Nu uit!

Published on juni 5th, 2021 | by snoeischaar

0

Eindelijk komt ie uit: de Utreg Punx-lp

Hoera, eindelijk komt ie uit, de Utreg Punx lp! Een paar maanden terug schreven we er hier al over. Komt erop neer dat alles ermee begon dat de bekende popster Spinvis gevraagd werd om als ambassadeur op treden voor Record Store Day 2021. Part of the deal was dat hij zelf een voorstel deed voor een RSD-release, en dat werd een Utreg Punx compilatie-lp. Die keuze is ook niet zo gek wanneer je je bedenkt dat Erik de Jong (want zo heet ie in het echt) zelf ook deel uitmaakte van de lokale punkscene. Sterker nog: met zijn bands Blitzkrieg en The Duds was hij er akelig vroeg bij destijds, de grote golf van lokale punkbands moest toen nog komen. En het is die iets latere golf die nu op deze LP ruimschoots aan bod komt. Wat zeg je, Spinvis de godfather van de Utreg Punx? Ach ja, waarom ook niet!

Record Store Day is op 12 juni, dus da’s volgende week zaterdag al. Even wat vertellen over die LP: die komt uit op het RE-sublabel van Excelsior en is samengesteld door het troika Robbert Bleys, Jeroen Vedder (Plato Utrecht) en Buffel. Er staan 15 bands op, allemaal lokalo’s natuurlijk. Puzzlefanaten moeten even opletten, want zij kunnen er enkele latere Nederpophelden tussen ontwaren zoals daar zijn: Gertje van Veen, Rene van Barneveldt, Richard Janssen en Erik de Jong zelf natuurlijk.

Dit zijn de 20 nummers die erop staan: 1. Lullabies – Cops in the Street 2. Rakketax2- That’s what Harry wants 3. Noxious – Noxious forever 4. ZeroZero – Why don’t you run away from me 5. The Nixe – You say 6. Coitus Int. – The Cigarette 7. Pitfall- Movements 8. Rakketax1 – RATS! 9. Cold War Embryos – Kanker! 10. Bizon Kidz – Geheimschrifttaallied 11. Noxious – Sunday Fools 12. Scrambled Eric – Sun is getting down 13. The Nixe – Man under my bed 14. Disorder – Shy 15. Rakketax1 – What’s for diner? 16. Coitus int.- Attack 17. Anthrax – Crowd 18. Hi-jinx – Not enough 19. Lullabies – Flags 20. Duds – PhoneFucker.

Grachtenkeldergajus: the Noxious

De plaat mag je zien als een onvervalst voorbeeld van een ‘scene report.’ Het leeuwendeel van de nummers is ooit al eens eerder ergens verschenen, op 7 inch, verzamel-lp of –ep, of cassette. Maar omdat al dat spul uiteengespat en thans vrijwel onvindbaar is is het toch een unieke verzameling geworden, met tal van leuke muzikale verrassingen. Neem bijvoorbeeld de Rakketax. Van die band zijn op de lp twee incarnaties vertegenwoordigd. Hun eerste versie was met zangeres Fretje. Destijds werd er een single opgenomen die nooit werd uitgebracht om nog steeds niet geheel opgehelderde redenen. Hun twee nummers Rats en What’s for Dinner blijken charmante pareltjes. De tweede incarnatie van de Rakketax had een geheel andere samenstelling, van hen verschijnt nu voor het eerst That’s what Harry wants, ook niet mis. Of neem Scrambled Eric, dat was een bijzondere band, het eerste probeersel van Richard Janssen voordat-ie naar A’dam verhuisde. Het moest een jaartje of 40 duren maar nu is er dan toch een nummer van hen verschenen!

De lp gaat 30 euries kosten. Best wel een pittige prijsje maar je krijgt er wel wat voor terug. Want a) de plaat verschijnt in een exclusieve oplage van slechts 700 stuks, dacht ik;  b) de hoes is uitgevoerd in een luxe gatefold-versie, en wie ‘m durft open te slaan stuit op een reuze spannend verhaal van de hand van ondergetekende; c) de plaat is gestoken in ‘n binnenhoes bomvol foto’s, de ene zijde in zwart-wit, de andere zijde in kleur; d) ingesloten zit een 24-pagina boekje met aandacht voor elke band afzonderlijk en veel punk-art en e) ingesloten zit ook een ep van Spinvis waarop hij vier van de bands covert en ‘verspinvist.’. Het gaat daarbij om You Say van the Nixe, Birds van Coitus Int., Vlag van the Lullabies (vernederlandst dus) en Noxious Forever van Noxious.  Coitus Int’s Birds, afkomstig van hun debuut-LP, staat als enige van deze vier niet ook op de Utreg Punx-lp. En oh ja, het Spinvis ep-tje is op dit moment al op Spotify te horen, de Utreg Punx-lp nog niet.

Is dat het? Nee, dat is het niet want ook op 12 juni wordt er ’s avonds in dB’s wat langer bij stilgestaan. Aanvankelijk was het plan om buiten voor de deur bij dB’s een grootse punx-manifestatie te houden maar dat feest gaat mooi niet door: geen vergunning en coronaversoepelingen die nog steeds op zich laten wachten. In de sexclubs van Nederland mag er weer naar hartenlust worden geneukt, gepijpt en gebeft maar meer dan 30 man samen op een terras is verboden, begrijp je wel? Maar wat is er dan wel? Er is een ‘livestreamevent,’ te zien via Facebook, Twitch en Instagram van 20.00 uur tot circa 24.00 uur.

En wat krijgen we dan te zien dan? Van 20 tot 21 uur: Utreg Punx punkumentary, gemaakt door Robbert Bleys (tevens samensteller). Van 21 tot 22 uur: punkpanel of -symposium, het is maar hoe je het wil noemen. Van 22 tot 22.30: de lokale youngsters punkband No Brain. Van 22.30 tot ?: DJ Open Ruggetje gaat ploatjies draaie. Dit alles grafisch mede-vormgeven door Studio Vrijdag.

Maar eh, punkpanel zeg je, wat mot ik me daar bij voorstellen dan? Het volgende kun je verwachten: Spinvis is gastheer en ontvangt in de zaal van dB’s (waar niet meer dan 25 man in mogen) een aantal gasten. Dat zijn: Gerben (voormalig basbeest bij de Lullabies), Fretje (voormalig zangeres Rakketax 1), Buffel (lp-samensteller, en voormalig basbeest bij de Bizon Kidz), Wim Koppenol (voormalig actievoerder en oprichter van het Rock Against Records-label), Dr. Laurens Ham (universiteit Utrecht, van hem verscheen onlangs het boek ‘Op de vuist, vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland’) en Abel (zanger van de thans sterk in opkomst zijnde band Hang Youth). Naar verwachting worden er dan tal van zinnige issues aangesneden, al blijft het spannend hoe het uitpakt, ook omdat het voor dB’s voor het eerst is dat ze op deze manier naar buiten treden.

Vonhoff is een varken. Uit de OOR van vandaag

Voorts is het idee van dB’s om ergens in september alsnog uit te pakken met dat live-gebeuren. Dus hou dit blogje goed in de gaten!

Comments

comments

Tags: , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑