gezien heb, deze wist aan zijn instrument mooie zonnige en utwaaierende klanken te ontlokken en hield met gemak de aandacht vast. Ondertussen simpel begeleid door bassiste en een drummer die het hoognodige uit een soort kinderdrumstel wist te halen. Zeer zeker wel okay deze band, nog bedankt voor de tip Frank!

Verder zag ik nog Weird Dreams (kutband) en Young Magic (niet mijn ding). Mijn broer H. kwam ik ook nog tegen, hij had met zijn passe-partout-bandje om een kwartier bij Ekko in de rij gestaan. Binnen was het daar bomvol en stikheet en muzikaal ook weinig verheffend, dus tja… een schrale oogst al met al, misschien hadden de thuisblijvers wel gelijk, zeker gezien de zomerse omstandigheden. Op het Neude pik ik uiteindelijk nog een stuk De Staat mee, ze speelden het pleintje ouderwets plat, alsof er niets voorgevallen was daar, eerder op de avond…

Comments

comments

Tags: ,


About the Author10 Responses to Willis Earl Beal gearresteerd

 1. debramster says:

  Haha, jij bent ook overal op het juiste moment 🙂 Zag die zwervers gisterenmiddag al rondhangen tegenover de pinautomaat, met blikken en al. Je mag het natuurlijk niet zeggen, maar wel goed dat iemand daar eens iets tegen onderneemt. Daar hebben we dan dus een yank voor nodig. Voor mijn part was hij nog even doorgelopen naar het Occupykampement. Vroeger werden die overlastgevende Swiebers gewoon opgesloten in mooie klinieken in de bossen, maar dat mocht op een gegeven ogenblik niet meer van de PvdA. Nu heeft de hardwerkende Nederlander (en Amerikaan) er dus last van.

  Zo…dat lucht op!

  Had gisteravond gekozen voor het smaakvolle Uitgekookt-festival op Lepelenburg. Lekker liflafjes wegspoelen met te dure wijn tussen horecagladjakkers. Best aangenaam, maar ik miste wel het scherpe randje dat jij op de Neude had. Girls Names staat hoog op mijn Primaveralijstje. Ze spelen strak na Girls, dus opletten dat je niet bij het verkeerde podium uitkomt.

 2. Frank says:

  Free Willis

 3. Mike says:

  Nog een getwitterde aanvulling:
  .
  “ik begreep, dat de zwervers (ze waren met z’n tweeen) met hun handen op het podium stonden te trommelen. De bewaking had de twee ook al “onderhanden” genomen. Beal schijnt iets gezegd te hebben in de trant van “if you don’t respect my music, I don’t respect your face” en heeft er eentje toen geschopt.”
  —————————
  Ondertussen hebben ook de bloedhonden van PowNed lucht gekregen van het incident. Op hun site loopt het qua niveau van comments volledig uit de hand.

 4. Mike says:

  Om het verhaal nog even compleet te maken, hierbij uit het Utrechts Nieuwsblad/AD van vandaag:

  Festivalzanger opgepakt na trap.
  – De Amerikaanse zanger Willis Earl Beal heeft twee dagen in een Utrechtse cel gezeten, nadat hij vrijdagavond tijdens zijn optreden op het Festival aan de Werf een toeschouwer had geschopt. Die raakte daarbij gewond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De zanger uit Chicago liet zich door de dakloze man, die dronken was, provoceren en deelde de trap uit. Na zijn optreden wachtte de politie hem op en nam hem mee voor verhoor. De zanger betuigde veel spijt en werd maandag weer vrijgelaten. Justitie bepaalt of de man vervolgd wordt.

 5. Anoniem says:

  Allemaal de schuld van de PvdA die MET MIJN GELD dit soort lui in de watten leggen. Leefde Prins Bernhard nog maar om de boete te betalen.

 6. Anoniem says:

  Juist! Overigens geef ik de voorkeur aan Pistolen Paultje.

 7. debramster says:

  Zie net dat Willis ook op de Pukkelpopvrijdag speelt. Ik zal hem een dankbloemetje meenemen!

 8. Mike says:

  je krijgt van mij een tientje als je het optreden lang aan de podiumrand blijft hangen, een beetje met je handen meetrommelen op die fijne muziek…

 9. Pingback: Willis Earl Beal op Incubate 2013, pt 3 (slot) | KETTINGZAAG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑