Live

Published on juni 28th, 2022 | by koenraadpss

0

Big Thief steelt rest van het jaar

Het optreden van Big Thief gisteravond in de Grote Zaal van Tivoli Vredenburg heeft mij twee dingen geleerd. Allereerst: ga nooit kort na een onvergetelijk concert nog een keer kijken. Dat kan alleen maar tegenvallen. En tegenvallen, dat is wat Big Thief gisteravond deed. Ik vond het routinematig en vlakjes, soms zelfs slordig en onwennig. Het vermocht mij niet te overtuigen kortom. Heel anders dan een paar weken eerder op Best Kept Secret.

Het tweede dat ik leerde: corona is weer helemaal terug. Ik zag het pas goed toen ik me uit het gedrang van de zaal bevrijdde en me op de trap dichtbij de nok van de zaal neervlijde. En toen zag ik dat de Grote Zaal niet alleen volgepakt met toeschouwers was, maar ook tjokvol aerosolen. Ik heb daar met dank aan Maurice de Hond een redelijk goed oog voor gekregen. Zet je ogen in die halfopen positie van Maurice, kijk goed door je oogharen en plots zie je ze overal zweven, die aerosolen. Miljoenen moeten het er zijn geweest, die daar als een grote wolk boven de toeschouwers zweefden.

Het verklaarde meteen het matige optreden van onze Amerikaanse helden want daar valt niet tegen op te spelen. En maar schreeuwen, dansen, zingen, al die druppeltjes verspreidende toeschouwers, van wie niemand de moeite had gedaan een mondkapje op te doen. Het enige waar ik aan moest denken was een toekomst met nieuwe lockdowns, zelftesten, avondklokken, iedere avond virologen bij de talkshows en dat alles mag dankzij Poetin ook nog genoten worden in een ijskoude huiskamer. Als ie voor die tijd niet al de bom heeft gelegd. 

En natuurlijk dacht ik aan het zorgpersoneel en al die kwetsbare mensen die gisteravond een keiharde klap in het gezicht kregen. Ook deze beide groepen herken ik inmiddels uit duizenden. Zorgmedewerkers zijn die mensen die je met immer bezorgde blik met te veel biertjes ziet rondzeulen door de zaal. Zorgen is nu eenmaal hun passie.

En dankzij mijn roofdierinstinct haal ik ook kwetsbare mensen er zo uit. Dat zijn de mensen die zich het eerst laten vertrappen als we onverhoeds de nooduitgang moeten opzoeken. En Big Thief maar doorspelen: Masterpiece, Forgotten Eyes, Mary; ze kwamen allemaal voorbij. Maar ik wist inmiddels wel beter: corona is terug. Big Thief heeft de rest van het jaar van ons gestolen. En misschien wel langer.

Comments

comments


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑