Museum no image

Published on juni 19th, 2012 | by debramster

4

Beste platen eerste helft 2012

Een, twee, okee vooruit dan.

10 Michael Kiwanuka – Home Again

Image

Meteen maar de vreemde eend in de bijt. Dit is een soulplaatje alsof het 1971 is. Lekker voor met je meisje op de bank. Gaat het ook vast lekker doen tijdens de barbecue (nee, niet erop!). Geproduceerd door The Bees. Horen we daar ook weer eens wat van.

9 Sebastien Tellier – My God Is Blue

Image

Heeft die dekselse Fransman alweer een leuke plaat gemaakt. Meer over the top dan Sexuality laveert My God Is Blue ergens tussen Air, Daft Punk en Phoenix, maar dan sexy. Zou het goed doen als soundtrack van zo’n vintage 70s Franse peurneufilm (je weet wel: oh la la met schaamhaar).

8 Mujeres – Soft Gems

Image

Blijvenhangertje van Primavera Sound: de Barcelonese Thee Oh Sees. Leuk concertje was dat en het plaatje bleek ook best goed. Voor Spanjaarden is het Engels ook nog eens gewoon verstaanbaar. Luister maar:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=dj29Cw740bM&w=560&h=315]

7 The Primitives – Echoes And Rhymes

Image

Ik kende Crash natuurlijk, maar verder heb ik me nooit echt verdiept in The Primitives. Komen ze na zo’n twintig jaar met dit op de proppen. Allemaal hippe covers (met – het is hier al eerder gezegd – twee Nederklassiekers) en allemaal in een leuk nieuw jasje. Ik heb dus nog maar even geluisterd, maar hun oude werk is ook niet verkeerd. Herondekking van het jaar!

6 New Build – Yesterday Was Lived And Lost

Image

Een van de twee zijprojecten van Hot Chip dit jaar. Maar de plaat staat. Het komt wat minder direct binnen dan HC,maar na een paar keer draaien blijken er een paar onweerstaanbare anthems op te staan, met Behind The Shutter als beste voorbeeld. Zou leuk voorprogramma van Hot Chip zijn.

5 Saint Etienne – Words And Music By Saint Etienne

Image

Madonna had Saint Etienne moeten vragen voor haar nieuwe plaat in plaats van die nare Martin Solveig. Dan had ze nog een paar hits gehad, luister maar:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=_kWy48yIgxQ&w=420&h=315]

Verder is er een thema: popmuziek. Niet zo gek, want bandlid en journalist Bob Stanley komt binnenkort met een allesomvattend boek over –juist – popmuziek. Mooie hoes ook.

4 Janice Graham Band – It’s Not Me

Image

Ik heb er al eerder over geschreven hiero. Ik volsta dus met: blijft lekker plaatje.

3 Frankie Rose – Interstellar

Image

Frankie zat ooit in Crystal Stilts. Zo klinkt deze plaat ook een beetje, alleen heeft Frankie nu tien killer songs. Dit is een plaat om in te verdrinken. Veel recensenten trekken een parallel met Disintegration van The Cure. Dat snap ik, maar het is hier wat minder zwaar op de hand (not that there’s anything wrong with that) en gewoon… mooi!

2 Chromatics – Kill For Love

Image

Het is wat: vijf jaar over je tweede (of derde?) plaat doen en dan met een dubbelplaat komen, die ook nog eens in verschillende studio’s is opgenomen. Vooraf denk je dan: dat moet wel misgaan. Niet dus, Chromatics pullen het off. Kill For Love is nog prachtigmooier alsdan Night Drive. Het enige kritiekpuntje dat ik kan bedenken is dat de stem van Ruth Radelet soms net iets teveel aan die van Dido doet denken, maar daar kan zij ook niks aan doen. Dit is de meest gezochte plaat op vinyl op dit moment. Tevergeefs, want nog niet uit. Wat een gemiste kans! Intussen is er wel een digitale versie zonder drums uit. Wat je daar dan weer aan hebt… Geen idee!

1 Hot Chip – In Our Heads

Image

Ik dacht: als je je inspiratie over drie projecten moet verdelen, verdunt het. Boy, had ik het weer eens aan het verkeerde eind. De singles deden al een knaller vermoeden (mag ik Night And Day single van het jaar noemen? Ja dat mag ik), maar het eindresultaat overtreft al mijn verwachtingen. Je weet, ik ben niet scheutig met superlatieven, maar voor deze plaat breng ik ze allemaal in stelling. Nou ja, luister zelf dan maar:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=fxg2JbWA7Nk&w=560&h=315]

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , ,


About the Author4 Responses to Beste platen eerste helft 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑