Live

Published on maart 23rd, 2012 | by snoeischaar

6

Opnieuw in katzwijm voor Exene en John

Een paar jaar terug viel deze jongen opnieuw in katzwijm voor zijn oude jeugdliefde genaamd X. Je weet wel die amerikaanse punkband, niet te verwarren met “the Australian X”. In Europa konden ze nooit een potje breken, en naar mijn weten heeft X dan ook nooit in Nederland opgetreden. Maar ik kan me vergissen hoor (probeer een band met zo’n naam maar eens te googelen). In ieder geval, nu komen ze eindelijk een keer deze kant op, maar godnondeju dat heb ik weer, staan ze in het voorprogramma van fokking Pearl Jam in het Ziggo Dome! En dan blijkt het ook nog uitverkocht te zijn!!

xbbb

Ja, deze jongen had ooit zijn tienerhartje verpand aan de complete punk-movement van Londen en New York. Maar toen kort daarop ook de Westcoast ontbrandde met nóg weer honderden bands die nóg snellere muziek maakten, toen haakte ik af. Dat wil zeggen, met uitzondering van X uit Los Angeles. Op het eerste gehoor brachten deze gasten vrij traditionele rocksongs, maar het was de fraaie echtelijke samenzang tussen Exene Cervenka en John Doe die het geheel met gemak boven het gros deed uitstijgen. En dan die teksten man, soms zwaar op de hand, maar altijd punk & poëtisch, en nooit helemaal te vatten, waardoor er altijd iets te raden overbleef, de geur van de goot en decadentie… . Yep, als het waar is dat nergens op aarde de scheidslijn tussen glamour en verval zo dun is als in Los Angeles, dan is X de meest archetypische LA-band die je maar kunt bedenken! 

Mijn all time favorite X-song is The Have Nots, het slotstuk van hun briljante album Under The Big Black Sun uit 1982, geproduceurd deur Ray Manzeurak van the Deurs. Volgens de band zelf ‘a kind of a working-man drinking song.’ Overigens, het hele album is niet zo vrolijk, de zus van Exene kwam kort voor de opnames te overlijden – killed by a drunk driver.

Er verschenen destijds nog meer X-aanhangers op het toneel. Bret Easton Ellis bijvoorbeeld kwam aanzetten met een regel uit The Have Nots, dat op de titelpagina van zijn debuut Less Than Zero staat: “ …. This is the game that moves as you play…”  Maar ja, dat boek gaat dan ook over ’the rich and spoiled children of LA who have it all- sex, drugs, fast cars, air conditioned mansions – a world devoid of feeling and hope’

Anyway, kort daarop zat X dicht tegen een nationale USA-doorbraak aan. Maar het mocht niet zo zijn…. de band implodeerde. Misschien kwam dat wel omdat David Letterman plotseling het idee kreeg dat hij Geert Wilders en Fleur Agema in zijn programma had staan, God mag het weten….:

Op 26 en 27 juni in Ziggo Dome.

Comments

comments

Tags: , ,


About the Author6 Responses to Opnieuw in katzwijm voor Exene en John

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑