Live

Published on juli 29th, 2017 | by snoeischaar

0

Kom mee dansen op het graf van Johnny Ramone

Als je toevallig in L(os) A(ngeles) bent dit weekend dan heb ik een goeie uitgaanstip voor je: op het Hollywood Forever Cemetery wordt morgen feestelijk stilgestaan bij het overlijden van Johnny Ramone,  in september 2004 was dat. Trouwe Zaaglezers weten natuurlijk allang dat Johnny daar op dat kerkhof begraven ligt, want een jaar of twee terug namen we daar al poolshoogte. We stelden toen niet alleen vast dat Johnny een waar praalgraf heeft gekregen maar ook kregen we onverwacht wild gevogelte achter ons aan, heel beangstigend was dat!

De memorial wordt jaarlijks gehouden, dus dit moet alweer de dertiende editie zijn. Steevast is Johnny’s weduwe Linda de stuwende kracht achter dit eerbetoon. Elk jaar strijken dan honderden picknickende party people neer tussen de graven. Zij leggen tegenwoordig 25 dollar (20 dollar in de voorverkoop) neer voor een kaartje en komen af op dj’s, foodtrucks, muziekmakers en andere beroemdheden. In het nabijgelegen mausoleum worden Ramones-memorabilia getoond uit de collectie van Johnnie en Tommy, en op de buitenmuur ervan wordt steevast een favoriete film van Johnny vertoond. Een paar jaar geleden bijvoorbeeld was dat ‘Cry Baby’ en toen kon het dus gebeuren dat o.a. (regisseur) John Waters en (hoofdrolspeler) Johnny Depp daar rondstruinden, hetgeen weer een massa mensen op de been bracht.

Zoals elke keer is er ook een korte gesproken eredienst. Dit keer wordt dat een speciale want welke beroemde rockdode heeft er sinds kort een plekje gekregen pal naast het graf van Johnny? Chris Cornell natuurlijk!, de zanger van Soundgarden die onlangs hemelen ging en een (ook) een persoonlijke vriend van Linda was. Ter begeleiding hiervan zullen Steve Jones en Billy Idol samen een paar akoestische nummertjes ten beste brengen.

Jawohl, Johnny Ramone mocht dan wel bekend staan als een emotieloos, rechts-radicaal en alles en iedereen ontziend dictatortje, de conclusie lijkt zo langzamerhand gerechtvaardigd dat het omgekeerde waarschijnlijk dichterbij de waarheid lag. Immers, zijn vrienden van weleer (die had hij dus wel…we noemen Lisa Mary Presley, Vincent Gallo, Eddie Vedder, Rob Zombie, John Frusciante) bleken boezembuddies, ze tastten destijds niet alleen diep in hun buidel om zijn praalgraf te financieren, ze blijven hem ook hondstrouw, ook in de jaren na zijn dood. En welke uitspraak van Johnny staat er ook alweer op zijn grafsteen te lezen? “If a man can tell if he’s been succesful in his life by having great friends, then I have been very successful.” Nou dan!

De weduwe en het graf

Ga ik nog even dieper in enkele gasten van dit jaar, Vincent Gallo, Rosanna Arquette en Mickey Rourke. Je moet weten dat dit alle drie acteurs zijn uit ‘Buffalo 66,’  de film (uit 1998) die dit keer wordt vertoond. Vincent Gallo, die ook de regisseur ervan is en wiens portret we op bovenstaande poster zien naast dat van Johnny, wordt in cult-kringen alom geprezen oa vanwege zijn eerdere meesterwerk ‘The Brown Bunny,” En die film, dames en heren, die kent een van de meest legendarische pijpscènes uit de filmgeschiedenis. Vincent Gallo zelf eist de hoofdrol op in deze scene en Chloe Sevigny (zij uit ‘Gummo’) is zijn zuigende tegenspeelster. Vanzelfsprekend zijn wij van de Kettingzaag nooit te beroerd om controversieel materiaal te tonen (zeker wanneer dat het maatschappelijk debat ten goede komt …. 😉 ) Maar let op, dan doen we niet voordat wij onze lezers hebben gewaarschuwd voor de alarmerende content van deze beelden. Want stel je voor dat bijvoorbeeld een willkeurige lezeres, niets vermoedend knabbelend aan een baguette op een willekeurig Frans terras, zich spontaan verslikt bij het zien van deze scene, dat willen wij niet op ons geweten hebben! Okay, je hebt erom gevraagd, hier is de bewuste scene, give it away Vincent!

 

 

 

 

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑