Live no image

Published on maart 15th, 2014 | by snoeischaar

1

Wow, zomaar drie nieuwe, toffe platen uit

Wat een opwindende tijden zijn dit toch, al blijft het wennen: voor een luttel tientje heb je overal en altijd Spotify, ook op je tabletje en smartphone. Terwijl je de aardappels schilt of de tuin van je schoonmoeder doet, kun je een beetje nieuwe plaat al uitgebreid beluisteren vóórdat ie in de winkel ligt. Of sterker nog: voordat ie überhaupt uit is! Slimmeriken kopen allang geen platen of cd’s meer, slechts mafkezen als ik doen die moeite nog. Welbeschouwd zijn die nieuwe platen in de kast er enkel nog om je visite mee te imponeren….

Zo verschijnen er rond deze tijd drie nieuwe prachtplaten die fysiek nog nergens gesignaleerd zijn, maar die deze jongen al van a tot z geconsumeerd heeft. Welke? Eagulls, Warm Soda en nog eentje… Alle drie buitengewoon uitstekend, durf ik wel te stellen…en alle drie moeiteloos en gratis te verkrijgen dus.

eagullsss

1) Eagulls – Eagulls
We hebben hier al eerder wat gekrabbeld over deze vijf leipe lads uit Leeds. ‘In-your-face’ is nog een understatement, geef je over aan hun hondsbrutale, punky attack op hun debuutplaat Eagulls en geluk zal je deel zijn. Een heavy 80s vibe hangt er omheen, de 10 nummers hakken erin als Badr Hari op een doordeweeks avondje uit. Laat je op de hielen zitten door een opgejaagde, eenzame wolf als vocalist in de persoon van George Mitchell, begeleid door een ernstig doorrockende machine dat zich ‘band’ noemt. Yep, Eagulls weten ‘onverdroten voortjakkeren’ tot kunst te verheffen. Alleen in de Zweedse band The Holograms kennen ze hun gelijke, dunkt mij. Alsof Killing Joke nooit bestaan heeft!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=fVcGkU2b5Ak]
vooral geen subtiliteiten

warm sodddaa

2) Warm Soda – Young Reckless Hearts
Warm Soda, dat optreden van hen in Ekko vorig jaar, dat was me wat! Powerpop op het scherpst van de snede, delivered door vier nihilistische types, allen behept met een romantische inborst, iets mooiers bestaat er niet. Hun debuutplaat was meteen een prachtig aandenken, daar kon deze jongen weer een tijdje mee vooruit. Toch was daar al meteen die knagende vraag: zouden ze dat hoge peil ook op hun tweede plaat vol kunnen houden?

Welnu, die vraag stellen is ‘m beantwoorden. Natuurlijk doen ze dat! Zanger Matthew Melton  -ik zeg: de blanke Phil Lynnott-  heeft opnieuw een compleet nieuwe band om zich heen verzameld. (Volgens mij is dit al de vierde of vijfde samenstelling, zijn eerdere band Bare Wires meegerekend). Maar dat gaat bij hem – natuurtalentje als hij is- kennelijk geenszins ten koste van de kwaliteit. En dat terwijl een tweede plaat, zeker voor punky spelende combos, altijd een heikel punt is. De valkuilen zijn immers legio, menig band flikkert erin…

warm sodaaa

Zo niet Matthew Melton, de stijlvolle rocker met de fluwelen stem (hier rechts op de foto). Iedere middelbare school heeft er wel zo eentje rondlopen: zo’n jongen die de meiskes met gemak het bed in weet te LULLEN, met vage beloftes en doelgerichte complimentjes (‘ gut, wat heb je toch een leuke bril op’), instinctief wetende waar de onzekerheid bij zo’n kind zit.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=IiahGV9FpBE]
met subtiele cello

Vergeleken met de debuutplaat biedt Young Reckless Hearts meer afwisseling, een betere productie en meer dynamiek. Maar nog steeds de perfecte pop, nog steeds die gouden melodieën, alles om van te smullen. En van de 12 liedjes klokken er 8 in onder de 2.59 minuut, dus ook dat zit nog snor. Slechts één ding vraag ik me bezorgd af: hoe zal die cruciale derde gaan klinken?

Eagulls
4 april, Rotterdam, Motel Mozaique

Warm Soda:
19 juni Groningen, Vera
20 juni Best Kept Secret
21 juni Rotterdam, Rotown

Morgen die derde nieuwe, toffe plaat…

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the AuthorOne Response to Wow, zomaar drie nieuwe, toffe platen uit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑