Nu uit!

Published on april 9th, 2022 | by debramster

0

Je nieuwe favoriete band: UV-TV

Aanstaande woensdag (13 april) komt UV-TV in ons hoofdstedelijke Paradiso spelen. De band is bezig met een toer door Europa van bijna onmenselijke proporties, maar waren desondanks bijna ons spreekwoordelijke kikkerlandje vergeten. Gelukkig stak De Kettingzaag daar eigenhandig een stokje voor heeft het een en ander even rechtgezet. Ja ja, ere wie ere toekomt – uiteraard in alle bescheidenheid. Maar waarom is het dan zo belangrijk dat UV-TV ook voor Nederlandse muziekliefhebbers op een podium te zien is? We zullen het even uitleggen.

UV-TV is een band waarvan het geluid je aan van alles doet denken. Een soort Go-Go’s vs. Jesus & Mary Chain, Throwing Muses vs. Hüsker Dü of My Bloody Valentine vs. The Primitives. Desondanks heeft de band toch ook gewoon een eigen geluid. Hun derde elpee Always Something klinkt zo zelfverzekerd en trefzeker dat je het idee hebt dat UV-TV al jarenlang je favoriete band is.

Het nieuwe plaatje

Toch bestaat UV-TV pas sinds 2015. Oprichters Rose Vastola en Ian Bernacett speelden in allerlei bandjes in Gainesville (dat ligt in Florida). Die bandjes vielen steeds uit elkaar, waarna het duo besloot om dan zelf maar een band te starten. Ze zochten er een drummer bij en maakten twee plaatjes: Glass in 2017 en Happy in 2019. Beide platen waren lekker DIY en shoegazerig van karakter. Ze kregen goede reviews op de indieblogs, maar wisten hun weg naar het grote publiek nog niet echt te vinden.

De band live ergens vorig jaar, met mysterieus vierde bandlid

Om een frisse start te maken besloot de band naar Queens te verhuizen (dat ligt in New York City). Ondertussen hadden ze tijdens het toeren in de VS in Ian Rose een vaste drummer gevonden. Omdat ze zich rot verveelden tijdens de pandemie en omdat er ook brood op de plank moet komen (in Queens woon je echt niet gratis), besloot de band om een nieuwe plaat op te nemen. Dat werd Always Something.

Zonder de vorige twee platen tekort te doen, kunnen we constateren dat de band met deze plaat zijn definitieve vorm en geluid gevonden heeft. In iets minder dan een half uur – de perfecte lengte van een langspeelplaat – toont UV-TV de Amerikaanse indiescene de weg.

Nou ja, dat is misschien wat te optimistisch geformuleerd. Het geluid van UV-TV is daar misschien net iets te Brits voor. Maar dat betekent dus wel dat heel Europa (waar we dan het Verenigd Koninkrijk voor het gemak ook even toe rekenen) voor ze openligt. En dat mogen ze nu eindelijk komen bewijzen. Indiekids jong en oud verzamelt u dus aanstaande woensdag in dat fijne bovenzaaltje van Paradiso en maak kennis met je nieuwe favoriete band.

O trouwens: speciaal voor de Europese toer heeft de band – geheel gratis – wat demoversies van nummers van Always Something vrijgegeven. Die kun je hier beluisteren.

Comments

comments

Tags: , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑