Nu uit!

Published on juni 25th, 2014 | by snoeischaar

5

Wroeten in de vezels van Girl Band

Wow, wat een intrigerende band is dat toch: GIRL BAND. Afgelopen zondag speelden ze zomaar in Ekko. Wat ze waard zij en wat ze voorstellen heb je hieronder al kunnen lezen in het Best Kept Secret-stukkie van doorzager Frank. En als je het niet gelezen hebt dan zou ik dat alsnog doen als ik jou was, want hij slaat de spijker op de kop met een goeie Annalieze.

Voor mij was het een buitenkansje om deze vier Ieren voor een tweede maal te zien. Daar kwam nog bij dat – in vergelijking met Barcelona een maandje geleden-  het geluid in Ekko een stuk minder snoeihard afgesteld stond, en ook werden we dit keer niet verblind door een batterij van lichtkanonnetjes. Kortom, ik kon oog en oor wat meer de kost geven dit keer.

Welnu, behalve dat nu wel duidelijk is dat we hier met een zeer puike en subtiel spelende band van doen hebben, werd me nu plotseling ook helder dat niet The Fall maar LCD Soundsystem dè inspiratiebron voor deze gasten geweest moet zijn. Ook vielen twee covers op:

a)     Deze kenden we al: de knaller “Why They Hide Their Bodies Under My Garage.” Hier (nogmaals) in de versie van Girl Band:

En nu het origineel van BLAWAN. Spooky techno is what we’re talking about…:

Ik hoor je al zeggen: Blawan, Blawan, wie is dat man? Blawan is een Engelse post-dubstep-techno-dj. In de gitaarscene mag hij dan altijd finaal over het hoofd gezien zijn, in de techno-scene ligt dat net iets anders. Hier een gevonden citaatje uit 2012 van onze mede-bloggers van electro.nl: “….In mei deed Blawan de temperatuur in de Boiler Room tot het absolute kookpunt stijgen met een waanzinnige UK bass/techno set. Hoogtepunt van zijn set was een track van eigen hand: een loeiharde 4×4 bass drum met een robotstem eroverheen die Why They Hide Their Bodies Under My Garage herhaalt, dat niet verwonderlijk ook de titel is van deze track. Vier maanden later is Blawan’s ‘His He She & She’- EP, met daarop deze kneiter van een track, dan eindelijk te verkrijgen…..” Enzovoorts.

girl bandy
Deze zeer spectaculaire foto maakte ik van Girl Band toen ze na afloop van het optreden hun spulletjes gingen opruimen

Doortastend als ik ben, vroeg ik me onmiddellijk af waar Blawan die vocale sample toch vandaan heeft? En sinds “Smack my bitch up” weten we natuurlijk allang dat Britse technoheadz hun koele mosterd bij voorkeur uit de USA hiphop-scene halen. Aldus redenerend kwam ik inderdaad al gauw de bron van de Blawan-sample op het spoor. Hier komt hij, ‘How Many Mics’, een track van -ooh la la la- The Fugees uit 1996. Let op, precies bij 3.32 seconden komt de regel voorbij.

Geinig toch? Nog geiniger is dat er op die Blawan-ep nóg een nummer staat met een sample uit precies datzelfde nummer van The Fugees. ‘His Money’ heet dat nummer, zoek zelf maar op.

b) De andere cover die Girl Band in Ekko speelde is “I Love You”. van THE BEAT HAPPENING.

Hoe weet ik dat zo goed? Nou, na afloop ging ik even buurten bij zanger Dary Kiely, die achter een niksig kraampje wat handelswaar zat te verpatsen. “Ja ,The Beat Happening heet die band, ken je dat niet joh?,” zei hij. Met een frisse, marineblauwe blik keek hij me aan alsof dat voor iedere beginneling gesneden koek zou moeten zijn. “Beat Happening, je weet wel, een early 90s USA indie-band. Is verschenen op K-Records” . Ok dank je Dary, dan weten we dat ook weer!

Hij verklapte er nog bij dat het much anticipated Girl Band album op “september 15” verschijnt. Waarmee hij hopelijk niet september 2015 bedoelt!

Girl bandf

Dit flexy plaatje werd verkocht in Ekko. Kostte slechts 3 euro, een cool gevalletje, lang leve de flexi-disc! Erop staat “The Cha Cha Cha,’ een nummer van slechts 45 secondjes. Girl Band speelde het zondag als afsluiter. Overigens zag ik later nog op discogs dat de originele uitgave van dit plaatje (oplage 100, ook een flexi, bedoeld voor Record Store Day 2014) serieus geld waard is.

Comments

comments

Tags: , , ,


About the Author5 Responses to Wroeten in de vezels van Girl Band

  1. Pingback: Doe je gordels om, de debuut-LP van Girl Band is uit! - DeKettingzaag

  2. Pingback: Misty Fields laten wij voortaan niet meer links liggen - DeKettingzaag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑