Klassieker

Published on september 20th, 2013 | by debramster

5

The Weeknd haalt zijn inspiratie uit Groningen

Zo! Tijd voor weer eens een stukje vaderlandse popgeschiedenis. En daarvoor neem ik jullie mee naar de prachtige provincie Groningen. We kennen deze provincie natuurlijk allemaal van… eh, ja van wat eigenlijk? Nou ja, in ieder geval niet van Nederlandse artiesten met internationale carrières in de discomuziek. Of toch?

Ja toch! Want de provincie wier inwoners vooral bekend staan vanwege hun nuchtere inborst, herbergde in de jaren tachtig twee bands die internationaal hun partijtje meebliezen. Ik heb het dan natuurlijk over Time Bandits en Fox The Fox.

Indodisco

Fox The Fox was weliswaar vooral een one hit wonder, maar die one hit was machtig mega en kneiter en is nog lang niet vergeten. Sterker nog: hipstercanadees Abel Tesfaye (beter bekend als The Weeknd) baseerde er een van zijn nieuwe liedjes op. Luister maar eens:

 

Het is niet gek dat beide bands tot aan de dag van vandaag hun stempel op de moderne popmuziek hebben gedrukt. In mijn herinnering kon je in de jaren tachtig de radio niet aanzetten zonder een liedje te horen van Time Bandits. Het handelsmerk van die band was goed geproduceerde disco–funk in combinatie met de herkenbare kopstem van voorman Alides Hidding. Ook Fox The Fox was alomtegenwoordig in de magische jaren tachtig. Precious Little Diamond kwam uit in 1984, maar beheerste de internationale hitlijsten tot ver in 1986. Zowel Ben Liebrand als Salsoul-mixmeester Shep Pettibone remixten het nummer en ook Bert Tamaela hanteerde met succes de kopstem (die bij ons thuis steevast werd geassocieerd met strakke jeansbroeken).

Twee bands uit Groningen met vrijwel hetzelfde geluid. Toeval? Neen! Alides en Bert zaten in de jaren 70 namelijk beiden in de band Boozy. Deze band was vooral groot in Groningen, maar brak ook daarbuiten voorzichtig door. Ze waren zelfs bij Ad Visser. Kijk maar:

Waarom zie je tegenwoordig toch zo weinig Molukkers op de telebuis?

Boozy maakte één langspeelplaat en bracht wat singles uit. Dat wierp niet voldoende vruchten af, want in 1980 ging de band uit elkaar vanwege gebrek aan succes. Bertje Tamaela vormde daarna dus Fox The Fox (samen met tesktschrijfster en masseuse Sylvia “Sylhouette” Musmin). Alides richtte Time Bandits op (inderdaad vernoemd naar die film van Terry Gilliam) en scoorde aan de lopende band nationale en internationale hits.

Vette funk uut Grunn

De muziek van beide bands was dus uiterst succesvol, maar had een duidelijke houdbaarheidsdatum. Het einde van de jaren tachtig betekende namelijk het einde van zowel Time Bandits en Fox The Fox. De rol van Groningen in de internationale popmuziek leek uitgespeeld. Alides schreef nog wel wat liedjes samen met Dan “Relight My Fire” Hartman, maar verdween in de jaren negentig uiteindelijk uit de spreekwoordelijke spotlights.

Alides comes back

Maar het verhaal is nog niet uit hoor. Begin jaren nul zagen we Alides plotseling terug als kandidaat voor uitzending naar het Eurovisie songfestival voor België (hij was daar inmiddels gaan wonen). Helaas ging een ander er met de hoofdprijs vandoor, maar hij had de smaak weer te pakken. Sinds een paar jaar speelt Alides de nummers van Time Bandit weer live. Met een nieuwe band, maar het klinkt strak als nooit tevoren.

Time Bandits op de Harleydag te Apeldoorn

Bert Tamaela was lange tijd minder zichtbaar. Hij maakte nog wel muziek, maar vooral op feesten en partijen. Een paar jaar geleden verscheen er nieuwe muziek van Bert onder de naam Beat-T. Interessant genoeg klinkt dat verrassend modern en… Weeknd-achtig. Zo is de cirkel dus mooi rond!

Bert geheime inspiratiebron van The Weeknd?

Volgende keer: Gelderland.

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , ,


About the Author5 Responses to The Weeknd haalt zijn inspiratie uit Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑