Live

Published on september 9th, 2016 | by snoeischaar

0

Hoop in bange dagen: Mike Krol

Met de weliswaar prima Nobunny en Burger-avonden in dB’s nog vers in het achterhoofd, bekroop mij – in zomerse sferen afzakkend naar ACU- plots het gevoel dat het misschien wel een aflopende zaak is met de zogenaamde garage-rock. Bezoekersaantallen laten te wensen over, de gemiddelde leeftijd der bezoekers ligt zo onderhand dichterbij de 100 dan bij de 0, en belangrijker nog: waar blijft het alles verpletterende nieuwe bloed? Gaat maar na: Black Lips en Reigning Sound zijn thans in de Rolling Stones-modus aanbeland en doen zomaar een jaar of drie over een nieuw album, BBQ blijft maar in eigen kringetje ronddraaien, Ty Segall en Thee Oh Sees zijn duidelijk over hun hoogtepunt heen (Ty’s nieuwe plaat met GOGGS gehoord? afschuwelijk!) en zo kan ik nog wel een tijdje door zeveren.
Dan is het een mooi verjaarscadeau om er achter te komen dat er zowaar nog enige reden voor optimisme is.

mikekk

THE HIGH WEEDS is een nieuw Utrechts bandje, vriendelijke jongens die vriendelijke punk spelen. Ze hebben de gave om schijnbaar achteloos aanstekelijke liedjes uit de mouw te schudden. Terwijl de ene gitarist ragt smeert de andere daar mooie melodielijntjes overheen. Ikzelf dacht daar wat Bad Religion-invloeden in terug te horen, maar een goede kennis van mij stipt Blink-182 aan. En volgens volgens Ekko/ACU moeten we het meer zoeken bij FIDLAR en Wavves, dus okay, dan gaan we daar maar van uit. Twee serieuze brillen op het podium zorgen ervoor dat het allemaal wat hoogopgeleid overkomt, maar ja, iedere stad krijgt de punkbands die het verdient hè (smiley). Ook Mike Krol was impressed, want hij zou even later verklaren dat The High Weeds de beste band is met wie ze deze tour hebben samengespeeld. Een uitspraak om in je zak te steken! Een debuut-EP is reeds uit en die staat ook op Spotify. Check hun liedje ‘Addict’ eens (waar ken ik dit verdomme toch van, is dit een cover?)

mike-krol

‘Garage-revivalist’ Mike Krol (wie weet verre familie van Henk Krol, Erwin Krol, Ruud Krol, Loekie Knol, Tim Krul en Tim Knol) is bezig aan een heuse, 9-optredens tellende Nederlandse tour en zo’n uitgebreide veldtocht is al een opmerkelijk feit op zich natuurlijk. Met dank aan Belmont Bookings… Ging Mike tijdens eerdere optreden (net zoals op de hoes van zijn nieuwe LP ‘Turkey’) nog als cop verkleed en kwam hij naar verluidt het podium op terwijl zwaailichten met licht rondzwaaiden, deze tour gaat de band verkleed als een stelletje boeven. Althans, ze hebben met zijn allen zo’n aandoenlijk gestreept gevangenenshirtje aan, alsof we naar de clip van ‘Jailhouse Rock’ staan te kijken, weet je wel. Mike zelf doet daar nog een schepje bovenop een draagt ook nog een boevenmaskertje met bijpassende cape. Wat zeg je opa, een soort ZZ en de Maskers revisited?  Hm ja, dat zal dan wel…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lekker domme act dus. Toch is Mike niet de stomste natuurlijk. “Wisten jullie dat Utrecht in Amerika een art-supply chain is?” vraagt hij de zaal. Hij krijgt er weinig reactie op maar stipt zo en passant wel even zijn verleden aan. Hij deed namelijk het artwork voor verschillende anders bands en is ook nog eens School of Visual Arts-graduate. Hij wel. Anyway, de 5-mans band zet een strakke fuzz-muur van geluid neer, waarop Mike’s lekker knauwende rock-voice goed gedijt. Mike bespeelt ook de tamboerijn, en verder zorgt een hele rits aan intrapbare effectapparatuur ervoor dat er voortdurend accentjes gelegd worden. Niet helemaal punk wellicht al die foefjes, maar het werkt wel. Daar komt bij dat het geluid vanavond helemaal goed is, terwijl de zaal enthousiast terug reageert. “Dit is het beste optreden van onze Nederlandse tour!’ kraait Mike. Okay bedankt Mike, ik geloof er weer in!

mikeeeee
Setlistfetishist!

Na afloop nog even deze vierde single uit de VERA singles club serie gekocht. Mike Krol live in Vera, met op de andere kant de Black Cult. Mooi spul weer.

mikerr

Comments

comments

Tags: , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑