Klassieker

Published on februari 1st, 2018 | by koenraadpss

0

Hoe Rock’n Roll is Griep?

Het zal onze schare vaste volgers niet zijn ontgaan dat het een tikkeltje stil is bij de Kettingzaag. De reden; ook kettingzagers krijgen griep. Ziek, zwak, misselijk; too sick to suck. Om al de grieperigen een hart onder het riempje te steken, ben ik vanaf mijn eigen griepbed op zoek gegaan naar goede liedjes over griep. Je moet wat met je tijd….

Een aantal conclusies:
1. er worden best weinig liedjes geschreven over griep, althans als je het vergelijkt met andere menselijk leed als liefdesverdriet, bindingsangst, somberheid en overmatig gebruik van drank of drugs.

  1. De liedjes die er over geschreven worden snijden dan weer wel dwars door de popmuziek. Een dwarsdoorsnee betekent helaas tevens een stortvloed aan zwakke melodietjes, gebrekkige zangkwaliteiten, slappe aftreksels en brutaal epigonisme. Wat wordt er toch ontzettend veel slechte muziek gemaakt. Laten we ook dat eens vaststellen op dit kritische muziekblog.

  2. Vrijwel alle liedjes gebruiken griep dan weer als metafoor voor iets anders. Zo verwart geilneef Serge Gainsbourg een opgezwollen penis bij het aanschouwen van Jane Birkin met griepverschijnselen in het liedje La Grippe. Dead Kennedy’s Jello Biafra verdenkt de Amerikaanse overheid ervan om griepepidemieën te verspreiden in Government Flu. Collega-vrolijkerd Fat Mike van NOFX voorspelt in Just the Flu dat dezelfde overheid na een kernoorlog de vele doden zal wijten aan een griepje. En toen was Trump nog niet eens president. Ook verliefdheid wordt nogal eens als een soort griep bezongen, onder meer door de Australische psychodelische rockers The Walking Who in hun alleraardigste griep-liedje Candy Flu

  3. Waar griep als thema voor liedjes nog zeldzaam is, zijn er dan weer best wel veel bands die iets met griep doen qua bandnaam. Zo hebben we het Portugese surf-rockbanje the Miami Flu, de Italiaanse soft-rock van Osaka Flu (Italiaans is toch een onderschatte rock-taal), een matige Amerikaanse White Stripes- rip off genaamd the Flu, voor de liefhebbers van Duitse electronica is er Super Flu en dan is er het Australische hiphop-fenomeen Flu. Down Under wordt Flu hoog aangeslagen met albums als Flu Season en Fuck this, I am Buying a Gun! Bij dat laatste album hoort ook nog een mooie film die ik omdat ik nu eenmaal griep heb ook hoogstpersoonlijk heb aanschouwd.

Als jij ook griep hebt, mag je nu hetzelfde doen. Het doodt weer 25 minuten van je tijd….

Comments

comments


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑