Nu uit!

Published on januari 23rd, 2017 | by Der Wolfshund

0

Donderjagen!!

Eén van de geneugten van een optreden in het verre Groningen is de terugweg. Het is altijd een klein feestje in de auto, wanneer we in het donker terugjakkeren over verlaten snelwegen, met weinig lichtvervuiling en hardcore piratenmuziek op de radio.

Zodra je Groningen uitrijdt kan je al een geheime zender uit Dedemsvaart ontvangen, en met een slinger aan de zoekknop vind je er nog veel meer. Bij voorkeur zoek je een station dat echt uitzendt, live, met een deejay. Er zijn er ook die op zolder een computer op shuffle zetten en weer naar beneden gaan om koffie te drinken, maar de echte radiopiraat zit in levende lijve achter de knoppen, meestal met een paar maten erbij en een koelkast vol bier. Een misselijkmakende hoeveelheid echo op de stem en gaan met die banaan!

Eén van mijn persoonlijke favorieten, ontdekt tijdens een nachtelijke terugrit uit Groningen…

Het laat zich raden dat die lui om half 2 zaterdagnacht zo blauw als een tientje zijn. Dan kan je halverwege een liedje zomaar worden getrakteerd op een shout-out als: “Arie! Stop je pik in een kanarie!”, te vroeg of te laat gestarte platen en andersoortige onderbroekenlol. Maar vergis u niet. Muzikaal klinkt het als een klok. De kunst is om een piraat te vinden die zijn muziek van singletjes draait, uit de jaren ‘50 t/m de vroege jaren ’80. Liedjes worden zelden aan- of afgekondigd, om dezelfde reden dat northern soul deejays hun singles afplakken: exclusiviteit. De topsingles gaan ook in deze scene voor honderden euro’s.

Radiopiraten zouden op de Unesco Werelderfgoedlijst moeten staan. Ze zorgen in ieder geval voor meer vertier dan de reguliere, legale zenders.

Ooit tierde de radiopiraterij welig, maar door de jaren heen heeft menig piraat zijn microfoon aan de wilgen gehangen of is verhuisd naar het internet. De boetes voor het illegaal uitzenden kunnen oplopen tot 45.000 euro en daar kan je heel veel kratjes bier voor kopen. Of singletjes. Of een Opel Manta, waarna je nog een leuk zakcentje overhoudt om de elpee Donderjagen!! met het Combo Koedijk te kopen.

Combo Koedijk is het zoveelste geesteskind van Mark Ten Hoor, een grote vriendelijke reus uit Meppel met het talent om schijnbaar achteloos het ene na het andere memorabele liedje te pennen. De andere helft van het Combo Koedijk is het enigma Alfred Nooij: Gitarist, chauffeur en allround lieverd; bescheiden en beleefd, vriendelijk en charmant. En dat waren pas de eerste indrukken.
Op plaat en live wordt het duo bijgestaan door de all-star bezetting van Gerhard Rinsema (Firebirds, Krontjong Devils, Junohoos) Peter Kroes (No-Goods, Keefmen, Pine Needle Miners) en Arjan Spies (Mark & The Spies, The Kryng, The Kik), waarvan de laatste ook verantwoordelijk is voor de opname en productie.

Klik hier, voor een lekker potje donderjagen!!

Donderjagen!! is een hommage aan de piratenzenders van weleer en bijbehorende muziek. In dertien Nederlandstalige en één Duitstalig liedje bezingen ze de liefde (gelukkig, onbereikbaar, internationaal), depressie, het Drentse land, de sleur van alledag, genderbending en meer van dat soort universele thema’s. Luchtig, met, voor wie het wil horen, een serieuze ondertoon.

dit is een dag dat het niet zo wil
ik voel me leeg en de sfeer is kil
met niemand om me heen
zit ik hier alleen
de hele tijd te roken
nee, ik ga niet koken
ik ben het helemaal zat
ik haal vandaag wel patat

Kortom, levensliederen, maar – omdat ook in Meppel het bloed kruipt waar het niet gaan kan – met een stevige dosis sixties/garage invloeden.

Waar het allemaal begon…

Tussen de liedjes door wordt de luisteraar getrakteerd op jingles en intermezzo’s, waardoor de plaat luistert als een illegale radio-uitzending. Maar aan de plaat zelf is niks illegaals. Hij is volledig legitiem uitgegeven, maar dan wel weer in een crimineel kleine oplage van 110 stuks, op het vermaarde Kuriosa Records, een lokaal internationaal label (Madrid – Meppel – Groningen – Europe) dat opereert aan de ranzige randen van het underground/garage/sixties circuit.
Als je geluk hebt kan je hier of daar nog een exemplaar scoren *.

Donderjagen!! is misschien geen kunst, maar wel cultuur, en een omhooggevallen stadse meneer of mevrouw zou deze plaat zomaar kunnen afdoen als een curieuze grap, het muzikale equivalent van aapjes kijken. In plat Drents noemen ze dat komplietlie missing de pojnt, en zulke mensen hebben de boot – of in dit geval het piratenschip – reeds lang geleden gemist. Want of je nou stads of dorps bent, van binnen zijn we allemaal boerenbont.

* Aanstaande vrijdag, 27/01, speelt Combo Koedijk in dB’s op Ruisfest # 1

Comments

comments

Tags: , , , , , ,


About the Author

Der Wolfshund - a.k.a. Barry Hofstede - is an independent writer. His work includes: theatre plays, short stories and song lyrics. He's also a columnist and story teller. Besides that, he's an avid record collector, part time rock star and deejay.Comments are closed.

Back to Top ↑